La o lună după ce s-au opus public unui proiect de construcție a unui patinoar la doi pași de casele lor, cetățenii din cartierul Cotroceni sunt subiectul unor verificări amănunțite făcute, mai nou, de Primăria Capitalei. Dacă la începutul anului, aceștia au primit notificări de la Primăria Sectorului 5 să prezinte cu contractele de salubritate, săptămâna aceasta, locuitorii din zona sunt invitați, de această dată de Primăria Generală, să se prezinte cu documentele în baza cărora și-au schimbat ferestrele de la case.
“Părinții mei, care sunt proprietarii apartamentului de deasupra mea, au primit o adresă de la Poliția Locală să se prezinte cu Titlul de Proprietate și autorizația de construire referitoare la montarea termopanelor. Situația s-a lămurit, pentru că părinții mei au cumpărat imobilul cu respectivele termonane deja montate. Surpriza a fost că astăzi mi-a venit invitația de a mă prezenta la Poliția Locală a Municipiului București, pe același subiect. Astăzi, când eram la Poliție, era și o vecină care semnase petiția către Poliția Locală cu privire la patinoarul din Parcul Romniceanu, care primise aceeași invitație. Este clar o campanie de intimidare, îndreptată împotriva celor care am protestat. Toți ceilalți care au semnat respectiva petiție au fost verificați de către Poliția Locală prin controale inopinate, în legătură cu existența autorizațiilor de construire și a contractelor de salubritate”, a declarat pentru Libertatea președintele Asociației “Incotroceni – Oameni, Idei, Povești”, Dinu Drog.
Spirit civic, amendă maximă
Campania autorităților locale de a verifica documente, contracte sau avize e pe cale să producă efecte în buzunarele cetățenilor.
“Toți cei care au semnat acea petiție au fost chemați să dea cu subsematul. În ce sens: cei de la Disciplina în Construcții, care ține de Politia Locală, le-au sunat la ușă și le-au cerut autorizațiile de construire sau contractele de salubritate. Eu am primit o invitație de a mă prezenta la Poliția Locală cu contractul de salubritate. Fiind în vacanță, am trimis un email în care am cerut o reprogramare. Surpriza a fost că, pe 8 ianuarie, au venit din nou și, fără niciun avertisment, m-am trezit cu amenda contravențională prin Poștă, în cuatumul maxim de 3.000 de lei. Este clar vorba de o măsură șicanatorie îndreptată împotriva mea personal, și nu împotriva Asociației, care este abia constituită. Am întrebat alți vecini de pe toată strada și am constatat că doar eu am fost vizat. E problemă de atitudine, e clar că e o campanie de răzbunare și e trist”, continuă președintele Asociației “Incotroceni – Oameni, Idei, Povești”.
O chestiune “alunecoasă”
Scandalul iscat în jurul construirii patinoarului din Cotroceni a implicat și conducerea Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România. Preşedintele acesteia, Șerban Sturdza, a anunţat imediat după Crăciun că a depus o plângere la Parchet General, în legătură cu construirea ilegală, fără consultarea cetăţenilor şi fără anunţ, a unui patinoar în Parcul Romniceanu, arie protejată. Acesta i-a transmis primarului general al Capitalei că în Bucureşti sunt zone protejate „și este un delict să te atingi de ele fără toate autorizaţiile”.
Cum explică situația Primăria Capitalei
La solicitarea Libertatea, reprezentanții Primăriei Capitalei au transmis că astfel de acțiuni se fac periodic. “Reprezentanții Direcției Control din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au demarat o serie de acțiuni în mai multe Zone Construite Protejate, printre care și zona mai sus amintită (din imediata vecinătate a Parcului Romniceanu- n.r.), privind:
– identificarea imobilelor clasate ca monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare pentru care nu s-au efectuat lucrări de conservare, restaurare, reparații curente și de întreținere și aplicarea măsurilor legale conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice pe raza municipiului București, precum și identificarea eventualelor modificări la fațadele clădirilor (de ex: schimbare tâmplarie/montare rulouri, zugrăveli exterioare care nu se armonizează cu cladirile învecinate, etc,), ce încalcă prevederile Legii nr. 50/1991 – republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
– identificarea imobilelor, aflate într-o stare avansată de degradare pentru care nu s-au efectuat lucrări de reparații curente și de întreținere și aplicarea măsurilor legale conform prevederilor Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 180/2017 – privind instituirea unor obligații și răspunderi ce revin instituțiilor publice, agenților economici și cetățenilor pentru buna gospodărire a locuintelor și înfrumusețarea acestora, precum și identificarea eventualelor modificări la fațadele clădirilor”, precizează reprezentanții Primăriei Capitalei.
Citește și: