- Sursele Libertatea dezvăluie că Zamfir și Bozgan parte din Masonerie, organizație care interzice explicit prigoana între ”frați”.
- ”Niciodată, un frate nu are voie să-i facă rău unui alt frate”, este legământul cu forță de jurământ al masonilor. Mai mult, Antoniu Zamfir este nașul și, în calitate de preot, a botezat-o pe Irene Bozgan, fiica lui Dan Bozgan.
”O lucrare regizată”
Dan Bozgan, 46 de ani, a reclamat alungarea sa de la Operă pe contul personal de Facebook, prezentând-o ca pe un abuz:
”După peste 20 de ani de muncă în Opera din Craiova, dintre care 17 ani am fost concert-maestru, mi-a fost desfăcut contractul de muncă pentru o presupusă vină ”gravă”. Țin să ”mulțumesc” în numele Copilului meu tuturor celor implicați în această ”lucrare” specific fostei Securități, o lucrare ”regizată” și semnată de un individ (fost preot) care mi-a și botezat copilul! Cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt sigur că se va face dreptate. P.S. Am vrut să semnalez un abuz grosolan și să arăt de ce unii oameni pleacă definitiv din această țară condusă de ageamii!”
Mesajul lui Dan Bozgan, vioara întâi a Operei din Bănie
Cazul, omis de Tribunalul Masonic
Conflictul are rădăcini adânci și necunoscute marelui public. Zamfir și Bozgan sunt colegi de lojă masonică. Cei doi fac parte din Loja Armonia nr. 72, Orientul Craiova, care aparține de Marea Lojă Națională din România (MLNR).
Dar, detaliul n-a contat când a venit momentul demiterii lui Bozgan, deși șefii masoni păreau să le fi stins polemica. Apartenența la Masonerie impune ca scandalurile dintre membri să fie judecate nu de către instanțe civile, ci de Tribunalul Masonic de la București.
Disputele din Masonerie au devenit atât de numeroase în ultima perioadă încât există ”termene de judecată” stabilite inclusiv pentru anul viitor! Motiv pentru care disputa Zamfir – Bozgan nici măcar n-a fost luată în calcul în vederea unei programări.
Respectivii ”frați” n-au voie să vorbească în public despre caz și cu atât mai puțin despre legătura cu o anumită Lojă, Masonieria fiind recunoscută ca o structură caracterizată printr-o discreție vecină cu secretomania.
Jurămintele ”fraților”
Acuzat că a furat o vioară
Libertatea a stat de vorbă cu Dan Bozgan, pentru detalii despre situația în care l-a aruncat decizia șefului său.
Anul trecut, Antoniu Zamfir a concurat pentru un post la Opera Română din București. Atunci, mi-am exprimat dorința de a concura pentru locul care ar fi rămas vacant, dacă ar fi plecat în Capitală. N-a prins postul în București și a rămas pe loc la Opera din Craiova, iar din acel moment a dezvoltat dușmănie pe mine.
Dan Bozgan
În primă fază, mi-a dat un avertisment scris, prin luna aprilie, iar de curând mi-a înscenat un alt caz, ca să pot fi dat afară, în sensul că am fost acuzat că am stricat o vioară. Într-adevăr, vioara s-a crăpat, dar astfel de lucruri se întâmplă. Puteam fi pus s-o repar pe banii mei, dar nicidecum să fiu dat afară. Apoi, am mai fost acuzat de înlocuirea unei viori. Practic, de furt!”, afirmă Bozgan.
Mandatul lui Zamfir la cârma Operei din Craiova, instituție aflată sub pulpana Primăriei locale, expiră în 2020. Managerul a fost deseori reclamat că dirijează instituția cu mână de fier.
Ca exemplu, contestatarii dau situația în care s-a autopropus regizor la câteva producții ale Operei, deși nu are pregătirea necesară în domeniul regizoral.
Pe de altă parte, Opera din Craiova a făcut un pas mare în viitor. Pe 9 și 10 iunie, în Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, s-a jucat Tosca de Giacomo Puccini într-un decor absolut inedit. Spectacol în aer liber, scene plutitoare, pontoane, proiecții 3D.
Libertatea a încercat să ia legătura cu Zamfir pentru ”cazul Bozgan” și pentru a lămuri conexiunile cu Masoneria, dar conducătorul Operei din Craiova n-a răspuns.
Ce este Masoneria
Cuvântul ”mason” provine din franțuzescul ”mason”, care înseamnă ”zidar”. Inițial, a apărut ca o societate a zidarilor francezi, în care erau acceptați cei mai buni. În timp, s-a dezvoltat ca o organizație mondială în care sunt primite numai persoane de elită. Istoria spune că Masoneria este responsabilă, printre altele, de Revoluțiile din 1847-1849, care au însemnat emanciparea țărilor din Europa Centrală și de Est, de independența unor state din zonă, cum ar fi România, Ungaria, Cehia și Slovacia.
În timpul regimurilor comuniste din Europa, masonii au fost satanizați, insuflându-se ideea că reprezintă o organizație periculoasă, care conduce lumea și că ar sta la originea ”capitalismului sălbatic” ce va distruge planeta. Activitățile masonilor au fost descrise ca având o tentă ocultă.
Societatea masonică are, în stadiul operativ, trei grade: ucenic, calfă şi maestru, grade care au rămas până în zilele noastre cele primele stadii iniţiatice ale sistemelor ritualice masonice, care constituie Francmasoneria Speculativă. Prima Mare Loja a Francmasoneriei s-a constituit la Londra, pe 24 iunie 1717.
Fratele directorului cerea gloanțe-n capul femeilor! Tatăl lui, colaborator al fostei Securități
Familia Zamfir este una cu ”bube”. Fratele directorului Antoniu, Gabriel, care are legătură directă cu muzica, fiind managerul Filarmonicii Craiova, este autorul unei declarații care incita la crimă, anul trecut, după protestul din 10 august. Iar tatăl lor, preotul Gheorghe Zamfir, a fost dovedit colaborator al Securității.
”Ascensiunea lui Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii Oltenia din Craiova – care le-ar fi dorit “un glonț în cap” mamelor ce participaseră cu copii la protestul din 10 august −, s-a petrecut în tandem cu cea a fratelui său mai mare, Antoniu Zamfir, care e managerul Operei Române din Bănie.
Cazul fraților Zamfir, unul în vârstă de 38 de ani, celălalt de 35 de ani, ilustrează modul în care sistemul local de caste se perpetuează de la o generație la alta, iar interesele politice se înlănțuie cu cele bisericești.
Dan Bozgan a cântat cu José Carreras
Dan Bozgan a terminat Academia de Muzică ”George Enescu” din Iași și provine dintr-o familie veche de muzicieni. Tatăl său a fost concert-maestru în Germania și profesor la Conservatorul din Salonic.
Dan este și compozitor. A compus împreună cu un prieten francez, Nicolas Jounis, un Requiem în memoria fratelui său, Iulian Bozgan. Dan Bozgan a reprezentat Craiova la un recital în Bruxelles, cu ocazia depunerii candidaturii orașului în competiția pentru capitala culturală europeană 2021.
A susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate, anul acesta, în decembrie, urmând să aibă 5 spectacole în toată Franța. A cântat alături de José Carreras, Renato Bruson, Katia Ricciarelli, fiind invitat colaborator de către numeroase orchestre europene. A fost invitat, în calitate de solist, în Parlamentul European, în 2010, cu ocazia Zilei Naționale a României, și a cântat mulți ani alături de Tudor Gheorghe.
A fost, timp de trei ani, profesor-asociat la Conservatorul din Craiova și, timp de doi ani, la Școala de Muzică din Nantes – Franța. A colaborat cu însemnate personalități muzicale: Daniel Oren, Ivan Ciampa, Danielle Abbado. Era concert-maestru la Opera din Craiova din anul 2000. A fondat orchestra de cameră a Operei, cu care a câștigat Marele Premiu la Festivalul Interbalcanic de la Tirana, în 2003.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!