”Tratamentul diferenţiat de care ar beneficia bolnavii critici la unul din spitalele din Capitală poate fi malpraxis. Nu se oferă şanse la tratament”, explică Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Mediclor. Mai mult, el a subliniat faptul că fondurile din programul destinat terapiei intensive sunt chiar generoase și nu ar trebui să existe probleme.
Seria dezvăluirilor scandaloase din sistemul medical românesc continuă cu un episod halucinant petrecut la spitalul bucureștean ”Sfântul Pantelimon”. Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au vorbit cu un medic de la Terapie Intensivă, care și-a înregistrat șefa în timp ce aceasta le explică pe cine să salveze, cu prioritate.
Jurnalistul Cătălin Tolontan, care a coordonat superancheta despre dezinfectanți diluați Hexi Pharma, a publicat astăzi o înregistrare în care șefa secției de Terapie Intensivă a spitalului Sf Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor pe cine preferă să salveze, în condițiile în care, spune aceasta, medicamentele nu sunt suficiente și, ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”.
Investigatie_GSP from Gazeta Sporturilor on Vimeo.
Doctorii din subordinea ei, care refuză să aleagă cine trăiește și cine moare, nu înțeleg cum de nu sunt bani de medicamente, atâta vreme cât programul AP – ATI costă România 70 de milioane de euro pe an, iar guvernul, indiferent că a fost Ponta sau Cioloș, a respectat acest program.
Medicul care a prezentat înregistrarea povestește că medicamentele sunt ținute sub cheie, care este luată acasă de asistenta-șefă, sub pretextul că ”se fură”. Astfel, medicilor care rămân de gardă sau peste weekend le rămâne doar o rezervă limitată de medicamente pe care le pot folosi, în condițiile în care nu pot prevedea ce urgențe vor urma să aibă.
Ba mai mult, în urma unui control, în dulapul cu medicamente au fost găsite sute de doze de Colistin, un antibiotic puternic, care figurau în baza de date ca și cum fuseseră date pacienților, informație confirmată și de Mioara Duvlea, farmacista spitalului ”Sf. Pantelimon”.
Probleme rezolvate de frica anchetelor
”Există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge”, a declarat medicul intervievat de jurnaliștii Gazetei.
Dezvăluirile nu se opresc însă aici: doctorul mai povestește că o serie de nereguli grave s-au rezolvat recent doar de… frică, în lumina ultimelor dezvăluiri legate de Haxi Pharma și Colectiv. ”Când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv”, a mai spus sursa.
Citiți continuarea investigației pe tolo.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro