Unii dintre protestatarii baricadați în campusul Universității Politehnice din Hong Kong au încercat în mai multe rânduri, luni, să spargă cordonul polițiștilor, dar în mare parte fără succes.
Forțele de ordine i-au respins înapoi cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, reușind în unele cazuri să și rețină câțiva protestatari.
Manifestanții au răspuns cu cocktailuri Molotov și cu pietre aruncate de catapulte improvizate. Au reușit să forțeze o retragere a vehiculelor Poliției.
Ce se întâmplă?
Multiple explosions in this fire that seems to be quickly spreading at the entrance of Polyu. There are still hundreds of people inside. pic.twitter.com/odfG9ZYkLR
— Lily Kuo (@lilkuo) November 18, 2019
Câteva sute de protestatari s-au baricadat de câteva zile în campus, după ce au încercat să ocupe străzi și să blocheze traficul din jurul Universității.
Mulți dintre ei sunt actuali studenți sau absolvenți, potrivit martorilor oculari.
În acest moment, polițiștii încearcă să aresteze câți mai mulți manifestanți, în vreme ce aceștia speră totuși să evite autoritățile.
O voluntară aflată în interiorul campusului a precizat pentru The Guardian că acolo s-ar afla în jur de 300-400 de protestatari.
”Sunt puști de 20 de ani. Nu au niciun plan. Sunt doar speriați”, a spus aceasta, întrebată care este planul celor prinși înăuntru.
Autoritățile amenință cu folosirea muniției de război
Violențele au escaladat în ultimele zile, Hong Kong-ul fiind scena unor lupte dure pe străzi sau prin universități.
Duminică, în timpul confruntărilor, un poliţist a fost rănit în picior de o săgeată trasă de un manifestant.
Poliția a avertizat că ar putea folosi muniție reală, dacă atacurile protestatarilor vor continua.
Luni, oficialii din Hong Kong au anunțat că 24 de oameni au fost răniți, patru fiind în stare gravă. Duminică, alte 13 persoane fuseseră rănite.
Interzicerea măștilor, neconstituțională
În timp ce luptele de stradă continuă, o instanță de la Hong Kong a decis că legea care le interzice protestatarilor să poarte măști este neconstituțională.
Prevederea a fost anunțată în luna octombrie de autorități, care au invocat o lege din perioada colonială britanică.
Oricum, manifestanții au ignorat în mod constant interdicția.
Ei au nevoie de măști pentru a se proteja de camerele de supraveghere și pentru a evita astfel punerea sub acuzare pentru participarea la protestele considerate neautorizate.
Șase luni de proteste în Hong Kong
Protestatarii au ieșit inițial în stradă în luna iunie pentru a bloca un proiect de lege ce permitea extrădarea suspecților către China.
Manifestanții și-au exprimat temerea că legea va limita libertățile Hong Kong-ului, inclusiv cea judiciară.
Colonie britanică până în 1997, Hong Kong-ul este acum o parte autonomă a Chinei, după modelul ”o țară, două sisteme”.
Proiectul de lege a fost în cele din urmă retras, dar protestele au continuat și s-au transformat într-o revoltă mai largă a cetățenilor față de forțele de ordine și față de felul în care orașul este administrat de către Beijing.