“De câteva luni tot citesc de ce are nevoie o femeie ca să treacă cu bine peste sarcină, naștere și primele luni cu copilul ei. Sunt în săptămâna 37. Din momentul în care public textul ăsta, aș putea naște oricând.
O femeie însărcinată are nevoie de:
- Liniște
- Sprijin
- Siguranță
- Încurajare
- Soluții
- Informație
Ce are acum în România o femeie însărcinată: Nimic”, scrie Luiza Vasiliu, jurnalistă la publicația Scena 9.
Să ajungi la spitale de stat e riscant, iar la privat prea e scump
“Ministerul Sănătății a publicat zilele trecute un document de 14 pagini despre tratamentul femeilor confirmate sau suspecte cu COVID-19. O parte a protocolului recomandat celor 50 de maternități din țară care vor prelua cazurile COVID-19 contrazice Organizația Mondială a Sănătății. Uneori, chiar explicit: „Deși recomandările OMS susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte”, explică Scena9.
Perioada asta, în care spitalele și maternitățile pot deveni un pericol pentru pacienți și personalul medical, este una în care vieți noi continuă să vină pe lume. Ce înseamnă să fii însărcinată și să naști în România în mijlocul pandemiei aflați într-un articol din Scena 9, Să naști în anul morții, care poate fi citit aici.
De unde poți să te informezi dacă ești însărcinată:
- Pagina de Facebook a Organizației Mondiale a Sănătății, România
- Site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (engleză)
- Spitalul virtual pentru copii, pagina de Facebook a doctorului Mihai Craiu și a colegilor săi de la Institutul de Sănătate a Mamei și Copilului
- Newsletter-ul lui Emily Oster, cercetătoare americană (engleză)