După Paşte, trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din această perioadă. Vegetarianismul strict nu este nici pe departe o soluţie pe termen lung, însă este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de fructe, legume, cereale integrale şi seminţe consumate în această perioadă a anului.
Din dieta întregii familii nu trebuie să lipsească legumele şi fructele proaspete, cerealele integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară din peşte şi lactatele fermentate (chefirul, sana, laptele bătut).
Dieta zilnică trebuie să fie împărţită în trei mese principale şi două gustări de fructe, iar între mese să se consume din abundenţă lichide care hidratează: apă şi ceai neîndulcit.
Gustarea de fructe de dimineaţă poate fi formată din fructe mai dulci, cu indice glicemic superior, iar cea de după-amiază, din fructe mai acre.
Femeile resimt cel mai acut cele câteva kilograme depuse în concediu şi nevoia de revenire la siluetă şi garderoba de birou implică o strategie clară şi rapidă a stilului de viaţă, după zilele de Paşte. Dieta trebuie să conţină alimente uşoare, bogate în nutrienţi şi sărace în grăsimi: carne de peşte, ou fiert, brânză nesărată, salate din legume cu frunze verzi, fructe proaspete şi cantităţi limitate de pâine cu secară.
Bărbaţii trebuie să evite băuturile alcoolice, carbogazoase şi, în special, pe cele cu aport de cafeină şi zahăr. Pentru hidratare nu trebuie băute lichide foarte reci, pe care bărbaţii le preferă, indiferent de anotimp, ci lichide calde sau la temperatura camerei. Alimentele condimentate (iuţi şi sărate) trebuie şi ele limitate.
Copiii nu trebuie supuşi la diete restrictive, pentru că au organismul în creştere şi au nevoi nutriţionale mărite. Totuşi, câteva reguli ar trebui stabilite pentru a avea un echilibru nutriţional. Este necesară limitarea numărului de calorii provenite din lichidele pe care le consumă copilul.