Cuprins:
Autoritățile austriece au percheziționat birourile cancelarului Sebastian Kurz și ale partidului său conservator din Viena, pe fondul suspiciunilor că el și apropiații săi au folosit bani publici pentru a mitui institute de sondare și jurnaliști în schimbul unor poziții favorabile în presă, în drumul acestuia către putere.
Perchezițiile reprezintă o escaladare substanțială a anchetei care îl privește pe Kurz, care este deja vizat de o posibilă punere sub acuzare într-un caz separat, în care este suspectat că a mințit sub jurământ într-o mărturie făcută în fața unei comisii parlamentare anul trecut.
Deși unii lideri ai opoziției i-au cerut cancelarului să demisioneze, liderul Verzilor, partenerii de coaliție ai conservatorilor, au semnalat deocamdată că nu vor abandona alianța, atâta vreme cât aceasta „va fi capabilă să guverneze”.
Chiar și așa, scrie Politico, ținând cont de gravitatea acuzațiilor formulate la adresa cancelarului – unele fără precedent în istoria democratică a Austriei – o eventuală prăbușire a guvernului condus de Kurz este o variantă foarte posibilă.
Bani publici pentru finanțarea ilegală a ascensiunii către cancelarie
Situația este cu atât mai gravă cu cât Kurz este în mod direct vizat de procurori, care îl descriu drept „personajul central” în dosar și principalul beneficiar al comportamentului presupus infracțional.
Aflat în Slovenia, la summitul UE, Kurz a declarat după percheziții că acuzațiile la adresa sa sunt „fabricate”, și a apreciat că el și colegii săi vor fi exonerați. Totuși, dovezile descoperite de autorități sugerează că problemele lui Kurz sunt abia la început.
Procurorii suspectează că șeful guvernului și asociații săi apropiați au folosit fonduri ale Ministerului de Finanțe în 2016, într-un moment în care Kurz era ministru de Externe, pentru a plăti pentru manipularea unor date din sondaje, care apoi erau publicate de Österreich, un tabloid prietenos cu liderul conservator.
Plățile făcute de minister către institutul de sondare, care au totalizat 140.000 de euro, ar fi fost ascunse prin falsificarea chitanțelor care precizau că banii au fost alocați unor „studii anti-corupție”.
În schimbul publicării sondajelor, tabloidul a primit campanii de publicitate în valoare de sute de mii de euro de la Ministerul de Finanțe, condus de un conservator, potrivit procurorilor.
Editorii Österreich au negat faptele și au spus că suspiciunile autorităților par să se bazeze pe „neînțelegeri grave”.
„Projekt Ballhausplatz”
În ancheta lor, procurorii s-au bazat pe mesajele descoperite în telefonul lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Kurz, care în momentul în care s-ar fi petrecut ilegalitățile era secretar general în Ministerul de Finanțe.
Kurz era dornic să își crească profilul pe scena publică. Motivul, scrie Politico: el și aliații săi plănuiau să preia conducerea Partidului Popular și să declanșeze alegeri anticipate, pași care au și fost făcuți în 2017, când Kurz a ajuns în postul de cancelar.
Kurz și aliații săi au numit planul „Projekt Ballhausplatz”, o referire la piața din Viena unde se află cancelaria Austriei, potrivit presei locale.
Presa austriacă a și publicat o parte din mesajele schimbate de Kurz și apropiații săi.
Într-unul dintre acestea, în ianuarie 2017, Thomas Schmid spunea, cu referire la colaborarea cu tabloidul Österreich: „Nu am mers niciodată așa de departe. Ce investiție minunată. Îmi place”.
În aceeași zi, ziarul a publicat rezultatele sondajelor care sugerau că liderul de atunci al Partidului Popular, Reinhold Mitterlehner, pe care Kurz dorea să îl înlocuiască, va pierde alegerile în fața social-democraților aflați la guvernare.
Într-un interviu cu tabloidul, reprezentanții institutului de sondare, despre care procurorii spun că sunt parte a dosarului, au subliniat că Partidul Popular ar beneficia de pe urma unei schimbări de lider.
În acea seară, Kurz, care insista în mod public că nu își dorește conducerea partidului, i-a trimis lui Schmid un mesaj în care i-a spus: „Mulțumesc pentru Österreich, azi”.
„La ordinele tale”, i-a răspuns acesta.
După câteva luni, Mitterlehner a demisionat de la șefia partidului pentru a-i face loc tânărului Kurz, care până la sfârșitul anului a câștigat și alegerile federale și a preluat funcția de cancelar.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!