„Să nu creăm inducere în eroare că produsele comercializate de producătorii români sunt infestate sau li se adaugă coloranți. Fiecare lot de păsări care se sacrifică în ferme e testat de salmonella. Îi explic public lui Horia Constantinescu că sunt 2.500 de tipuri de salmonella, dintre care doar două sunt periculoase și sunt reglementate. Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are salmonella”, a spus Mihai Ponea.
Șeful ANSVSA a adăugat că, în ce privește schimbarea culorii, se întâmplă din cauza schimbării de temperatură, „de când îl luăm din galantar până ajungem acasă, se poate datora lanțului termic” pentru că „bacteriile schimbă culoarea”.
Așa cum puiul sacrificat la țară e galben că îl hrănesc bunicii cu grăunțe, așa și comercianții oferă consumatorilor, pui cu carne galbenă. Horia Constantinescu nu deține informații, vine cu lucruri defăimătoare la adresa producătorilor români și a consumatorilor.
Mihai Ponea, directorul executiv al ANSVSA
Ce a provocat scandalul
Reacția șefului de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine după ce preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a avertizat că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.
„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”, a scris, miercuri dimineaţă, pe Facebook, Horia Constantinescu.
Șeful ANPC a adăugat în postare și „ingredientul salmonela”, descoperit la unele ferme, care face ca „puiul vopsit” să devină „un pericol pentru sănătatea noastră”.
Șeful ANPC: „O practică comercială înşelătoare”
Ulterior, Horia Constantinescu a revenit și a spus că furajele care dau culoarea galbenă puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înşelătoare”.
El a menţionat că această metodă este „destul de extinsă” şi că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de „calitate superioară”.
„Am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea. Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult. Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară”, a transmis Horia Constantinescu.
Şeful ANPC a anunţat că vor fi date ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare şi că în prezent se desfăşoară o serie de verificări în rândul furnizorilor. Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenţi la situaţiile semnalate.