Pe site-ul Ministerul Educației va exista o trimitere către pagina web care are datele epidemiologice actualizate pentru toate localitățile.
Evaluarea situației din localitate se va face săptămânal și pentru trecerea dintr-un scenariu în altul se va lua în considerare rata de infectare de pe ultimele 14 zile.
Direcția de Sănătate Publică va trimite informări către inspectoratele școlare județene (ISJ) și acestea către școli. Pe baza acestor date, consiliile de administrație ale școlilor vor înainta spre aprobare scenariul de funcționare către ISJ și DSP.
În toate cele trei scenarii, merg la școală copiii de grădiniță și elevii din primar, implicit și profesorii acestor clase. Ce se întâmplă cu educatorii și învățătorii cu comorbidități?
În cazul educatorilor și învățătorilor, dacă nu există un cadru didactic de schimb și directorii nu reușesc înlocuirea acestora, clasa respectivă va trece în învățarea online.
Dacă se îmbolnăvește un profesor din învățământul gimnazial sau liceal, într-o școală încadrată în scenariul galben, profesorul respectiv poate fi suplinit de ceilalți colegi.
Pentru profesorii cu vulnerabilități cronice, certificate medical, poate fi construit orarul astfel încât să poată preda online acea materie. Așa cum se precizează și în ordinul comun, unitatea de învățământ are responsabilitatea „de a adapta orarul în mod corespunzător“.
„Dacă profesorul de matematică are contraindicații medicale cu privire la prezența fizică, orele de matematică pot fi puse separat într-o zi a săptămânii în care elevii nu vor mai merge fizic la școală, ci vor rămâne acasă să facă online cu cadrul didactic care nu poate veni la școală”, a explicat ministrul educației.
Noile scenarii pentru deschiderea școlilor:
Scenariul verde: când incidența infectărilor în acea localitate este mai mică sau egală cu 1, toți elevii merg la școală.
Scenariul galben: incidența este mai mare de 1, dar mai mică sau egală cu 3, merg la școală doar copiii de grădiniță, elevii din clasele I-IV, cei de clasa a VIII-a și de a XII-a – aceștia din urmă fiindcă trebuie să se pregătească pentru examenele naționale.
Scenariul roșu: când incidența e peste 3 și până în 6 la mie, merg la școală doar copiii de grădiniță și elevii din clasele I-IV. Restul elevilor fac școală online, inclusiv elevii din anii terminali.
Când se depășește în localitate rata de infectare de 6 la mie și localitatea intră în carantină, toți copiii fac școală online.
Proiectul de ordin transmis de cele două ministere este în prezent o variantă de lucru și poate suferi modificări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro