Reprezentanţii municipalităţii spun că prima accesare ilegală a avut loc pe 28 decembrie, vineri, la un semafor din sectorul 3 al capitalei. În acest caz, indivizii ar fi reuşit să pună semafoarele pe galben intermitent.
În alte 3 intersecţii din sectoarele 2 şi 3, acţiunile ar fi putut avea consecinţe dramatice pentru că, spun reprezentanții primăriei, toate semafoarele din intersecţie au indicat, în acelaşi timp, culoarea verde, atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi.
Dincolo de gravitatea faptelor, e imposibil să nu remarci asemănarea cu un episod al serialului Hackerville regizat de Igor Cobileanski, Anca Miruna Lăzărescu și difuzat de HBO România.
Haos în Timișoara după ce un puști ”atacă” semafoarele
Un atac cibernetic, ai cărui responsabili par a fi hackeri din România, afectează una dintre cele mai mari bănci din Germania. Lisa Metz interpretată de Anna Schumacher, expertă în criminalitate informatică în Frankfurt, preia ancheta în Timișoara, orașul în care s-a născut. Între timp, ancheta lui Adam Sandor (Andi Vasluianu), polițistul român care se ocupă de caz, este dată peste cap de sosirea ei. Investigația îi duce pe cei doi, Lisa și Adam, pe urmele unui hacker genial, interpretat de Voicu Dumitraș.
Ei bine, Cipi – acesta este numele lui din film – a inventat un joc, ”Ține roșu”, periculos conectat chiar la semafoarele din orașul Timișoara și o păcălește pe polițistă să se joace cu el, aruncând amândoi orașul în haos.
Semafoarele din intersecții o iau razna (trec pe galben intermitent când cei doi sunt la egalitate), devin toate roșii sau verzi (când conduce unul dintre ei).
Evident, în momentul în care toate semafoarele dintr-o intersecție sunt pe culoarea verde, mașinile se ciocnesc spectaculos. Totul se întâmplă concomitent, în mai multe zone ale orașului. (câteva secvențe pot fi văzute după minutul 01.00 al traillerului)
Semafoarele din capitală nu puteau fi atacate cibernetic
Pentru oficiali lucrurile sunt clare: sunt convinşi că e vorba de o mână criminală şi exclud posibilitatea unor defecţiuni tehnice. Potrivit PRO TV, ei spun și cine ar fi putut să intervină în sistem: operatorii care au montat şi lucrat cu acel tip de semafoare. Este vorba despre semafoare vechi, neintroduse în sistemul centralizat de monitorizare de la nivelul Capitalei care, spun reprezentanţii municipalităţii, nu pot fi accesate sau atacate cibernetic.
Aceste semafoare vechi au un sistem de dirijare locală care poate fi manipulat, însă doar de persoanelele care au cheia de la cutiile de comandă, dar şi aplicaţii speciale prin care să genereze noi comenzi pentru semafoare, notează Pro TV.