La toate cele 18 probe analizate au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte concentraţia de substanţe dezinfectante raportat la etichetă, într-un caz diferenţa fiind şi de 4.200 de ori mai mică.

11 probe neconforme pe produsele Hexi Pharma au fost depistate în urma analizelor din spitalele din judeţul Mureş, potrivit Mediafax. Dintre acestea, la substanţa etanol dintr-un lot, unde pe etichetă scrie concentraţie de 42%, s-a descoperit o concetraţie de 0,01%. De altfel, la toate cele cinci loturi de Hexio A, concetraţia de etanol era de 4.200 de ori mai mică decât cea prevăzută pe etichetă, iar 2 propanol, diluat de 2.800 de ori.

În spitalele din Călăraşi, la probele de laborator, a reieşit că în cinci cazuri, dezinfectanţii au fost mult diluaţi faţă de ceea ce ar fi trebuit să conţină. Unul dintre produse, Suprasept (lichid portocaliu ambalat în recipient de 5 litri), concentraţia de pe etichetă la glutaraldehida este de 12%, iar în realitate de 1,11%. Un alt caz, la produsul Clohexin A, concentraţia 2 propanol a fost de 14,8%, faţă de cele 28 de procente trecute pe etichetă.

În Braşov două dintre teste au fost neconforme la dezinfectanţi. Este vorba despre produsele Polyiodine Scrub şi Hexio-Sept, într-un caz, la substanţa glutaraldehida, diferenţa fiind de la 12%, pe ambalaj, la 1,18% în realitate.

Guvernul a anunțat ieri rezultatele analizelor făcute dezinfectanților distribuiți de Hexi Pharma, care arată că aceștia au fost diluați de 10 ori. Acesta este răspunsul unei anchete administrative, iar reprezentanții Guvernului au anunțat că se ia în calcul acționarea în judecată a companiei. Analizele făcute de ICECHIM asupra unor produse biocide de la Hexi Pharma arată diferențe mari de concentrații între valoarea declarată și cea constatată în laborator. Astfel, la clorură de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea declarată – 1,23%, a spus dr. Victor Strâmbu.

Ministerul Sănătății anunțase, pe 4 mai, că din cele 3.526 de teste făcute pentru verificarea eficienței dezinfectanților folosiți în spitalele românești doar 5 % sunt neconforme. Ulterior, la în urma presiunilor venite din partea cetățenilor nemulțumiți, Ministerul Sănătății a făcut publica lista spitalelor unde au fost depistate probele neconforme.

Scandalul dezinfectanților diluați a izbuncit luna trecută, când jurnaliștii GSP au dezvăluit că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

Analizele făcute la institutul de stat ICECHIM au arătat că ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele.

După aceste dezvăluiri, angajații DSP Arad au povestit că au descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Acesta ar fi fost neconform, așa că și-au alertat imediat superiorii de la București. Cei de la Ministerul Sănătății nu ar fi putut trage la răspundere furnizorul pentru că nu i-ar fi gasit sediul, aceasta în condițiile în care această firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toata România, după cum a scris și Libertatea.

 

În urma acestui scandalul, ministrul Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat. Parchetul General a deschis dosar penal in rem, iar adminsitratorul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat.

Citește și: Operații amânate în spitale, din cauza lipsei dezinfectanților | ”Ne întoarcem la chirurgia secolului XVIII când se opera cu mâinile goale”

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News