Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor (CNMC) a decis, luni, că rapoartele de expertiză care certifică manuscrisul operei „Oedipe” și vioara Joseph Guarnerius, despre care se susține că George Enescu a primit-o de la familia regală, sunt „neconcludente și nelegale”, arată sursa citată.
Experții care au făcut evaluările „s-au pronunțat asupra unor elemente fără a avea o dovadă materială și au ajuns la anumite concluzii care nu pot fi verificate de terți independenți”, spune președintele CNMC, Ernest Oberländer-Târnoveanu, citat de Europa Liberă.
În consecință, comisia a recomandat realizarea unei noi evaluări, care să fie realizată de experți independenți.
Clasarea documentelor și a viorii ca obiecte de patrimoniu la categoria „tezaur” asigura statului drept de preemțiune la cumpărarea lor.
„Licitația merge mai departe”
Cezar Florea, reprezentantul casei de licitații Historic, spune că respingerea expertizei din dosarul clasării celor două obiecte nu va avea nici un efect asupra licitației.
„Licitația merge mai departe, nu înseamnă că se oprește ceva. Oamenii aceia pun în discuție dacă vor sau nu să claseze aceste obiecte. Dar asta nu înseamnă că licitația se va opri. Mergem mai departe. Nu este o problemă de legalitate”, a precizat Cezar Florea.
Pe 22 septembrie, Historic scoate la licitație 190 de loturi de obiecte și documente care au legătură cu George Enescu. Pentru două dintre acestea s-a cerut înscrierea lor ca obiecte de patrimoniu, la categoria tezaur. Este vorba despre „partitura manuscris Œdipe cu patru adnotări” – care are un preț de pornire 100.000 de euro și „o vioară model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach în 1885”, care are prețul de pornire 50.000 de euro.
Poliția, solicitată să verifice licitația
Licitația anunțată de Historic a făcut vâlvă în mediile culturale. Ministerul Culturii a fost solicitat printr-o petiție online să verifice legalitatea acestui demers și modul în care obiectele au ajuns la un colecționar privat.
Artexim, instituție publică din subordinea Ministerului Culturii care organizează Festivalul „George Enescu”, a cerut Ministerului Administrației și Internelor (MAI) să verifice proveniența bunurilor și dacă scoaterea lor la licitație respectă cadrul legal.
Într-un comunicat de presă, Artexim amintește de licitațiile organizate de Historic în decembrie 2019 și aprilie 2021 cu manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade, „unele inedite, altele defectuos editate”.
„Similitudinea între risipirea tezaurului de manuscrise Eliade și risipirea tezaurului de manuscrise Enescu devine tot mai documentabilă”, arată Artexim.
Historic a dat în judecată Artexim, cerând prin ordonanță președințială scoaterea comunicatului de presă de pe site-ul instituției subordonate Ministerului Culturii. Instanța de fond a respins luni cererea Historic, hotărârea putând fi atacată cu apel în termen de cinci zile.
„Am formulat deja recursul”, a precizat Cezar Florea, reprezentantul Historic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro