Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit vineri, în a doua zi a reuniunii informale în format Gymnich a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, care are loc la Berlin, despre situaţia din Mediterana de Est şi relaţiile UE cu Turcia, precum şi despre relaţiile UE-Rusia.
În cadrul discuţiilor referitoare la Turcia, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea faţă de continuarea tensiunilor din Mediterana de Est şi a făcut din nou apel la detensionare, calm şi dialog direct între părţile implicate. A exprimat solidaritatea cu Grecia şi Cipru, precum şi sprijinul pentru eforturile în derulare la nivelul UE de dezescaladare şi de relansare a dialogului cu Turcia.
A afirmat că orice dispută privind delimitările maritime ar trebui soluţionată exclusiv pe cale paşnică şi în conformitate cu dreptul internaţional. În acest context, ministrul român de Externe a exprimat „deschiderea României de a împărtăşi, atât cu Grecia, cât şi cu Turcia, expertiza dobândită în problematica delimitărilor maritime, în urma procesului privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră de la Haga, în conformitate cu dreptul internaţional aplicabil”.
Bogdan Aurescu a propus, totodată, ca prim pas spre dezescaladare, introducerea unui moratoriu asupra explorărilor în zonele în dispută din Mediterana de Est până la realizarea delimitărilor maritime în discuţie fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanţă internaţională, cum este Curtea Internaţională de Justiţie.
Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei care ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, a anunţat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.