Surse din coaliția de guvernare au dezvăluit că partea de necontributivitate urmează să fie impozitată cu cel puțin 20%, în cazul pensiilor speciale pentru pensiile care depășesc o anumită valoare.
„Există o discuție la nivelul coaliției care să decidă pragul de impozitare. Sunt trei variante pe masă pentru impozitare: 20%, 25%, 30%. Liderii coaliției trebuie să decidă luni care este pragul asumat la nivel politic. El se va aplica pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei, adică salariul mediu brut. Nu ne atingem de partea de contributivitate”, au precizat surse din coaliția de guvernare pentru Libertatea.
O altă discuție în coaliție lua în vedere un prag mai mic de la care să se aplice impozitul pentru pensiile speciale. Și în acest caz, decizia aparține liderilor PSD, PNL și UDMR.
Ministrul Budăi a întârziat trimiterea amendamentelor în Parlament
Ministrul muncii a promis că va trimite până pe 25 mai amendamentele privind reforma pensiilor speciale. Deputați de la mai multe partide au precizat pentru Libertatea că amendamentele promise nu au ajuns în Camera Deputaților.
„Amendamentele au fost făcute. În acest moment se transpun și pe tehnica legislativă. Cred că luni vor fi gata și vor fi depuse în Parlament”, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi, pentru Libertatea, întrebat de ce nu au fost trimise la timp amendamentele.
12 miliarde de lei pentru pensiile speciale
În România se plătesc anual peste 12 miliarde de lei pentru pensiile speciale. Cea mai mare pensie în plată, fără să fie bazată exclusiv pe contributivitate, este de peste 50.000 de lei lunar.
Reforma pensiilor speciale, dar și o reformă a tuturor pensiilor se află printre angajamentele luate în fața Comisiei Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, se află în plată peste 200.000 de pensii speciale, ponderea cea mai mare revenind pensiilor militarilor, peste 90%.
De-a lungul timpului au fost date legi pentru pensii speciale de care să beneficieze magistrații, militarii, polițiștii, angajații serviciilor secrete, diplomații și personal consular, personalul din Parlament, personalul auxiliar din Justiție (grefieri), personalul aeronautic, dar și de la Curtea de Conturi.
Pe lista beneficiarilor, potrivit legilor în vigoare, se află și foștii parlamentari, dar și aleșii locali. Ultimii nu au încasat vreodată pensia specială, deoarece legea a fost mereu prorogată, dar niciodată abrogată.
Cea mai mare pensie medie o încasează foștii magistrați, în medie peste 20.000 de lei lunar.
Surse din coaliție: Șanse foarte mari ca legea să fie declarată neconstituțională
Surse din coaliție au declarat pentru Libertatea că există „șanse foarte mari” ca proiectul care urmează să fie votat în Parlament să fie declarat neconstituțional.
Alte două tentative de a elimina și impozita pensiile speciale s-au lovit de Curtea Constituțională, care le-a declarat în dezacord cu Legea fundamentală.
Cu toate acestea, proiectul va fi adoptat pentru „a nu se da sentimentul că PSD și PNL nu vor să elimine pensiile speciale”. În coaliție nu s-a luat o decizie dacă vor fi eliminate și pensiile aleșilor locali, care nu au intrat până acum în plată.
Votul de care depind 3 miliarde de euro
Reforma pensiilor speciale a fost intens negociată cu reprezentanții Comisiei Europene. Ultima discuție a avut loc între Ministerul Muncii, Ministerul Proiectelor Europene și Comisia Europeană între 15 și 19 mai.
Proiectul privind reforma pensiilor speciale a fost trimis în decembrie 2022 în Parlament. El a fost criticat chiar în interiorul PSD în mai multe ședințe de partid, potrivit surselor Libertatea. Printre critici s-a numărat chiar Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Proiectul a trecut de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, for decizional. De votul asupra proiectul depinde tranșa a treia din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro.
Ministrul muncii a precizat săptămâna trecută că nu se cunoaște impactul bugetar după aplicarea reformei pensiilor speciale, iar calculul experților Băncii Mondiale arată că el este unul neglijabil, de 0,04% din PIB.
Toate măsurile anunțate de ministrul Budăi, în afara de partea de impozitare, nu afectează pensiile aflate în plată.
