Lawrence a anunțat într-un comunicat de presă că demisionează din cauza felului în care a gestionat scandalul sexual din Haiti și Ciad. Șefii consorțiului de fundații caritabile britanice sunt acuzați că au ascuns concluziile unei anchete din care reieșea că mai mulți angajați ar fi apelat la serviciile unor prostituate în timp ce se aflau în Haiti pentru a oferi ajutor umanitar în 2011.

Penny Lawrence a spus că este „rușinată” și își asumă întreaga responsabilitate.

Comisia de Caritate britanică a lansat o investigație în cazul Oxfam, care neagă faptul că ar fi mușamalizat rezultatele anchetei interne. Observatorii spun că există îngrijorări care afirmă că organizația caritabilă nu a fost „pe deplin sinceră” cu privire la informațiile prezentate, în ciuda faptului că au primit asigurări privind contrariul din partea Oxfam.

Michelle Russell, directorul investigațiilor la Comisia de Caritate, a declarat că, dacă ar fi avut mai multe detalii, ar fi tratat situația „foarte diferit”. Aceste declarații au fost făcute după o întâlnire cu Secretarul pentru Dezvoltare Internațională, în efortul de a împiedica tăierea finanțării pentru Oxfam.

Lawrence s-a alăturat Oxfam Marea Britanie în 2006, în calitate de director de programe internaționale, conducând echipe în peste 60 de țări.

„Există preocupări privind comportamentul personalului din Ciad și Haiti. Este clar acum că aceste acuzații referitoare la folosirea prostituatelor, care au fost legate de comportamentul directorului de țară și al membrilor echipei sale din Ciad, au fost făcute înainte de a se mută în Haiti”, a arătat Lawrence.

Scandalul sexual de la Oxfam a izbucnit după ce, vineri, în The Times a apărut un articol potrivit căruia directorul de țară al Oxfam pentru Haiti, Roland van Hauwermeiren, a folosit prostituate la o vilă închiriată pentru el de consorțiul caritabil în urma cutremurului din 2010.

Potrivit publicației americane, Oxfam știa că există suspiciuni cu privire la comportamentul lui van Hauwermeiren și al unui alt bărbat atunci când au lucrat în Ciad, înainte de a fi trimiși în Haiti.

Oxfam a transmis că informațiile potrivit cărora printre prostituatele folosite se aflau și minore nu au fost dovedite.

Widza Bryant, care a lucrat în HR pentru Oxfam în Haiti din 2009 timp de trei ani, a declarat că existau zvonuri cu privire la comportamentul lui van Hauwermeiren și despre faptul că localnicii au fost exploatați de conducerea Oxfam. „Au existat multe zvonuri la nivel de conducere și conducători care exploatează localnicii în mod sexual și în alte moduri pentru a obține locuri de muncă și pentru a avea o poziție bună”.

Mark Goldring, director executiv al Oxfam Marea Britanie, a recunoscut că organizația caritabilă nu a reușit să acționeze în cazul plângerilor referitoare la comportamentul lui van Hauwermeiren și să împiedice transferarea acestuia pe alt post.

Comisia Europeană a declarat că așteaptă o clarificare și o transparență maximă de la Oxfam, adăugând că este gata să „înceteze finanțarea oricărui partener care nu respectă standarde etice înalte”.

Programul de caritate al Oxfam din Haiti a primit în 2011 fonduri UE în valoare de 1,7 milioane de euro.

Secretarul de Dezvoltare Internațională, Penny Mordaunt, a declarat că Oxfam și-a cerut scuze pentru comportamentul său „îngrozitor” și că guvernul nu a fost informat atunci când acuzațiile au implicat abatere sexuală.


Citește și: O mare suprafață din Pădurea Băneasa, scoasă la vânzare pe OLX. Ce ar putea să ”crească” în locul copacilor


Urmărește-ne pe Google News