Ministrul sănătăţii, doctorul specialist în obstetrică-ginecologie, Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a depus luni 9 mai, demisia din funcţie. Aceasta i-a fost acceptată de prim-ministrul Dacian Cioloş după ce i-a fost insistent cerută de opinia publică în urma scandalului cu dezinfectantele diluate. Medicul a motivat plecarea sa spunând că au existat diferenţe de abordare (n.r cu premierul Cioloş). Putea fostul ministru să gestioneze mai eficient domeniul său, a purtat el vina celor 3 mari scandaluri (colectiv, bebeluşii morţi şi dezinfectantele diluate) sau a fost doar ţapul ispaşitor? Aflăm raspunsul de la specialistul nostru în psihologie
“Medicul Patriciu Achimaş-Cadariu, la o evaluare indirectă, e construit pe o structură de personalitate non-confrontativă. Tehnocrat fiind, el nu e adaptat adversităţii cu care politicienii se confruntă zi de zi. Funcţia de ministru presupune o presiune majoră, venită din multiple direcţii. Nu a fost un ministru rău-intenţionat, nici de muncă nu s-a ferit dar nu a avut instrumentele necesare să lupte cu sistemul bolnav. Abilităţile sale de comunicare erau scăzute raportat la cerinţele funcţiei. Cu toate acestea, oricine ar fi fost în locul său, ar fi fost ostracizat social după situaţiile colectiv, bebeluşii morti şi dezinfectantele diluate. Sistemul bolnav de zeci de ani poartă vina pentru situaţiile de mai sus şi nu fostul ministru. El a avut rol de supapă de presiune pentru nemulţumirile sociale. I s-a cerut demisia pentru că nici-o altă măsură nu se putea lua în termen atât de scurt pentru a da senzaţia că cineva a plătit pentru oalele sparte”, susţine psihologul.
Cioloş: „Schimbările de oameni nu rezolvă probleme sistemice”
“Premierul avea dreptate. Din perspectivă psihologică schimbarea unui om nu rezolva problemele ci doar dă satisfacţie maselor şi crează iluzia unui nou început cu altă persoană la conducere, persoană care după o vreme se va uza în conştientul colectiv la rândul ei, i-se va cere demisia etc. De aceea premierul nu l-a remaniat pe fostul ministru ci medicul a ales să plece simţindu-se ca un om care incearcă să oprească un tsunami cu palmele goale. Acum uzura şi asteptările mari vor fi trecute în contul primului ministru care a preluat intermediar funcţia de ministru al sănătăţii. Guvernul technocrat al lui Cioloş nu e caracterizat de rea credinţă, nici de părtinire politică, nici de interese proprii asezate desupra celor sociale. Căderea miniştrilor acestui guvern face parte dintr-un proces social firesc de luptă cu inerţia nefuncţionalităţii sistemului. E ca în istorie cănd pentru fiecare drept câştigat sau rău îndreptat au trebuit să moară mulţi pionieri ai acestor cauze. Laurii îi vor culege cei care se vor afla triumfători la finalul luptei cu sistemul medical bolnav, dar acea reuşită va fi o sumă a celor căzuţi la datorie pe parcursul luptei, cum e şi medicul Patriciu Achimaş-Cadariu”, afirmă specialistul.
Psihologia diluării
“Încă nu e clar dacă şi în ce măsura substanţele dezinfectante au fost diluate intenționat. Vor mai urma teste de sanitaţie. În cazul în care se va dovedi adevărat, motivaţia acestui fapt ar fi caştigul financiar. Ar fi o nouă afacere Bachus, iar în rolul lui Gheorghe Stefănescu, cel care îndoia vinul cu apă, pastille şi sulfiţi pentru a obţine o cantitate mai mare la vânzare, este acum o firmă de produse farmaceutice. Ideea nu ar fi de excus doar pentru ca e înfiorătoare, nu uitaţi că au existat tentative de fraude cu banii bolnavilor de cancer în trecut”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.