Ordonanța 13, ”Noaptea, ca hoții” și ”Altă întrebare”
Ordonanța 13 este scandalul anului în România. Guvernul a aprobat Ordonanța 13 în data de 31 ianuarie, iar aceasta avea mai multe prevederi controversate prin care se aduceau mai multe completări Codului Penal, principalele fiind modificările operate asupra abuzului în serviciu, când nu ar mai fi fost infracțiuni faptele cu un prejudiciu sub 200.000 de lei.
”Întâmplător”, acesta este prejudiciul într-unul dintre dosarele care îl vizează pe Liviu Dragnea, liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților.
În aceeași noapte, Florin Iordache, la acea dată ministru al Justiției, s-a remarcat prin repetarea cu obstinație a sintagmei ”altă întrebare” atunci când era chestionat de jurnaliști cu privire la ordonanță. Aceasta a fost adoptată seara târziu, de unde a rezultat sloganurile ”Noaptea, ca hoții” și ”#Rezist”.
Încă din prima seară au existat proteste, iar acestea au crescut în intensitate până în ziua a șasea, când peste 600.000 de oameni au ieșit în stradă în data de 5 februarie în marile orașe ale țării, dintre care 300.000 de oameni în fața Guvernului, 50.000 la Cluj, 40.000 la Timișoara, 33.000 la Sibiu, 30.000 la Iași și 10.000 la Brașov.
Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13 prin Ordonanța 14. Ordonanța 13 a fost apoi respinsă definitiv în Parlament, dar are deja o serie de efecte în justiție.
”Deputatul-mitralieră”
Tot legat de Ordonanța 13 este un alt scandal, cel în care deputatul PSD Cătălin Rădulescu și-a primit porecla de ”Deputatul-mitralieră”.
Acesta a declarat la un post de televiziune că are acasă o mitralieră AKM de la Revoluția din 1989 pe care este pregătit să o folosească împotriva protestatarilor.
În urma acestor afirmații, Poliția a descins la el acasă, Parchetul a deschis dosar penal, iar deputatul a rămas fără permisul de armă.
Guvernul din trei oameni
Ulterior, în doar două luni relațiile dintre premierul Sorin Grindeanu și liderul PSD Liviu Dragnea s-au deteriorat, astfel că acesta din urmă a forțat demisia Guvernului.
Grindeanu s-a cramponat, iar miniștrii din cadrul Executivului și-au depus demisiile cu excepția lui Augustin Jianu, Ministrul Comunicațiilor.
În acest Executiv a fost cooptat și Victor Ponta, care avea funcția de Secretar General al Guvernului. Un întreg circ a avut la acel moment deoarece atât fostul secretar general, Mihai Busuioc, cât și Andreea Lambru, au refuzat în mod repetat să contrasemneze deciziile lui Grindeanu.
Ponta a fost, într-un final, numit prin semnătura secretarului de stat Alexandru Mihai Ghigiu.
Totuși, guvernul de trei oameni al lui Grindeanu a avut viață scurt, fiind demis de Parlament. Momentul intră în antologia politică a României pentru că PSD și-a demis un guvern propriu.
Grindeanu a fost ulterior numit la șefia ANCOM, autoritatea de reglementare în comunicații.
Atacul lui Palada asupra Goțiu
Un incident foarte grav s-a întâmplat în luna septembrie, când Mirel Palada, fost purtător de cuvânt în Guvernul Ponta, l-a luat la pumni pe senatorul USR Mihai Goțiu în studioul postului de televiziune B1, într-o pauză publicitară.
Ulterior, Goțiu a mers la Institutului National de Medicină Legală ”Mina Minovici” și a depus plângere penală împotriva lui Palada.
Jignirile intolerabile ale lui Șerban Nicolae
În fine, odată cu dezbaterea legilor justiției în Parlament, pe final de an, dezbaterile au devenit foarte încinse, iar senatorul PSD Șerban Nicolae a adus jigniri intolerabile deputatei USR Cosette Chichirău.
Șerban Nicolae a început să comenteze, din bancă, atitudinea celor de la USR, care filmau dezbaterea din plen și transmiteau live toate declarațiile de la tribună.
După care a declarat că Chichirău este ”asistat social”.
”Și penalii sunt în Parlament”, a răspuns deputata, cu referire la dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, președinții celor două camere.
”Penală este mama care v-a făcut nesimțită”, a venit replica lui Nicolae.
Cosette Chichirău a început să îl întrebe pe Șerban Nicolae ce face în plen: ”Ce lege discutăm aici?, a întrebat ea.
”Aveți mâncare între dinți, mâncarea aia de deputat”, a venit replica senatorului PSD.
”Mă insultă dar nu este o problemă. Domnul Șerban Nicolae insultă tot poporul român, și fură, împreună cu grupul infracțional organizat”, i-a spus Chichirău.
Senatorul PSD a replicat spunându-i să caute un coleg ”alfabetizat” care să o ajute să facă o plângere împotriva sa.
”Dumneavoastră ați fost un șofer. Sunteți șofer la Grupulul Infracțional Organizat”, a afirmat deputata USR.
”Dumneavoastră sunteți atât de proastă încât este incredibil ce spuneți. Demonstrați-mi că am fost șofer”, a replicat .
”Avem poze”, i-a răspuns Cosette Chichirău. Aceasta se referă la o fotografie în care Șerban Nicolae conducea un autoturism în care se afla și Cătălin Voicu, fost parlamentar, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, în 2013.
”Poze? CV-ul e în poze? Eu am o poză în care dumneavoastră faceți sex anal. Acum ce să facem?”, a venit imediat replica lui Șerban Nicolae.
Schimbul de replici s-a încheiat după ce Șerban Nicolae a numit-o pe Cosette Chichirău ”doamna Căcărău”, iar aceasta i-a replicat că este un ”infractor”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!