Nicolae Ciucă a spus joi că „fie Euroins va intra în insolvență, fie ASF va oferi spațiu pentru recapitalizare”, a relatat, pe surse de la Guvern, site-ul Știripesurse. Informația despre opțiunea exprimată de Nicolae Ciucă a fost confirmată de Hotnews.
Afirmația premierului a venit după ce compania bulgară a cerut ajutorul ambasadei la București, având loc cel puțin o întâlnire în vara anului 2022, lucru pentru care Libertatea a obținut o confirmare oficială, de la ASF.
Mai exact, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut o nouă plângere penală împotriva Euroins, diplomații bulgari au intervenit la Guvern și au reușit să organizeze o întâlnire între Euroins și ASF la Palatul Victoria, în iunie 2022, conform unui răspuns pentru Libertatea al ASF. Cum s-au derulat evenimentele?
Plângerile penale
Euroins, lider pe piața asigurărilor RCA din România, este deținută de grupul bulgar Eurohold, cu sediul la Sofia. În februarie 2022, ASF trimitea către Parchet a doua sesizare penală pe numele Euroins, după cum a dezvăluit Libertatea.
Compania este acuzată că a respins mii de dosare de despăgubiri fără să să le verifice. Libertatea a prezentat documente interne din cadrul companiei în care apărea o rubrică „nu raportăm” pe o listă cu dosarele din instanță ce trebuia transmisă către ASF.
Neraportarea numărului de dosare din instanță manipulează indicatorii de solvabilitate ai unei companii de asigurări, motiv pentru care conducerea ASF a decis, în ianuarie 2023, să facă o nouă plângere penală împotriva Euroins.
Întâlnire la Guvern ținută „la secret”
ASF nu a comunicat public efectuarea sesizărilor penale. „La secret” a fost ținută și o întâlnire între Euroins și ASF, care a avut loc, anul trecut, la sediul Guvernului.
„Din inițiativa Ambasadei Bulgariei la București, venită la solicitarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. de informare cu privire la cadrul de reglementare din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a răspuns unei invitații a Guvernului României, în luna iunie a anului 2022, în urma căreia a avut loc o întâlnire găzduită de Guvern la care au participat reprezentanți ai ASF și membri din cancelaria domnului prim-ministru”, se arată într-un răspuns primit de ziar din partea Autorității.
Ce s-a discutat? „Cu această ocazie, a fost prezentat detaliat cadrul legal și condițiile de aplicare a acestuia, în scopul protejării consumatorilor de servicii și produse de asigurare”, conform ASF.
Cum explică ASF participarea la întâlnirea de la Guvern? „Interesul tuturor consumatorilor de servicii și produse financiare este ca piața să fie competitivă, în care să activeze cât mai multe companii stabile. Autoritățile statului și implicit ASF au responsabilitatea de a proteja asigurații și piața, aplicând reglementările naționale și europene relevante, dar și consolidând supravegherea prudențială”.
La ce întrebări nu a răspuns Guvernul
Libertatea a adresat întrebările către biroul de presă al Guvernului, răspunsurile au venit însă din partea ASF. Am întrebat, între altele, în ce calitate a intervenit Executivul în disputa dintre Euroins și instituția care asigură supravegherea pieței de asigurări. Și cine anume din cancelaria primului-ministru a participat la această întâlnire.
Potrivit legii, ASF este o instituție autonomă și independentă, care, în exercitarea atribuțiilor sale, „nu va fi îngrădită de nicio altă autoritate”. Conducerea ASF este numită de Parlament.
Am întrebat totodată cum anume a fost făcută intervenția Ambasadei Bulgariei și la ce nivel. Mai exact, dacă premierul Nicolae Ciucă a jucat vreun rol în organizarea întâlnirii.
O altă întrebare la care Cabinetul Ciucă nu a răspuns: „Au existat discuții la nivel oficial între guvernele României și Bulgariei referitor la situația Euroins? Cine le-a inițiat?”.
Potrivit informațiilor Libertatea, ASF a finalizat recent analiza de solvabilitate a Euroins, dar nu a luat încă o decizie în board-ul Autorității.
Pe postul național de televiziune din Bulgaria, Assen Hristov, principalul acționar al Euroins, a vorbit despre faptul că ASF ar putea să indice o lipsă de 400 de milioane de euro pentru a atinge parametrii de solvabilitate. Același oficial Euroins a vorbit despre o posibilă luare a administrării companiei de către statul român, prin FGA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Asfstop • 09.03.2023, 17:31
A intervenit la Palatul Victoria ca sa aducă capital suplimentar la Euroins sau sa facă trafic de influenta ? Dl. Ionescu Valentin era supărat ca auditorii City nu au avertizat ASF de problema extraselor de cont false. Uite ca au avertizat ASF privind Euroins, ca au inregistrat în mod fals 400 milioane EUR active de recuperat din reasigurare. De la momentul în care au văzut situațiile financiare ale Euroins pe 2021, timp de aproape un an, conducerea ASF a încercat sa găsească o solutie cum sa păcălească Parlamentul și opinia publica. În 2023 expira mandatele conducerii ASF și încă un faliment al liderului de piață RCA nu ii ajuta la renegociere. Din păcate ASF acum e ZUGZWANG, dacă i-a lăsat pe ăștia de la Euroins 1 an sa se gândească cum sa fure cât mai mult din România. Poate convinge celelalte companii de asigurari sa mai crească suplimentar cu 5-10% taxele la Fondul de Garantare și implicit primele RCA, începând cu Aprilie 2023.
Gogupintenogu • 09.03.2023, 16:31
Deci, stăm și în fața bulgarilor... Nu-i nimic, suntem obișnuiți!
seaman651 • 09.03.2023, 15:50
Intrebarea de 10 puncte este ce face "parchetul" in legatura cu nenumaratele plangeri penale cu care se lauda ASF? Care este logica existentei ASF, daca in practica nu au niciun fel de putere, iar autoritatile care au puterea de a face ceva, nu fac nimic pana la prescrierea faptelor?