Clubul sportiv a solicitat în instanță daune în valoare de 1.582.272 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat în perioada în care echipa a fost exclusă din competițiile naționale și internaționale în sezonul 2019-2020.

Procesul s-a judecat pe fond la Tribunalul Brașov, instanță care a respins „ca neîntemeiat” demersul juridic al clubului sportiv. Sentința, din 23 iulie 2024, nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară în termen de 30 de zile de la pronunțare. 

Medicul și directorul clubului, învinovățiți pentru retrogradare 

Clubul Sportiv Municipal Corona Brașov i-a chemat în judecată pe medicul echipei de handbal feminin, Bogdan Marius Capră, și pe fostul director al clubului, Liviu Dragomir, considerați vinovați de situația dezonorantă în care a ajuns echipa.  

Scandalul de dopaj la Corona Brașov. Clubul a pierdut procesul cu medicul care a trimis handbalistele la terapia interzisă 
Liviu Dragomir. Foto: Brașov.net

Retrogradarea din liga națională și excluderea din competițiile interne și internaționale au provocat clubului un prejudiciu însemnat, constând în sumele investite din fondurile publice ale municipiului Brașov în activitatea sportivă de handbal a echipei de senioare în perioada respectivă, se arată în dosarul studiat de Libertatea. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Potrivit sursei citate, Clubul Sportiv Corona Brașov a încheiat, în iulie 2019, un contract civil de prestări servicii medicale cu o clinică locală. În baza contractului au fost prestate o serie de proceduri de terapie medicală intravenoasă cu laser sportivelor din cadrul secției de handbal feminin, proceduri considerate interzise de comisiile Agenției Naționale Anti-Doping. 

Scandalul de dopaj la Corona Brașov. Clubul a pierdut procesul cu medicul care a trimis handbalistele la terapia interzisă 
Marius Capră, medicul echipei Corona Brașov. Foto: monitorulexpres.ro

Asigurări „exprese” că procedura medicală este conformă

Clubul CSM Corona Brașov acuză că acest contract a fost semnat și avizat de Liviu Dragomir la solicitarea și sfatul medicului echipei, Marius Capră, iar programarea sportivelor la clinică, determinarea acestora de a se supune procedurii medicale, reprogramarea celor care au absentat au fost întreprinse de cei doi pârâți.

În apărarea lor, atât directorul clubului, cât și medicul echipei au precizat că au primit asigurări „exprese” din partea doctoriței Tatiana Cămăcean, cea care a aplicat procedura asupra handbalistelor, că terapia incriminată „100% nu este considerată dopaj”.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

În plus, terapia cu laser s-ar fi făcut cu precauție „cu 10 zile înainte de meciurile importante și cu 21 de zile înainte de cele mondiale”, au fost explicațiile doctoriței de la clinica unde au fost duse pentru recuperare handbalistele din Brașov.

Sportivele au avut suspiciuni cu privire la terapia cu laser

În ciuda asigurărilor primite de la specialiști, multe handbaliste au avut îndoieli de la bun început cu privire la legalitatea terapiei. Și-au exprimat temeri oficial legate de faptul că ar putea fi depistate pozitiv la controalele Agenției Antidoping care le verifica frecvent, având în vedere că erau sportive profesioniste și participau la competiții naționale și internaționale. Dar în urma unui dialog cu doctorița de la clinica privată, jucătoarele au primit asigurări că totul este în regulă, așa că s-au supus procedurii.

Scandalul de dopaj la Corona Brașov. Clubul a pierdut procesul cu medicul care a trimis handbalistele la terapia interzisă 
Terapia cu laser intravenos. Foto: gsp.ro

„Sportivele au susținut că, până la momentul primirii notificării din partea Agenției, nu au știut că procedura la care au fost supuse este interzisă. Mai mult, în momentul în care au aflat că trebuie să facă această terapie, au întrebat medicul clinicii, respectiv pe doamna doctor Camencean, dacă există posibilitatea să fie doping, justificat de faptul că sunt sportive profesioniste și participă la competiții naționale și internaționale și pentru că există posibilitatea să vină oricând să le verifice. Medicul angajat al clinicii le-a răspuns prin mesageria rețelei de socializare Facebook că «pentru a fi dopaj, ar trebui ca nivelul de ATP să crească cu 60%. Într-adevăr, mărește un pic nivelul de ATP, dar cu maximum 30%, și atât timp cât nu se aplică laser roșu cu 10 zile înainte de meciurile importante și 21 de zile înainte de cele mondiale 100% nu este considerat dopaj»”, a asigurat doctorița, potrivit actelor depuse la dosar.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Fotografii pe Instagram din timpul terapiei

Scandalul legat de dopaj la echipa de handbal feminin Corona Brașov a izbucnit în momentul în care trei dintre sportive s-au fotografiat în clinică, în timpul terapiei cu laser, iar fotografiile au fost postate pe rețelele de socializare (Instagram). O parte dintre poze au ajuns la reprezentanții Agenției Antidoping care au demarat imediat verificările specifice.

Comisia de Disciplină a Federației Române de Handbal (FRH) a anunțat în decembrie 2019 ce măsuri au fost luate împotriva echipei de sub Tâmpa, după scandalul de dopaj. 

„În baza dispozițiilor Articolului 62 aliniatul 2 din Legea 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, sancționează echipa de handbal feminin senioare a C.S.M. Corona Brașov cu descalificarea și pierderea punctelor obținute în Liga Națională, sezonul competițional 2019-2020”. 

