Camera Comunelor urmează să dea miercuri într-o serie de voturi indicative ce ar putea redefini procesul retragerii din Uniunea Europeană.
În contextul acestor voturi, AFP scrie că există mai multe scenarii posibile referitoare la Brexit:
O amânare lungă a Brexitului
Dacă parlamentarii britanici vor reuşi să impună executivului o nouă formă de Brexit sau va cere elaborarea unei propuneri alternativă susţinută de o majoritate parlamentară, ambele variante presupun reluarea negocierilor cu Bruxelles-ul și prin urmare o amânare mai lungă a activării Articolului 50.
Theresa May respinge acest scenariu spunând că nu este de acord ca Regatul Unit să participe la alegerile europene din luna mai.
Brexit cu acord pe 22 mai
Aceasta este varianta pe care și-0 dorește Theresa May, care continuă să spere că va putea trece acordul negociat cu UE, chiar dacă acesta a fost respins deja de două ori.
O nouă respingere a acordului ar putea însemna pentru Theresa May sfârşitul ei în postul de premier. Dacă totuşi ar fi adoptat, acordul va permite pe 22 mai o retragere lină a Regatului Unit din UE, însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020.
Brexit fără acord pe 12 aprilie
Acesta este al doilea scenariu propus de Uniunea Europeană la summitul de la Bruxelles. Dacă May nu va putea să treacă acordul de retragere Marea Britanie va putea ieși din UE fără un acord pe 12 aprilie.
În acest caz nu va mai exista perioada de tranziţie deja convenită, scenariul de care se teme cel mai mult mediul de afaceri.
May a declarat din nou, marți, că nu va exista o retragere fără acord, cu excepţia cazului în care Camera Comunelor ar vota explicit pentru un ”no deal”, ea dând astfel de înţeles că va cere o nouă amânare dacă acordul nu este adoptat în parlament.
Anularea Brexitului
Premierul Theresa May respinge varianta anulării Brexitului, în ciuda faptului că o petiție on-line în acest sens a fost semnată de peste 5,7 milioane de semnături în mai puţin de o săptămână.
Regatul Unit poate decide unilateral revocarea activării articolului 50 (din tratatul UE), fără a avea nevoie de acceptul celorlalte state membre. O asemenea întorsătură este însă din punct de vedere politic greu de întrevăzut fără alegeri anticipate sau un nou referendum.
Theresa May își dă demisia și se organizează alegeri anticipate
În cazul oricăruia dintre scenariile de mai sus, se poate aștepta o demisie a premierului şi alegeri anticipate.
Presa britanică scrie că mai mulți parlamentari conservatori ar putea să voteze pentru acordul negociat de premier cu condiția ca aceasta să-și pună demisia pe masă.
Dacă parlamentul şi guvernul nu reuşesc nicicum să ajungă la o înţelegere, alegerile anticipate ar putea deveni singura soluţie. Aceste alegeri pot rezulta după o demitere a guvernului prin moţiune de cenzură sau ar putea fi convocate de Theresa May, cum a mai procedat şi în 2017.