SUA și Iranul nu mai au relații diplomatice din 1980, dar cele două puteri au găsit un front comun în lupta împotriva ISIS, a Statului Islamic din Irak și Levant sau Statul Islamic din Irak și Siria, cum este cunoscută organizația.
Coaliția condusă de SUA i-a instruit și înarmat pe luptătorii kurzi și a derulat bombardamente împotriva pozițiilor ISIS atât în Irak, cât și în Siria.
Iranul a fost la rândul său implicat în lupta împotriva ISIS în Siria, prin sprijinul direct acordat regimului lui Bashar al-Assad.
Trupe iraniene au fost desfășurate și în Irak, unde au luptat alături de milițiile șiite locale împotriva ISIS.
Este adevărat că implicarea în Irak și Siria a venit din dorința Iranului de a câștiga mai multă influență în Orientul Mijlociu.
În același timp, poziționarea a venit și în contextul conflictului istoric dintre cele două ramuri ale Islamului, șiită și sunnită.
ISIS practică o formă extremă a Islamului sunnit numită Salafism, și consideră că șiiții (populația majoritară a Iranului) nu sunt musulmani adevărați.
Pe fondul conflictului dintre SUA și Iran, experții se tem că Irakul va fi iarăși cuprins de instabilitate, la puțin timp după ce ISIS a fost învins, dar nu eliminat definitiv.
Rodger Shanahan, analist al Lowy Institute din Sydney, a declarat pentru Business Insider că uciderea generalului Qassem Soleimani ar putea oferi militanților ISIS șansa de a lovi din nou.
”Încearcă să supraviețuiască și să își construiască zone cât mai mare de influență în Irak, pe cât posibil”, a spus analistul.
Resurgența totală a ISIS pare imposibilă. Dar în Irak, spune Shanahan, gruparea are o șansă de revenire.
”Irakul este baza lor. Orice diminuare a coaliției sau a acțiunilor armatei irakiene le va oferi o libertate mai mare de acțiune”, a mai spus analistul.
Despre posibila revenite a ISIS a anunțat, înainte de asasinarea lui Soleimani, inclusiv președintele Franței Emmanuel Macron.
Vorbind la summitul NATO, într-o conferință de presă foarte tensionată cu Donald Trump, Macron a avertizat că în ciuda a ceea ce spune partea americană, ”ISIS nu este învins deocamdată”.