Proiectul de modificare a art.3 din Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice a fost depus la Senat de un grup de parlamentari PNL, printre care Mara Calista, Carmen Hărău sau Petre Nicoară.

Inițiatorii proiectului spun că, pentru asigurarea ”climatului de ordine și liniște publică, necesar desfășurării normale a activității economice și social-culturale, dar și pentru promovarea unei relații civilizate în viața cotidiană, cetățenii sunt obligați să aibă un comportament civic, moral și responsabil, în spiritul legilor țării, dar și al normelor de conviețuire socială.

Încălcarea oricărei norme de conviețuire socială constituie contravenție, dacă nu sunt comise fapte  în așa fel încât să fie considerate infracțiuni, iar atunci intră sub incidența legii penale. Parlamentarii propun majorarea amenzilor prevăzute în lege, pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, amenzile urmând să ajungă la un maxim de 7.500 de lei pentru cele mai grave dintre ele.


Citește și: Cutremurător! Ce i se întâmplă lui Şerban Huidu, la 6 ani de la accidentul în care a ucis 3 oameni


Cei care scriu pe clădiri, cerșetorii, cei care nu au grijă de animalele de companie și cei care refuză să se legitimeze riscă amenzi de până la 800 de lei

Astfel, în proiect sunt prevăzute amenzi între 300 și 800 de lei, față de maximumul de 500 de lei, cât prevede legea în prezent, pentru cei care, deși sunt apți de muncă, cerșesc, cei care atacă o persoană sau aruncă asupra unei construcții sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanțe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corozive sau care murdăresc.

Riscă o amendă de până la 800 de lei și cei care sună la 112 fără a exista un motiv întemeiat, dar și cei care scriu pe pereții clădirilor sau deteriorează reclamele și anunțurile puse în zone special amenajate.

Vor fi sancționați dur și cei care își lasă în libertate ori fără supraveghere animalele care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Se va sancționa cu amendă și refuzul consumatorului de a părăsi un local public în care se consumă băuturi alcoolice după ora de închidere sau dacă i se cere acest lucru de către angajați, dar și  servirea cu băuturi alcoolice a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor.

Și refuzul de a te legitima îți poate aduce amendă de 800 de lei, ca și refuzul de a te prezenta la sediul Poliției, la cererea justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice.

Vor fi amendați și părinții care își lasă copiii cu probleme psihice să apeleze la fapte de vagabondaj, cerșetorie sau prostituție, dar și lăsarea fără supraveghere a unui bolnav mintal periculos, de către persoanele care au îndatorirea de a-l îngriji. Neanunțarea organelor sanitare sau ale poliției vor fi sancționate, de asemenea, cu amendă până în 800 de lei.

Gesturile obscene, scandalurile din cluburi sau distrugerea bunurilor publice, amendate cu până la 1.200 de lei

Riscă amendă de la 400 la 1.200 lei persoanele care fac în public acte sau gesturi obscene, care care înjură sau amenință cu acte de violență. În prezent, aceste fapte pot aduce amenzi de până în 1.000 de lei. Aceeași sancțiune se va aplica pentru întreruperea curentului electric, a iluminatului public pe străzi, în parcuri, săli de spectacol sau în alte locuri publice, dar și deteriorarea, ridicarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica și rutieră.

Cei care participă la scandaluri în cluburi sau localuri publice, dar și cei care tulbură liniștea publică cu muzică sau țipete vor plăti din buzunar tot până la 1.200 de lei. Aceeași sancțiune va fi aplicată pentru alungarea din locuința comună a soțului sau soției, a copiilor, precum și a oricărei alte persoane aflate în întreținere.

Jocurile de noroc ilegale și comercializarea de arme cu aer comprimat, dar și gălăgia vecinilor vor fi sancționate cu 1.800 de lei amendă

Un alt prag de amenzi, între 700 – 1.800 de lei, îi vizează pe cei care săvârșesc acțiuni ilicite, contrare ordinii și linistii publice și normelor de conviețuire socială, precum și acte de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială. Amenzile pentru aceste fapte ajung în prezent la 1.500 de lei.

Și organizarea sau participarea la jocuri de noroc – altele decât cele autorizate potrivit legii – de natură să lezeze bunele moravuri vor fi sancționate, la fel ca și comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a arbaletelor, arcurilor pentru tir, pescuit sau vânătoare în alte locuri decât în magazinele autorizate.

Vor primi amendă de până la 1.800 de lei și cei care pătrund, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile autorităților publice centrale și locale, instituțiilor publice, instituțiilor de învățământ, regiilor autonome, partidelor sau altor formațiuni politice, organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, ambasadelor și reprezentanțelor altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, precum și refuzul de a le părăsi la cererea organelor de ordine.

Vor fi sancționate cu amendă mare și servirea consumatorilor cu băuturi alcoolice, în localurile publice, după ora de închidere stabilită prin autorizația de funcționare.

Vor scoate din buzunare 1.800 de lei și vecinii care tulbură liniștea locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

Și organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, pe lângă blocurile de locuințe, va aduce amenzi de 1.800 de lei.

Refuzul patronilor de localuri de a acorda sprijin pentru restabilirea ordinii publice, sancționat cu amendă maximă: 7.500 de lei

Cele mai mari amenzi, între 4.000  și 7.500 de lei, față de un maxim de 6.000, cât este în prezent prevăzut în legislație, vor primi patronii care nu vor asigura ordinea publică, prin personal propriu ori specializat, în localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci și în alte locuri de distracție sau de agrement pe care le conduc, precum și refuzul acestora de a acorda sprijin organelor în drept pentru restabilirea în locurile respective a ordinii publice ori pentru luarea măsurilor împotriva persoanelor care au încălcat legea.

Amendă maximă va aduce și împiedicarea, sub orice formă, a organelor statului de a-și îndeplini obligațiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul Poliției ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menținerea ori restabilirea ordinii publice.

Senatul este prima Cameră sesizată, astfel că votul final în Parlament va fi dat de Camera Deputaților. Proiectul urmează să fie dezbătut în toamnă, după ce aleșii revin din vacanță.

Citește și: Biciuiţi în piaţa publică dacă foloseau transportul în comun. Istoria neştiută a Bucureştiului

Urmărește-ne pe Google News