Renuntatul la fumat poate fi o adevarata piatra de incercare pentru orice fumator. Din momentul in care acesta renunta la a mai aprinde tigara, organismul trece printr-o serie de schimbari, fapt care genereaza un intreg tablou de reactii. Cu toate acestea, cateva sfaturi utile va vor ajuta sa treceti mult mai usor peste acest pas.


A renunta la fumat poate fi uneori un lucru destul de dificil – sevrajul nicotinic, acomodarea cu un nou stil de viata, invatarea unor noi comportamente putand dura uneori destul de mult. In plus, abstinenta trebuie sa fie totala, altfel riscul de a ne reapuca de fumat fiind tot mai mare. Gasirea unor substitute placute, la indemana, face parte din tratament.


Micile gustari “afective” – o tableta de ciocolata, o bomboana, “crontanele”, un suc etc. – sunt foarte usor accesibile. Riscurile, le cunoastem. 80 la suta din persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre doua si patru kilograme pe o perioada de doi pana la sase ani. Dezavantajate sunt in special femeile, care se ingrasa cu aproximativ 3,8 kilograme, in timp ce barbatii numai cu 2,8 kilograme.


Din pacate, un sondaj publicat in “Washington Post” releva faptul ca patru din zece fumatori nu doresc sa renunte la fumat daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de doua kilograme. Este oare intemeiata aceasta judecata? –  se intreaba specialistii. In definitiv, a fuma un pachet de tigari pe zi este echivalent, pentru organismul nostru, cu a avea 50 de kilograme in plus fata de greutatea noastra.


Exista mai multe motive pentru care unii fumatori castiga in greutate dupa ce au renuntat la tigari. In general, fenomenul se explica prin cresterea cantitatii de hrana (apetitul sporit si cresterea activitatii “orale” sunt responsabile pentru aproximativ doua treimi din greutatea castigata) si scaderea consumului de energie (avand in vedere schimbarea de metabolism generata de renuntarea la fumat); in plus, ritmul in care o persoana se ingrasa dupa ce renunta la fumat este influentat si de factori genetici, mai putin cercetati deocamdata. Aceste cauze se pot imparti in doua categorii: fizice si comportamentale. Cele fizice sunt de obicei generate de actiunea nicotinei asupra organismului: nicotina inhiba centrul foamei si al satietatii, “ponderostatul” care mentine greutatea persoanei la un anumit nivel (in absenta exceselor alimentare). Din acest motiv, de obicei fumatorii au o greutate mai mica decat cea pentru care au fost “programati” biologic, insa cu pretul accelerarii metabolismului.


Tot astfel se explica si absenta senzatiei de foame, dimineata, la multi fumatori: cu cat dependenta nicotinica este mai mare, cu atat este mai mare nevoia de drog la trezire (dupa absenta administrarii in timpul somnului), deci si inhibarea centrului foamei. Cand se intrerupe administrarea nicotinei, ponderostatul isi reia activitatea normala si persoana tinde spre greutatea pentru care a fost “programata”. Aceasta diferenta, daca exista, nu este insa mai mare de 2-4 kg, ea fiind un semn al “recuperarii”, al vindecarii fumatorului.


Nicotina modifica metabolismul determinand o ardere mai mare de calorii. Fumatul scade apetitul pentru anumite alimente, prin afectarea receptorilor gustativi si olfactivi. Astfel, dupa ce se renunta la tigari, sensibilitatea acestor organe de simt revine, incat mancarea devine mai apetisanta, iar unii fosti fumatori au tendinta de a manca mai mult… pentru ca le place. Mancarea ramane in stomacul fumatorilor mai multa vreme decat la nefumatori. Astfel, senzatia de stomac plin taie pofta de mancare. Fumatul reduce absorbtia anumitor alimente grabind trecerea hranei prin colon. Cand se renunta la nicotina, principiile nutritive se absorb in cantitate mai mare, ceea ce poate duce la o crestere ponderala.


Cauzele comportamentale sunt si ele destul de importante. Fumatul asigura o activitate “orala”, raspunzand unei nevoi cercetate detaliat de-a lungul timpului de psihanalisti. Cand se renunta la consumul de tutun, nevoia “orala” persista, iar cel mai la indemana substitut este alimentul. Din pacate, multi fosti fumatori apeleaza la solutii nefericite pentru silueta, precum sticks-uri, biscuiti, produse dulci concentrate (caramele, ciocolata, bomboane etc.), sucuri dulci, aceasta pentru a trece peste momentele in care simt nevoia sa faca ceva cu mainile,  in momentele de relaxare, de concentrare, “la nervi”, in ocaziile sociale. Fumatul marcheaza de obicei sfarsitul mesei, reducand astfel nevoia altor alimente (prajiturele, fructe, desert).


Un alt motiv pentru care unor fumatori le este greu sa renunte la tigari este nevoia de schimbare a modului de viata. De multe ori, fumatorul este o specie omnivora care nu are un model dietetic. Regimul sau este spontan si, in general, dezechilibrat. Cum papilele sale gustative sunt amortite de tutun, va aprecia in general alimentele grase (aromele se ascund in lipide) si sarate. El poate consuma de asemenea mai mult alcool sau mai multa cafea si nu apreciaza nici fructele, nici legumele, pe care le gaseste fade. O data cu renuntarea la fumat va constata ca trebuie sa-si modifice si preferintele alimentare. Acest lucru nu va fi insa prea dificil: foarte rapid –  in cateva zile – gustul si mirosul se vor imbunatati, permitand savurarea unor arome mai subtile. Primul lucru la care ne putem gandi este dieta.


