UPDATE ora 18:10. Premierul britanic, Theresa May, a susținut un discurs în Camera Comunelor și a anunțat amânarea votului pentru acordul privind Brexitul invocând situația din Irlanda de Nord și spunând că este nevoie să se găsească o soluție pentru această zonă.
UPDATE: Theresa May urmează să țină, luni după-amiază, un discurs în Camera Comunelor, iar surse BBC susțin că aceasta va anunța amânarea votului privind acordul pentru Brexit. Jurnaliștii britanici citează trei surse din cadrul cabinetului May, care susțin acest scenariu, dar din partea Downing Street 10 nu există nicio confirmare. Mai mult, biroul premierului a insistat în repetate rânduri că votul se va ține, chiar dacă analiștii susțin că sunt șanse mari ca acordul propus să fie respins.
Premierul Theresa May întâmpină o opoziție serioasă din partea celor care resping acordul pentru Brexit, în tabăra criticilor fiind atât membri ai opoziției, cât și voci din interiorul propriului partid și a partenerilor de guvernământ.
Scenarii posibile după votul din Parlamentul britanic
În funcție de variantele rezultatului votului din Camera Comunelor, analiștii de la think-tankul Open Politics din România prezintă posibile trasee pe care le poate urma Marea Britanie în continuare.
1. Dacă acordul pentru Brexit este aprobat de Parlament
În ultimele zile, Theresa May a propus un vot liber în Parlament în speranța că parlamentarii vor vota pentru acord, considerându-l „răul cel mai mic”, adică alternativa unei ieșiri din UE fără acord.
În cazul unui astfel de scenariu acordul ar urma să fie ratificat de către legislativ, devenind astfel un document obligatoriu din punct de vedere juridic. Documentul ar urma apoi să fie ratificat de cele 27 de state rămase în UE, iar la data de 29 martie 2019 Regatul Unit ar urma să părăsească oficial Uniunea Europeană.
Perioada de tranziție (sau de implementare a acordului) s-a stabilit la 21 de luni – până pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.
2. Acordul este acceptat în a doua rundă de vot
Dacă acordul nu trece la vot este posibil ca premierul să ceară organizarea unui nou proces de vot peste câteva zile.
Este posibil ca la a doua rundă de vot, presați de posibile reacții negative ale pieței financiare, unii dintre parlamentari să renunțe la pozițiile lor principiale și să voteze pentru acord.
În acest caz, după vot se începe procesul prezentat la primul scenariu și Marea Britanie va ieși din UE la timp.
3. Acordul nu trece de Parlament
În cazul în care acordul pentru Brexit nu primește numărul necesar de voturi există patru posibile scenarii:
- Brexit fără acord cu UE
În lipsa unui tratat cu UE care să traseze termenii divorțului aprobat de Parlament, Marea Britanie s-ar confrunta cu nesiguranța financiară și blocajele la graniță și vamă, o situație pe care nu și-o dorește nimeni pentru că ar fi dificil de gestionat
- Organizarea unui nou referendum
În cazul în care acordul nu este votat în Parlament, mai mulți deputați (membrii Partidului Național Scoțian, liberal-democrații, 44 de laburiști și 8 conservatori) vor cere organizarea unui nou referendum la care cetățenii să aleagă între demararea unui Brexit fără acord sau rămânerea în UE.
Într-un astfel de scenariu s-ar pune problema timpului, deoarece ar trebui amânat termenul de ieșire, stabilit pentru 29 martie 2019, iar în acest fel s-ar ajunge la data alegerilor europarlamentare din luna mai, fără a se cunoaște situația Marii Britanii.
- Negocierea ieșirii din UE fără acord sau tratat
Considerat cel mai puțin probabil scenariu, acesta ar presupune prelungirea statutului de membru al UE pentru încă un an și apoi continuarea negocierilor cu Bruxellesul pentru o ieșire în 2020 în baza procedurilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization).
- Declanșarea de alegeri anticipate
Și acest scenariu, considerat puțin probabil, ar fi la rândul său constrâns de factorul timp, deoarece ar fi nevoie de o nouă negociere a datei limită impusă de Articolul 50.
Organizarea de alegeri anticipate este posibilă în cazul în care îndeplinește una din cele două condiții (sau excepții) din Actul emis de Parlament privind mandatul fix din 2011: are loc un vot de neîncredere în guvern sau două treimi din Camera Comunelor votează pentru organizarea de alegeri generale.
În acest caz Partidul Laburist ar putea încerca să obțină majoritatea și să preia puterea în Parlament.
Votul va avea loc în contextul în care Curtea Europeană de Justiție a decis, luni, că Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din UE fără permisiunea celorlalte 27 de state ale blocului comunitar.
Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat, la începutul lunii octombrie, că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană. Faptul că CJUE a decis că acest lucru este posibil, nu modifică prea mult datele Brexitului. Guvernul de la Londra a menționat că problema este una pur ipotetică întrucât nu intenţionează să revoce notificarea intenţiei de ieşire din UE.
În luna noiembrie a acestui an, liderii Uniunii Europene au aprobat înțelegerea pentru Brexit.