O reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei s-a încheiat luni, după ce toți participanții, miniștri sau șefi ai serviciilor de informații, i-au recomandat lui Vladimir Putin să recunoască independența republicilor separatiste ucrainene.

Oficialii s-au perindat la microfon, în timp ce președintele i-a ascultat cu atenție. Când nu au fost foarte clari, Putin i-a corectat, i-a pus să vorbească mai tare, mai clar, pentru ca toată lumea să audă, mai ales pentru că ședința a fost transmisă în direct, ba chiar cu traducere în engleză – o adevărată scenetă organizată de Kremlin, așa cum au observat comentatorii internaționali.

La final, liderul de la Kremlin a spus că va anunța o decizie finală în cursul zilei de azi.

Dacă alți locotenenți au fost mai fermi, unii dintre ei, printre care șeful serviciului de informații externe Serghei Narîşkin, s-au bâlbâit și au ezitat.

Cum a arătat dialogul dintre cei doi, potrivit transmisiunii în direct a canalului rusesc Ruptly și a traducerii oferite de acesta:

Serghei Narîșkin: „Le putem da partenerilor occidentali ultima șansă să forțeze Kievul să aleagă calea pașnică și să implementeze acordurile de la Minsk. Altfel va trebui să implementăm decizia pe care o discutăm azi”.

Vladimir Putin: „Cum adică altfel? Vreți să începem negocierile? Sau vreți să recunoaștem suveranitatea?”

Serghei Narîșkin: „Eu…”

Vladimir Putin: „Vorbiți clar”

Serghei Narîșkin: „Voi susține decizia privind recunoașterea…”

Vladimir Putin: „Voi susține sau susțin?”

Serghei Narîșkin: „Susțin.”

Vladimir Putin: „Atunci spuneți.”

Serghei Narîșkin: „Susțin propunerea de încorporare a Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk în Rusia”.

Vladimir Putin: „Nu despre asta vorbim, vorbim despre recunoașterea independenței”.

Serghei Narîșkin: „Da. Susțin propunerea de recunoaștere a independenței”.

Vladimir Putin: „Mulțumesc, puteți lua loc!”

Mai jos, clipul video. Dialogul începe la momentul 1:18:00.

Spre deosebire de Narîșkin, alți oficiali, printre care ministrul apărării Serghei Șoigu sau fostul președinte Dmitri Medvedev au fost mult mai clari în susținerea independenței republicilor separatiste.

Urmărește-ne pe Google News