Măsura a venit ca un trăsnet asupra ocupantei locului 2 în Liga Națională, după cele 11 etape scurse din campionat. Corona acumulase 26 de puncte, având 8 victorii, două egaluri și o singură înfrângere. În acel moment, echipa a fost retrogradată și toate rezultatele au fost anulate, scria Gsp.ro

Sportivele clubului Corona Brașov, care activau la vremea respectivă în echipa de handbal, au colaborat cu reprezentanții Agenției și au declarat, la rândul lor, că au efectuat terapia incriminată la recomandarea medicului echipei și a președintelui clubului și că au avut deplină încredere în asigurările pe care le-au primit de la oficialul clinicii care a realizat această terapie, invocând, de asemenea, și împrejurarea că au obligația contractuală de a urma toate procedurile medicale impuse de club.

Doctorița care a aplicat terapia nu avea drept de liberă practică

Ancheta a scos la lumină aspecte mult mai grave care au dus într-un final la distrugerea carierei sportivelor aflate la acel moment pe val. 

Medicul Tatiana Camencean, persoana direct implicată în efectuarea procedurilor cu laser, deşi membru al Colegiului Medicilor, nu deţinea dreptul de liberă practică medicală, respectiv deţinea competenţe limitate, fiind obligată să presteze activitate sub supravegherea unui medic coordonator, ceea ce nu s-a întâmplat. Or, niciunul dintre aceste aspecte nu a fost verificat de reprezentanții clubului.

Ce prevede codul antidoping

Regulile privind dopajul în sport sunt strict reglementate, iar neglijența, lipsa de intenție, neștiința nu pot exonera sportivul de consecințele legii.

„Este de datoria fiecărui sportiv să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în corpul său și că nu se utilizează nicio metodă interzisă. Prin urmare, nu este necesar să se demonstreze intenția, vinovăția, neglijența sau cunoașterea utilizării de către sportiv pentru a se stabili o încălcare a reglementărilor antidoping privind utilizarea substanțelor interzise sau a unei metode interzise”, potrivit codului antidoping.

Totodată, un sportiv depistat pozitiv la un control antidoping poate fi exonerat de răspundere numai dacă poate dovedi că, în pofida tuturor diligențelor necesare, a fost sabotat de un alt sportiv. 

La momentul anchetei care a vizat handbalistele de la Corona Brașov, Agenția a reținut că, potrivit listei de substanțe și proceduri interzise aferente anului 2019,  publicată în Monitorul Oficial al României partea I, nr. 906/29.10.2018, terapia intravenoasă cu laser este considerată metodă interzisă sportivilor. De asemenea, pe site-ul agenției internaționale antidoping se evidențiază în mod clar că această terapie este interzisă, la fel ca orice terapie de manipulare a sângelui.

De ce a pierdut clubul procesul cu medicul echipei

Revenind la procesul civil intentat de CSM Corona Brașov medicului Marius Capră, prin care se cere plata daunelor aduse echipei, instanța a respins acțiunea clubului. Judecătorii brașoveni au constatat că, imediat după izbucnirea scandalului de dopaj, clubul a încheiat colaborarea cu medicul fără nicio altă pretenție financiară sau de altă natură.

„Instanța constată că, prin acordul semnat de părți la data de 17.12.2019, denumit Acord de suspendare a Contractului de activitate sportivă…, clubul reclamant a constatat stinsă orice pretenție materială față de pârât, care ar fi rezultat din respectivul contract. („în urma acordului, părţile declară în cunoştinţă de cauză că nu mai au nicio pretenţie financiară sau de altă natură, iar de la data intrării în vigoare a prezentei, toate obligaţiile dintre părţi sau de orice altă natură ar fi acestea se consideră a fi stinse”)

În aceste circumstanțe, reclamantul nu mai poate pretinde dreptul de a recupera prejudiciul reclamat de la pârât, mai ales în condițiile în care acest acord a fost semnat după declanșarea anchetei și după suspendarea provizorie a tuturor sportivelor din lotul feminin de handbal al clubului”, au motivat judecătorii respingerea cererii de recuperare a prejudiciului.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (4)

SilviuCovaci   •   08.08.2024, 15:01

" Este de datoria fiecărui sportiv să se asigure că...."....adică...CUM face==practic--un sportiv, acest lucru ? Este el vreun fel medic sportiv, care are acces la toate info de specialitate si nimic nu-i este necunoscut în domeniu ???!!! Păi de ce mai angajează medici si au oameni care treb sa se ocupe de corectitudine? Ar treb. gândit bine câtă vinâ au sportivii si cât trebuie penalizati...!!!

TZTZ   •   06.08.2024, 10:30

Un medic de inalta clasa daca a reusit sa distruga un club de sport renumit...si un director de club la fe de breaz ca si medicul...si un doctor care nu avea voie sa faca astfel de interventii...ar fi interesat de vazut contractul cu firma, preturile fara de preturile din piata pentru ca sigur este ceva la mijloc...pentru jucatoare este de inteles ca trebuie sa te increzi in medic si club ca iti doresc binele, dar vazand ce se intampla in ultima perioada acest lucru nu mai trebuie luat ca sigur si sportivul sa citeasca si sa se informeze mai mult referitor la ce are voie si ce nu are, daca nu vrea o intrerupere brusca a activitatii sportive...poate chiar pe viata

Realist2023   •   06.08.2024, 08:15

Lipsa crasa de profesionalism / amatorism, au purces la un tratament controversat pe care scria mare cu rosu "RISC DE DOPAJ" la o clinica particulara obscura, in baza asigurarilor "pe cuvant de onoare" a unei doctorite oarecare ... Asta ne aduce aminte si de justificarea uluitor de naiva a Simonei Halep: "am incredere in oamenii cu care lucrez". Cam asa au avut incredere si brasovencele ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI