Olimpia Ardelean scrisese pe rețeaua de socializare că Dan Barna știa că au fost semnături false pe listele pentru inițiativa „Fără penali”.
Olimpia Ardelean a fost dată afară, iar mulți alți membri ai USR s-au solidarizat cu aceasta. Mihai Goțiu l-a acuzat pe Dan Darna de „execuții și epurări. E o epurare a vocilor critice”.
Dan Barna susține că nu se va reveni asupra deciziei luate în privința Olimpiei Ardelean.
„În momentul de față există o decizie foarte clară a Biroului Național. Acolo nu este nimic de discutat.
Există o cale de atac pe care fosta noastră colegă, dacă consideră necesar, poate să o folosească. Dincolo de asta, partidul trebuie să își respecte deciziile organelor de conducere”, a spus Dan Barna, la Digi 24.
„Părerea oricui contează”
„Ideea că scandalul este un instrument de șantaj intern pentru stabilitatea partidului nu mai poate să continue, pentru că noi vom ajunge să guvernăm și fiind într-o coaliție de guvernare, perspectiva aceasta în care diverși membri consideră regulile ca elemente opționale ne pune într-o situație în care nu vom fi credibili”, a subliniat liderul USR.
„Opinia fiecărui membru contează, dreptul la opinie este respectat, numai că trebuie să devenim un partid și serios, și disciplinat, și organizat.
Nicăieri în lume un membru care în ziua dinaintea votului atacă exact decizia și candidatul nu poate să beneficieze mai departe de susținerea organizației.
E dreptul oricărui coleg să aibă o părere, dar în momentul în care această părere afectează în mod direct munca a zeci de mii de colegi care în țară erau în stradă la împărțit pliante poate să-și exprime această părere în afara organizației.
Aceasta e cumva particularitatea USR și este foarte bine să fie așa. În orice al partid din România, o decizie a conducerii partidului privind excluderea unui membru care atacă în campanie electorală obiectivele legitime ale partidului n-ar ridica niciun semn de întrebare.
USR este un partid viu în care membrii sunt liberi să își exprime punctele de vedere. Există într-adevăr un număr de colegi care dezavuează această decizie. Există alți aproape 1.000 de colegi care au semnat un punct de vedere în care consideră că decizia respectivă era corectă.
Dar nu despre numărul de colegi dintr-o organizație care sunt de acord sau nu cu o decizie este discuția de fond. Discuția de fond ține de capacitatea USR de a se pregăti pentru guvernare și capacitatea USR de a intra într-o logică corectă de partid, disciplinat și asumat obiectivelor politice, pentru că ideea că scandalul și ideea că punctele de vedere prin care sunt atacate interesele partidului reprezintă un firesc și este o normalitate în USR este una pe care eu nu pot să o susțin. Și ideea acestei decizii și logica acestei decizii este tocmai aceea de a intra într-o disciplină prin care să putem să devenim partidul de guvernare de care România are foarte mare nevoie.
Fiecare membru e important, opinia fiecărui membru contează. Evident că am avut și vom avea discuții pe fiecare dintre decizii, dar în cele din urmă deciziile se iau de către organele de conducere votate de către partid, iar acele organe de conducere își asumă deciziile și pentru fiecare astfel de decizie, cum e și cea în cauză, există cale de atac statutară care poate fi urmată. Se va lua o decizie de un fel sau altul în calea de atac și lucrurile merg mai departe”, a mai declarat Dan Barna la Digi24.
Goțiu spune că mai erau cinci cazuri similare
Senatorul Mihai Goțiu a postat pe Facebook un mesaj în care a spus că peste 500 de membri ai USR au cerut conducerii formațiunii să revină asupra deciziei de a o exclude pe Olimpia Ardelean din partid, transmițând că nu tolerează „execuțiile politice”
„Din păcate e vorba de mult mai mult, pentru că ceea ce Dan Barna nu a spus e faptul că în ședința de miercuri, pe ordinea de zi nu era doar cazul Olimpiei Ardelean în discuție, mai erau încă cinci cazuri, cu șase colegi în discuție, toți voci critice la adresa modului în care conducerea USR a acționat într-un fel sau altul, evident pe cazuri punctuale, nu la modul general, în condițiile în care în așteptare erau peste 230 de sesizări venite doar în ultimele luni.
Ne-am trezit cu această selecție de cinci cazuri, care toate seamănă din acest punct de vedere cu aceste voci critice la adresa conducerii, deci nu e un caz izolat. Doar întâmplarea face că nu s-a trecut mai departe, pentru că discutarea primului caz a durat mult, apoi unuia dintre colegii vizați i s-a făcut rău și ședința s-a suspendat”, a dezvăluit Mihai Goțiu.