Imunologul de top afirmă că, deși spitalizările din Marea Britanie cauzate de COVID-19 au crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce varianta Omicron se răspândește în populație, boala „pare a fi mai puțin severă și mulți oameni petrec un timp relativ scurt internați”. Acesta a precizat că mai puțini pacienți au avut nevoie de oxigen cu debit mare și că durata medie a spitalizării a scăzut la trei zile.
În schimb, o serie de oameni de știință au criticat decizia guvernului britanic de a nu introduce restricții suplimentare în Anglia înainte de Ajunul Anului Nou, unii considerând-o drept „cea mai mare divergență între sfatul științific și legislație”, de la debutul pandemiei.
Aceștia și-au exprimat îngrijorarea că, deși tulpina Omicron pare să producă o simptomatologie mai ușoară, aceasta este foarte transmisibilă, ceea ce ar putea duce la o creștere rapidă a numpărului de spitalizări și de decese cauzate de COVID-19, dacă autoritățile nu iau măsuri.
Directorul executiv al serviciului public de sănătate (NHS) din Anglia, Chris Hopson, a spus că este încă neclar ce se va întâmpla atunci când ratele de infectare la persoanele în vârstă vor începe să crească.
„Am avut de Crăciun o mulțime de interacțiuni între generații, așa că așteptăm cu toții să vedem dacă vom avea o creștere semnificativă a numărului de pacienți care vor fi spitalizați cu forme grave ale bolii, produse de varianta Omicron”, a declarat Chris Hopson, pentru BBC Breakfast.
Totuși, presiunea pusă asupra serviciului public de sănătate este una destul de mare în prezent, în contextul în care o parte a personalului medical se află în izolare, după ce au intrat în contact pacienți infectați cu tulpina Omicron. Experții prevăd că până la 40% din personalul medical din Londra ar putea să nu mai lucreze, în „scenariul cel mai rău”, în această perioadă.
„Observăm acum o creștere importantă a nivelului de personal medical absent din spitale, iar mulți dintre directorii noștri cred că aceasta va fi, probabil, o problemă mai mare și o provocare mai serioasă pentru ei decât neapărat numărul de pacienți care vin și au nevoie de tratament din cauza COVID-19”, a precizat Chris Hopson.
Secretarul de stat George Eustice a declarat că executivul britanic „evaluează foarte atent” nivelul de internări ale pacienților COVID în spitale. Acesta a recunoscut că ratele de infectare cauzate de tulpina Omicron sunt în creștere, dar a precizat că există dovezi că noua variantă nu duce la același nivel de internări în spitale înregistrat în valurile anterioare ale pandemiei.
„Ceea ce știm din Africa de Sud arată că vom avea mai puține spitalizări și că numărul de zile pe care îl petrec în spitale pacienții infectați care necesită internare este mai mic decât în cazul tulpinilor precedente”, a declarat George Eustice pentru BBC
„În acest moment, nu credem că dovezile susțin adoptarea altor măsuri față de ceea ce am făcut deja. Dar, evident, trebuie să monitorizăm situația foarte atent, pentru că dacă începem să vedem o creștere mare a numărului de spitalizări, atunci va trebui să acționăm suplimentar”, a precizat acesta.
Într-o declarație pentru BBC Radio 4, imunologul John Bell a arătat că situația gravă cu care s-a confruntat sistemul medical în valurile precedente are șanse mici să se repete, odată cu răspândirea tulpinii Omicron.
Scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în urmă cu un an, în care unitățile de Terapie Intensivă erau pline, mulți oameni murind rapid, sunt de acum istorie, din punctul meu de vedere. Cred că ar trebui să fim liniștiți, pentru că, cel mai probabil, situația actuală va continua.
John Bell, profesor la Oxford:
Profesorul de la Oxford a mai spus că pe parcursul mai multor valuri de COVID, inclusiv Delta și Omicron, „incidența formelor severe și a deceselor cauzate de coronavirus nu s-a schimbat, pentru că ne-am vaccinat cu toții”.
Bell a adăugat că străzile liniștite din ultimele două săptămâni au arătat că oamenii au fost „destul de responsabili” în ceea ce privește protejarea împotriva virusului.
Vorbind după anunțul de luni al guvernului britanic, că nu vor mai fi introduse restricții legate din cauza COVID în acest an, Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a avertizat, totuși, că cele mai recente date sunt incomplete.
Clarke a atras atenția că cifrele din ultimele zile privind infectările nu includ datele pentru probele prelevate între Ajunul Crăciunului și „Boxing Day” (26 decembrie, ziua în care au loc multe meciuri de fotbal, cricket, rugby, dar și curse de cai, n.r.) și că de-abia săptămâna viitoare va fi clar cât s-a răspândit virusul în timpul perioadei de Crăciun