În acest moment avem un Guvern demis, interimar la Palatul Victoria, cu atribuţii reduse şi procedura de numire a noului Guvern este blocată în Parlament, prin lipsa de majoritate a celor de la PNL.
Scenariul prelungirii acestei crize devine din ce în ce mai greu de acceptat. Liberalii sunt conştienţi că încep să piardă la capitolul imagine, prin susţinerea anticipatelor, într-o perioadă de tensiune maximă în societate.
Se caută, astfel, o soluţie de rezolvare cât mai rapidă a acestei crize instituţionale, iar liberalii încep să caute soluţii pentru a trece un nou Guvern prin Parlament, pentru a putea reveni la guvernare.
De data aceasta, însă, nu vor reuşi să treacă prin Parlament un guvern monocolor, astfel că negocierile cu partidele mici devin obligatorii.
Nici PSD şi nici PNL nu au, în prezent, şansa de a constitui o majoritate în Legislativ, fără a se ajunge la compromisuri.
România întâmpină criza legată de coronavirus cu Guvern demis, cu atribuţii limitate
Până când CCR va publica motivarea deciziei prin care au declarat neconstituţională desemnarea lui Orban premier, votul pentru învestirea noului Guvern va rămâne în stand-by.
Publicarea motivării CCR poate dura şi câteva săptămâni, potrivit modului de lucru al instituţiei, însă este posibil ca, în acest caz, să se urgenteze răspunsul.
În PSD şi Pro România se vorbeşte despre necesitatea ca premierul desemnat Ludovic Orban să îşi depună mandatul, iar preşedintele Klaus Iohannis să desemneze un premier independent, susţinut de toate partidele în Parlament.
Cei din PSD spun că acest lucru se impune şi prin pericolul de a se complica situaţia legată de epidemia de coronavirus, în România, motiv pentru ca este nevoie de un Guvern cu atribuţii depline care să gestioneze o posibilă criză majoră în ţara noastră.
PSD ar vrea premier tehnocrat pentru a intra în alegeri ca partid de Opoziţie. Ciucă, Aurescu, Predoiu, vehiculaţi ca variante
PSD a transmis, deja, că nu va propune un premier din partid. Iar preşedintele Klaus Iohannis a spus, clar, luni seara, că nu va accepta un premier social-democrat sau propus de această formaţiune.
Social-democraţii şi partidul lui Victor Ponta preferă un premier independent, care să reuşească să strângă voturi din partea tuturor partidelor.
S-au vehiculat numele ministrului apărării, Nicolae Ciucă, a ministrului de Externe, Bogdan Auresc, dar şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Nu este clar ce tip de Guvern ar reuşi să strângă aceştia, pentru că preşedintele spunea că nu este de acord cu un guvern de uniune naţională. Şi este greu de crezut că partidele se vor înţelege să guverneze, împreună, în acest an electoral.
Opţiunea PSD este de înţeles. Social-democraţii nu vor să îşi asume o guvernare cu probleme, în acest moment.
Şi, în plus, vor să intre în alegerile locale şi parlamentare din poziţia de partid de opoziţie, pentru a-şi maximiza şansele la cele două scrutinuri.
PNL şi varianta Ludovic Orban premier. Ce probleme trebuie să gestioneze
Liberalii sunt şi ei împărţiţi, în acest moment. O aripă vorbeşte despre nevoia unui alt premier, care să împace partidele care au întors spatele, în ultima perioadă, Guvernului, din cauza măsurilor luate, precum Ordonanţa pe anticipate sau OUG-ul pe sănătate.
O altă aripă vorbeşte despre desemnarea lui Ludovic Orban, din nou, premier, dar de data aceasta, liderul PNL să reuşească să coaguleze o majoritate de conjunctură, care să dea votul noului Guvern în Parlament, pe modelul primului vot de învestitură, când au fost 8 voturi decisive pentru ca PNL să ajungă la guvernare.
Pentru a se ajunge aici, Orban trebuie să împace toate partidele mici care ar putea să îl susţină la votul de învestitură.
Ce cer partidele
- ALDE nu este de acord cu anticipatele şi nici cu Ordonanţa care dă dreptul romînilor să voteze oriunde, pe liste suplimentare
- PMP nu susţine anticipatele şi nici OUG-ul pe anticipate. În plus, cere alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi Parlament cu 300 de parlamentari, precum şi eliminarea subvenţiei partidelor
- USR a anunţat că este pregătită să intre la guvernare, în cazul în care anticipatele nu mai pot fi organizate. În plus, USR vrea alegerea primarilor în două tururi, impusă prin OUG, imediat după instalarea noului Guvern
- UDMR nu este de acord cu anticipatele şi este împotriva Ordonanţei care impune votul în orice localitate, la alegerile parlamentare înainte de termen. Cei de la UDMR nu sunt de acord cu alegerea primarilor în două tururi şi vor păstrarea sistemului cu un singur tur de scrutin