PSD și PNL nu s-au grăbit să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor
În pachetul negociat cu Comisia Europeană privind reforma pensiilor speciale nu se află și problema pensiilor speciale ale parlamentarilor sau aleșilor locali.
„Procedura trebuie reluată în Parlament. Există un angajament al PSD ca pensiile speciale ale parlamentarilor să fie eliminate. Vom vota o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Nu știu de ce se amână, o să fie o procedură care să nu mai aibă probleme de neconstituționalitate”, a declarat Gabriel Zetea, deputat PSD, pentru Libertatea.
Curtea Constituțională a decis pe 5 mai 2022 că legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, deoarece a fost adoptată pe repede înainte, fiind votată într-o singură zi.
Peste 70 de foști parlamentari au atacat în instanță eliminarea pensiilor speciale, solicitând să beneficieze în continuare de acest drept. Printre cei care au făcut solicitare în instanță s-au numărat fostul premier Adrian Năstase sau actualul ministru al agriculturii, Petre Daea.
„Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor și nu ne-am schimbat opțiunea”, preciza PSD într-un comunicat din 2022.
În Parlament nu s-a mai întâmplat nimic cu proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, iar toate inițiativele au fost ținute la sertar.
Pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor trebuie să existe un vot comun în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
„Pensiile speciale ale parlamentarilor vor intra în dezbatere în același interval de timp cu pensiile speciale, chiar dacă nu au aceleași proceduri de adoptare. Pensiile speciale trec prin fiecare Cameră a Parlamentului, pentru pensiile speciale trebuie vot în plen reunit. Pensiile speciale sunt deja la Cameră, trebuie doar un plen reunit pentru abrogarea sau impozitarea pensiilor parlamentarilor”, au declarat surse din forul legislativ pentru Libertatea.
PSD și PNL vor să prezinte la pachet pensiile speciale cu pensiile parlamentarilor, spun surse din coaliție.
USR: UE nu va aproba cererile de plată ale României
Uniunea Salvați România susține că pensiile speciale nu sunt eliminate pentru că nu există voință politică din partea actualei coaliții de guvernare.
„Marius Budăi ne cere să îi credem pe cuvânt că vor respecta un calendar întins pe mulți ani în care s-ar trece încet la contributivitate, prin creșterea vârstei de pensionare și calcularea pensiei pe baza veniturilor din întreaga carieră. Șansele să se ajungă la aplicarea integrală a principiului contributivității sunt zero”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR.
USR precizează că a depus în Parlament mai multe legi pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, dar legile au fost blocate de majoritatea PSD – PNL.
Domnul • 30.05.2023, 06:50
E un joc de glezne. Rezolvarea e simpla dar nu au curaj sa taie coada pisicii. 1.trebuiau abrogate legile nedrepte, HOAȚE in baza carora se plartesc pensiile nesimțite. Dar absolut nimeni,NIMENI nu arată MINCIUNA decidentilor si anume ca in noiembrie 2022 s-a votat,promulgat si publicat inMonitorul Oficial nr.1102 DIN 16 .11.2022 LEGEA 303/2022 privind statutul magistratilor unde la art.211 găsim pensiile nesimțite mai mari decat salariul si pensionarea dupa 25 de ani de activitate adica sub 50de ani sau putin peste 50 de ani. DOVADA MINCIUNII! La toti coruptii care ne conduc le este frica de dosare. MAGISTRATII AROGANTI, IMBUBATI SI IMORALI AU INCALECAT ROMÂNIA. Actuala majoritate parlamentară ar putea daca ar vrea sa puna ordine in porcaria, mizeria asta a pensiilor nesimtite. PENSII DE SERVICIU? Pensia de contributivitate + maximum 50% din ea. Adică pensia de contributivitate inmultita cu 1,5. STOP! PS. Armata este singura categorie care trebuie tratată asa cum este tratata armata tarilor din NATO. DECI ARMATA SI NU POLITIA, SAU SERVICIILE. CCR NU POATE JUDECA( decat abuziv, ilegal) o speta in care este direct interesata , adica pensiile speciale. Actuala majoritate parlamentara poate revoca pe toți judecatorii CCR in situatia declarării ca neconstitutionale a legilor privind desfiintarea pensiilor speciale.
elnula • 29.05.2023, 12:13
Incompetenta si mistocareala nu va lasa sa rezolvati problema pensiilor/ indnizatiilor speciale…….,