Anchetatorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem (fără a avea deocamdată în vizor persoane fizice) pentru “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale, au anunţat, ieri, reprezentanţii instituţiei printr-un comunicat de presă.

“Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare”, se precizează în informarea trimisă de procurori.

Parchetul General s-a autosesizat pe 26 aprilie, în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după ancheta pornită de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluţii care ar fi diluate.

Două anchete ratate

Procurorii anticorupţie au avut pe masă, în 2012, mărturii detaliate cu patru licitaţii trucate pentru antiseptice de la firmele lui Condrea, a mai descoperit echipa de la Gazeta Sporturilor. Spitalele erau “Elias”, “Sf. Ioan”, “Călăraşi” şi Institutul pentru protecţia mamei şi copilului. În urmă cu patru ani, DNA a transmis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care iniţial a deschis urmărirea penală şi, în 2014, a închis- o. Laura Codruţa Kovesi a precizat că nu ştie de ce a fost declinată ancheta, pentru că în 2012 nu se afla la DNA şi nici nu poate comenta decizia. Un alt dosar stă neatins din martie 2016 la DIICOT, deschis la plângerea unui concurent al Hexi care reclamă “infracţiunile” lui Condrea.

Primele concluzii ale Ministerului Sănătăţii

Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş- Cadariu (foto), a anunţat ieri că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, 4,25% au ieşit neconforme în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. În total, 150 de probe au ieşit neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor. Ministrul a mai afirmat că s-a urmărit dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele. Ministrul a mai declarat că la Institutul Oncologic din Cluj a fost suspendată folosirea unui biocid produs de Hexi Pharma, aceasta fiind una din cele 150 de probe neconforme.

Foto: gsp.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News