UE face eforturi pentru a avea un certificat verde digital comun, cu scopul de a permite turiștilor să călătorească liber în această vară. Dar dezbaterile pe tema costurilor, a problemelor legate de confidențialitatea datelor, precum și pe tema aspectelor tehnice și medicale ale noului sistem, nu sunt încă finalizate.

Sub presiunea puternică a țărilor dependente de turism, precum Grecia, Spania, Italia sau Portugalia, 20 de state membre UE intenționează să înceapă testarea acestui „certificat verde digital” comun al UE luna viitoare, în vederea realizării unui sistem funcțional până la jumătatea lunii iunie.

Sistemul ar trebui să evite cerințele de carantină și testare, în vigoare în prezent, permițând turiștilor să stocheze pe telefoanele lor dovada că au fost vaccinați, au fost testați negativ în ultimele câteva zile sau s-au vindecat recent de COVID.

Dar țările sudice se confruntă cu un nord mai reticent, precum și cu procedurile complexe de decizie ale UE.

În plus, există temeri că sistemele naționale pot fi incompatibile, mai multe țări dezvoltând deja propriile scheme de redeschidere.

„Dacă reușim să obținem rezultate politice, soluția tehnică va fi gata la timp. Dacă nu, riscăm fragmentarea în toată Europa, cu o multitudine de soluții naționale posibil incompatibile”, a atras atenția comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders.

Am risca să avem o varietate de documente care nu pot fi citite și verificate în alte state membre. Și riscăm răspândirea documentelor falsificate și, odată cu aceasta, răspândirea atât a virusului, cât și a neîncrederii cetățenilor.

Didier Reynders, într-o declarație în Parlamentul European:

Și site-ul european Politico avertiza săptămâna trecută că una dintre principalele probleme va fi armonizarea standardelor din toate statele membre.

Întrebarea este dacă codurile QR de pe aceste certificate naționale și ce se află în spatele lor – datele privind sănătatea pacientului, felul în care sunt organizate și stocate în fiecare stat membru – vor funcționa împreună, scria Politico.

Și asta pentru că fiecare guvern dispune de resurse și grade diferite de digitalizare la nivelul administrației publice și instituțiilor medicale și de sănătate publică.

Fiecare țară cu certificatul ei

Fără un portal comun care să asigure interoperabilitatea, țări precum Grecia, Spania, Germania sau Franța au început deja să introducă propriile soluții pentru înregistrarea turiștilor.

Spania a anunțat chiar miercuri că intenționează să se redeschidă pentru turiștii străini, în iunie, folosind propriul sistem de certificate de sănătate digitale Covid.

Fernando Valdés, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că programul prin care turiştii trebuie să demonstreze că au fost vaccinaţi, testaţi negativ sau vindecaţi de Covid-19 se va dovedi „fundamental pentru a oferi călătorilor siguranţă”.

Portugalia a precizat că studiază varianta unui „schimb” cu Marea Britanie, în ceea ce privește condițiile de intrare în țară. Manuel Lobo Antunes, ambasadorul Portugaliei la Londra, a declarat că speră ca „de la mijlocul lunii mai să se poată stabili un parteneriat”.

Și Grecia așteaptă cu nerăbdare turiștii. După ce a susținut ideea „pașapoartelor de vaccin”, Atena a transmis că va renunța la cerințele de carantină și va redeschide turismul pe 14 mai, când oricine are un test negativ sau un certificat care să arate că este vaccinat cu rapel, va fi admis în țară fără a fi nevoie să se autoizoleze.

Cipru se va deschide pentru turiștii complet vaccinați din 65 de țări, inclusiv Marea Britanie, începând cu 10 mai.

Italia va anunța regulile pentru turiștii străini în luna mai. Un purtător de cuvânt al ministerului turismului a declarat că, în conformitate cu reglementările care urmează să fie aprobate în curând de ministerul sănătății, Italia se va deschide vizitatorilor imunizați cu un vaccin care a fost aprobat de autoritatea de reglementare a UE.

Germania ia în calcul mai multe beneficii pentru persoanele vaccinate complet.

Franța a început să testeze un certificat de călătorie digital pentru turiștii locali pe zborurile către și dinspre Corsica și pentru turiștii de peste mări. Președintele Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că țara își propune să primească turiști din afara UE în această vară, dar nu a făcut încă anunțuri clare.

Comisia Europeană doreşte ca și certificatul digital de vaccinare să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, „pentru a nu pierde vara”.

La București, oficialii au anunțat zilele trecute că au făcut primii pași pentru a se alătura inițiativei europene comune. Autoritățile au transmis marți că România a început demersurile pentru pașaportul de vaccinare ce va fi folosit la nivelul UE.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News