Anterior, Ministerul Finanțelor a scos din pachetul de măsuri și impozitarea pensiilor speciale și eliminarea sporului de 15% de periculozitate.

Potrivit lui Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, rectificarea a fost prezentată în primă lectură și va fi adoptată săptămâna viitoare.

”Decizia Guvernului a fost să mai analizeze în detaliu fiecare aspect pentru ca să nu mai existe interpretări în spațiul public”, a spus Barbu.

Candidatura lui Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, scria zilele trecute pe Facebook că a discutat realizarea unei alianțe alături de Pro România, partid condus de către Victor Ponta. Acesta din urmă solicită, însă, trecerea ALDE în Opoziție.

Tăriceanu vrea să candideze la alegerile prezidențiale, însă drept candidat al unei alianțe PSD-ALDE-Pro România. PSD a votat însă să participe cu un candidat propriu, acesta fiind premierul Viorica Dăncilă.

Scandal cu primarii

Rectificarea bugetară are și altă problemă, pe lângă disensiunile din coaliția de guvernare.

Primarii din marile orașe din România s-au plâns de mai multe ori în ultimele luni de sumele primite. Principala problemă a acestora o constituie reducerea sumelor strânse la bugetele locale după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Această trecere s-a făcut odată cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru angajați. Dar această scădere a dus la scăderea sumelor care ajung la primării.

În acest an s-a mai adăugat o problemă: bugetul pe 2019 a fost adoptat în luna martie, după ce Guvernul a venit cu întârziere cu proiectul de buget.

Din această cauză, primăriile cer să li se restituie banii cuveniți pe lunile ianuarie, februarie și martie.

Asociaţia Oraşelor din România i-a transmis premierului Viorica Dăncilă să își asume falimentul administrațiilor locale, rămase fără bani din cauza deselor modificări legislative.

Potrivit proiectului de rectificare, primăriile urmau să primească 4,4 miliarde de lei, dintre care 2,9 miliarde pentru echilibrare. Primarii nu sunt, însă, mulțumiți de suma alocată.

Consiliul Fiscal avertizează

În fine, Consiliul Fiscal a avertizat că Guvernul că există riscuri semnificative în depășirea deficitului de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), acesta putând ajunge la 3,4-3,7% la finalul anului.

Instituția consideră că veniturile ar putea fi mai mici cu 5,8-6,8 miliarde de lei în acest an, iar cheltuielile cu 3,5-4,5 miliarde de lei peste nivelul prognozat.

Acest lucru înseamnă că Guvernul ar putea veni cu măsuri mai dure la următoarea ședință.

 
 

Urmărește-ne pe Google News