Dar renuntarea la fumat este si asa o incercare destul de grea ca sa nu mai avem chef si de regim alimentar. Totusi, cateva sfaturi pot fi date celor care vor sa tina propria greutate sub control in perioada de adaptare a organismului spre o viata fara nicotina.


Putem manca din aceleasi motive din care fumam: din placere, de nervi, pentru a face fata unui stres. Tigara este un drog care se administreaza pe gura, astfel incat este usor pentru fostii fumatori sa-l inlocuiasca
cu un alt “drog oral”: mancarea. Daca simtiti ca acesta este si cazul dumneavoastra, incercati sa optati pentru produse cu putine calorii. Alte mici trucuri pentru ex-fumatorii ingrijorati de kilogramele pe care le-ar putea acumula ar fi sa manance incet si fara graba, sa ia inghitituri mici, sa foloseasca farfurii mai mici pentru a-si micsora portiile, sa se ridice de la masa imediat ce au terminat de mancat. Si sa se spele pe dinti dupa masa –  nu numai ca se intrerupe ritualul masa-tigara, dar dupa perierea dintilor parca nu-ti mai vine sa fumezi.


Un regim de viata echilibrat, din care sa faca parte mancarurile sanatoase si activitatea fizica, va asigura o trecere frumoasa catre statutul de nefumator. Si chiar daca apar doua sau trei kilograme in plus, nu va schimbati garderoba.  Ramaneti optimist chiar daca va este mai greu sa intrati in vechii jeansi – e ceva pasager. In plus, faptul ca deveniti ex-fumator va va rezerva multe surprize agreabile: o piele mai curata si mai frumoasa, un par mai stralucitor, dinti mai albi si mai multa energie. Si un risc mai mic de a vizita medicul!


Faceti regulat exercitii fizice


Un lucru stiut de toata lumea este acela ca exercitiul fizic este, in general, benefic. Este deci esential si pentru fostii fumatori. Nu numai ca ajuta la mentinerea greutatii, dar este si un foarte bun antidepresiv si, pentru ca stimuleaza creierul sa produca substante calmante, endorfine, sportul permite un mai bun management al stresului. Dar pentru a putea profita mai bine de avantajele exercitiului fizic, el trebuie practicat in mod regulat. De aici importanta unor exercitii care sa va faca placere. Depinde de dumneavoastra sa va alegeti activitatea care va place cel mai mult: dansul, inotul, sau chiar plimbarile alerte in parc, cu catelul. Ori o vizita la salonul de masaj sau reflexoterapie.


Sucurile de fructe curata organismul


Schimbarea alimentatiei este primul sfat. Sucurile de fructe, apa plata sau minerala, morcovii, iaurtul (cu continut scazut de grasime), merele si alte fructe nu trebuie sa lipseasca din alimentatia de fiecare zi.


Nu trebuie dat curs tentatiei de a sari peste micul dejun sau de a manca la pranz doar un fruct sau un iaurt. Dimpotriva, mesele trebuie sa fie regulate si consistente pentru a evita dorinta de a manca diverse alte ciocolatele sau sandvisuri intre ele. Friptura sau pestele pot fi insotite de cruditati, paste sau orez. Seara, o supa este excelenta. Iar daca intr-adevar nevoia de dulciuri este prea mare, puteti desigur sa savurati pe post de desert putina dulceata la micul dejun si poate cateva tablete de ciocolata la pranz. Dar incercati sa nu va ganditi la profiterol sau tiramisu.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Știrileprotv.ro
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Neașteptat ce s-a întâmplat la parastasul lui Silviu Prigoană de 9 zile. Gestul făcut de Adriana Bahmuțeanu i-a lăsat pe toți muți de uimire
Viva.ro
Neașteptat ce s-a întâmplat la parastasul lui Silviu Prigoană de 9 zile. Gestul făcut de Adriana Bahmuțeanu i-a lăsat pe toți muți de uimire
ULTIMA ORĂ! Copiii Adrianei Bahmuțeanu au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană. Unde au ajuns Eduard și Maximus
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Copiii Adrianei Bahmuțeanu au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană. Unde au ajuns Eduard și Maximus
Încă un actor din vechea generație s-a stins din viață. A fost deținut politic pe vremea comuniștilor și a jucat în B.D. la mare și la munte
FANATIK.RO
Încă un actor din vechea generație s-a stins din viață. A fost deținut politic pe vremea comuniștilor și a jucat în B.D. la mare și la munte
Ce apare în declarația de avere a lui Gigi Becali » Pensia specială pe care o primește
GSP.RO
Ce apare în declarația de avere a lui Gigi Becali » Pensia specială pe care o primește
Andreea Marin, imagine EMOȚIONANTĂ alături de Radu Ștefan Bănică. Ce anunț a făcut fosta soție a lui Ștefan Bănică: „O surpriză…” FOTO
Elle.ro
Andreea Marin, imagine EMOȚIONANTĂ alături de Radu Ștefan Bănică. Ce anunț a făcut fosta soție a lui Ștefan Bănică: „O surpriză…” FOTO
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Cum să-ți planifici o vacanță perfectă cu buget mic
Financiarul.ro
Cum să-ți planifici o vacanță perfectă cu buget mic
Reacţia unui italian care a circulat cu primul tren nou cumpărat în ultimii 22 de ani
Observatornews.ro
Reacţia unui italian care a circulat cu primul tren nou cumpărat în ultimii 22 de ani
Horoscop 21 noiembrie 2024. Gemeniii ar vrea să se elibereze rapid de stresul acumulat la muncă sau să rezolve anumite probleme
HOROSCOP
Horoscop 21 noiembrie 2024. Gemeniii ar vrea să se elibereze rapid de stresul acumulat la muncă sau să rezolve anumite probleme

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI