Dupa zilele libere de Sabatori, in loc sa mergeti cu chef de munca la serviciu, va simtiti tot mai obositi. Medicii spun ca frigul, zilele scurte sunt cauze ale “oboselii de iarna”. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii revistei “Farmacia ta” pentru a invinge deprimarea caracteristica acestui sezon.
Iarna, organismul are nevoie de multe resurse pentru a lupta impotriva frigului, epidemiilor etc. Pentru a evita oboseala, adoptati un meniu adecvat anotimpului si, in ciuda deprimarii caracteristica sezonului, iesiti la plimbare.
1. Diversificati-va alimentatia, mancand mai multe fructe si legume. Iarna exista tendinta de a manca mai putine fructe si legume cand, de fapt, aceasta este perioada cand avem cea mai mare nevoie de acestea. Fructele si legumele aduc toate vitaminele de care aveti nevoie iarna.
Suplimentele vitaminice sunt adesea utilizate iarna pentru aspectul lor practic, dar puteti sa va fabricati si singuri un mic program vitaminic cu ajutorul catorva fructe si legume.
Iata cateva alimente bogate in vitamina C si magneziu: vitamina C – fructe (coacaze, kiwi, mere, portocale, lamai); legume (patrunjel, ardei, broccoli, varza, creson); magneziu – fructe: nuci, fructe seci (banane, curmale, smochine); legume – spanac.
2. O stare proasta, o scadere a tonusului sau o lipsa de concentrare sunt adesea simptomele care pot fi la originea depresiei sezoniere, care se instaleaza la inceputul iernii, o data cu micsorarea zilei. Aceasta depresie atinge in principal femeile. Lumina intervine in “orologiul biologic” al organismului, actionand asupra unui numar mare de functii vitale, in special asupra dispozitiei si ritmului veghe-somn.
Pe langa un eventual tratament clasic (psihoterapie, antidepresive) pot fi prescrise sedintele de luminoterapie (se sta in fata unei lampi speciale, care emite o lumina puternica, timp de o jumatate de ora pe zi).
Anumiti medici practica luminoterapia in cabinetul propriu. Exista, de asemenea, lampi care se pot utiliza si la domiciliu, insa numai cu recomandarea si sub supravegherea atenta a medicului curant.