În urmă cu o săptămână, pe 11 iunie, Primăria Municipiului Iași a realizat inaugurarea fastuoasă a Monumentului Eroilor din Iași. Acesta se afla într-o stare avansată de degradare la nivelul anului 2020, când au fost atribuite către asocierea dintre firmele Conest SA și Proganex 2005 SRL lucrările de reabilitare și consolidare.
Proiectul, cu valoare de aproape 2,7 milioane de lei, a fost demarat la data de 1 iunie și trebuia să fie gata pe 11 iunie, când la festivitate au fost prezenți primarul Iașiului, Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean, Costel Alexa, dar și ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de zeci de invitați.
Jurnaliștii de la „Ziarul de Iași” au fost însă vineri, 18 iunie, la o săptămână de la momentul oficial al inaugurării, iar pe șantierul din fața monumentului au găsit muncitori care amestecau ciment, lucrau la consolidare și care au spus că nu pot să estimeze „cât va mai dura până terminăm”. Mai mult decât atât, monumentul inaugurat cu fast cu o săptămână înainte avea iarăși schele de jur-împrejur.
Se fac lucrări de impermeabilizare
Primăria a trimis însă un răspuns către publicația locală în care au spus că lucrările de reabilitare au fost recepționate fiindcă erau finalizate din punct de vedere „constructiv și arhitectural”. A mai rămas, spune Primăria, să fie folosită o soluție de impermeabilizare, ce a avut nevoie de montarea de schele și care se aplică în trepte, cu pauze de 15 sau 30 de zile între momentele aplicării.
„În vederea demarării procedurilor de recepție tehnică a lucrărilor s-a procedat la aplicarea celorlalte soluții de impermeabilizare, ceea ce a presupus și montarea unei schele ușoare, fără alte intervenții structurale sau arhitecturale. Menționăm că este vorba despre o soluție inovativă solicitată de Primăria Municipiului Iași pentru a crește durata de viață a lucrărilor de reabilitare. Această soluție și-a demonstrat utilitatea la multe alte clădiri-monument din Europa de Vest și va fi utilizată și în municipiul Iași la monumente istorice și alte clădiri care suportă lucrări de reabilitare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, citat de „Ziarul de Iași”.
„E trasă de păr explicația primăriei”
Specialiștii consultați de Libertatea spun însă că o astfel de lucrare nu ar fi trebuit să fie recepționată dacă nu au fost finalizate toate finisajele. Cu atât mai mult să fie date jos schelele și apoi amplasate din nou.
„E trasă de păr explicația primăriei. Desigur, există posibilitatea să faci recepția unui astfel de proiect cu obiecțiuni, care să necesite alte intervenții ale constructorului, dar nu există un context în care să trebuiască să ai din nou schelă pusă pe clădire. Mai ales dacă a fost dată deja jos. Dacă mai erau lucrări de făcut, schela trebuia să rămână: e vorba de timp, bani și resurse investite în asta și nicio companie nu își asumă”, a explicat un expert în construcții și achiziții publice pentru Libertatea.
Monumentul Eroilor din Iași a fost proiectat de Henri Coandă, fiind finalizat în 1930. Acesta adăpostește rămășițele a 6.000 de soldați care au murit pe linia frontului din jurul Iașiului în Primul Război Mondial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro