Pe fondul creșterii îngrijorărilor din cauza invaziei ruse la scară largă în Ucraina, consiliile locale din Germania au cerut guvernului federal să reamenajeze buncărele uriașele construite în perioada Războiului Rece (1945-1990). Totuși, guvernul german consideră că aceste buncăre nu mai sunt adecvate armelor precise folosite în războiul modern și prioritizează amenajarea unei încăperi speciale în subsolul casei. Ziarul german citează în acest sens un raport ce va fi discutat într-o reuniune guvernamentală programată pentru luna aceasta la Potsdam.

Potrivit raportului, adăposturile antiaeriene care există deja în clădirile publice, centrele comerciale, parcările subterane și stațiile de metrou ar fi potrivite ca soluție de urgență doar pentru locuitorii marilor orașe care nu sunt acasă în timpul unui atac surpriză din partea inamicului.

În schimb, încăperile amenajate la subsol sau în interiorul clădirilor oferă deja o anumită protecție, dar câteva măsuri în plus, precum acoperirea ferestrelor și a altor deschideri, ventilație și dotări pentru provizii pot crește gradul de protecție.

Spre deosebire de cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), experții nu așteaptă la bombardamente masive. În schimb, inamicul – nedeclarat în raport – va încerca cel mai probabil să atace ținte bine stabilite, precum clădirile guvernamentale sau obiective de infrastructură.

Potrivit Der Spiegel, Germania de Vest avea aproximativ 2.000 de buncăre în perioada Războiului Rece, dintre care 579 mai pot fi folosite astăzi pentru aproximativ 470.000 de persoane. Pentru protejarea întregii populații a Germaniei, care se ridică la 85 de milioane de locuitori, ar fi nevoie de încă cel puțin 210.000 de buncăre, al căror cost total ar fi de 140,2 miliarde de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News