Ministrul Energiei a spus, într-o conferinţă de presă, că pentru prima dată în ultimii ani programul de iarnă va fi aprobat în luna septembrie și că autoritățile au mers pe un scenariu mult mai negativ.
”Săptămâna trecută, miercuri, am avut o şedinţă de comandament de iarnă cu toate că nu suntem în iarnă, dar un comandament să pregătim perioada de iarnă, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că în săptămâna care vine, în şedinţa de Guvern, vom aproba, pentru prima dată, în luna septembrie, în ultimii ani de zile programul de iarnă. Am mers în acest program de iarnă pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut, care a fost o realitate destul de cruntă a condiţiilor meteo. Am accentuat acest scenariu şi l-am făcut mai negativ. În funcţie de el am pregătit toţi producătorii de energie electrică, toţi producătorii de gaze, transportatorii de energie electrică şi de gaze, furnizorii de gaze şi de energie electrică, pentru această perioadă. Suntem pregătiţi pentru această iarnă, cu toate capacităţile să funcţionăm atât pe pe cărbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian atunci când e cazul. Avem capacitatea să producem, să ne asigurăm energia electrică, iar din punct de vedere al înmagazinării pe gaze, absolut toate condiţiile şi toate cantităţile impuse de către ANRE, către operatorii privaţi sau ROMGAZ care nu e privat, au fost împlinite şi chiar depăşite de aceşti operatori”, a spus Toma Petcu.
Întrebat de jurnalişti dacă vor fi creşteri, ministrul a răspuns că pe zona de gaze, consumul casnic către populaţie, este reglementat până în 2021 şi protejat de ANRE.
”Consumatorul casnic, însemnând populaţia, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice este reglementat şi protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileţ, am înţeles că nu vor fi majorări substanţiale”, a declarat ministrul.
La insistenţele jurnaliştilor, el a subliniat că nu există informaţii oficiale conform cărora se vor scumpi gazele până la sfârşitul anului.
Referitor la această iarnă, președintele Societății Meteorologice din România, Ion Sandu, spune că va fi asemănătoare cu cea din 2012. „Anul acesta, va fi o temperatură mai mare decât anul trecut. La anul, inevitabil, dacă va crește temperatura, forța uraganelor va crește, cantitatea de vapori de apă din atmosferă se va accentua. Vor fi furtuni cu 150 de km/oră. Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri. Facem deducție logică: dacă și octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012. Vor fi viscole foarte puternice. Trebuie luate măsuri. În 2012 a fost prăpăd!”, a spus Ion Sandu.
Citește și: VIDEO | Ghiță Ciobanul coboară de la deal la DNA. Acuză dirijarea a milioane de euro, din bani europeni, destinați fermierilor simpli
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro