Bergoglio avea un rang înalt în cadrul Societăţii Iezuite din Argentina, atunci când o juntă militară a preluat conducerea ţării din America de Sud, în 1976. În acea perioadă, preoţii Orlando Yorio şi Francisco Jalics au fost răpiţi de soldaţi înrolaţi în Marină.
„Cei doi răpiţi au fost găsiţi cinci luni mai târziu, drogaţi şi pe jumătate goi, pe un câmp. Un proces deschis în 2005 l-a acuzat pe Bergoglio de implicare în răpiri, fără să se publice însă mai multe detalii”, notează The Times.
Se pare că guvernul militar i-a închis pe Yorio şi Jalics pentru munca pe care au dus-o în comunităţile sărace din Argentina.
Potrivit cărţii „The Silence”, scrise de jurnalistul Horacio Verbitsky pe baza mărturiei lui Orlando Yorio, Bergoglio a retras sprijinul Societăţii Iezuite pentru cei doi preoţi, iar asta a dus la înlesnirea pedepsirii lor. Orlando Yorio a murit în 2000, din cauze naturale.
„Istoria îl condamnă (n.r. – pe Bergoglio). Arată că s-a opus tuturor inovaţiilor în Biserică şi mai presus de toate, în timpul dictaturii din Argentina, s-a înţeles foarte bine cu guvernul militar”, declara acum câţiva ani, Fortunato Mallimacci, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Buenos Aires.
Apărătorii noului Papă spun însă că nu există nici un adevăr în spatele acestor acuzaţii, ba, din contră, ei spun că fostul cardinal a ajutat mulţi disidenţi să scape de legile dure ale juntei militare.
„Yorio l-a acuzat pe Bergoglio că l-a trimis, pur şi simplu, în faţa plutonului de execuţie, prin faptul că a refuzat să le confirme autorităţilor că îi aprobă munca din cartierele sărace. Celălalt preot răpit, Jalics, a refuzat să mai discute vreodată acest subiect după ce a fost mutat într-o mănăstire din Germania”, notează Associated Press.
De partea cealaltă, Bergoglio a discutat incidentul cu Sergio Rubin, autorul singurei sale biografii autorizate.
„Ambii bărbaţi au fost eliberaţi după ce Bergoglio a depus o muncă extraordinară în culise pentru a-i salva. Acesta l-ar fi convins chiar pe dictatorul Jorge Videla că trebuie să aibă milă faţă de cei doi preoţi. Intervenţia lui Bergoglio le-a salvat celor doi vieţile, dar cardinalul nu a dat detalii până când Rubin nu l-a intervievat în 2010”, informează Associated Press.
Cine este Papa Francisc I?
Iezuitul Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani şi este de origine argentiniană. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001.
Este vorba de primul papă care provine din afara Europei şi de primul iezuit care devine Suveran Pontif.
În prima declaraţie pe care acesta a făcut-o de la balconul bazilicii Sfântul Petru, Francisc I i-a mulţumit predecesorului său, Benedict al XVI-lea.
„Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat noul Suveran Pontif, după care a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro.
Francisc I a lansat un apel la „fraternitate” şi „prietenie” în cadrul Bisericii.
Francisc I este cel de-al 266-lea Suvern Pontif şi alegerea lui pune capăt celor patru săptămâni agitate, care au început odată cu anunţul-surpriză, din 11 februarie, privind retragerea Papei Benedict al XVI-lea la vârsta de 85 de ani.
Începând de marţi, cardinalii au fost izolaţi de restul lumii, rămânând fără telefoane mobile şi având interdicţia absolută să comunice cu cineva de afară. Ei au fost găzduiţi la reşedinţa Sfânta Marta, un fost ospiciu situat în spatele Bazilicii Sfântul Petru şi l-au ales pe noul Pontif după cinci runde de vot.
Potrivit presei italiene, Papa emerit, Joseph Ratzinger, retras la reşedinţa de vară de la Castel Gandolfo, la sud de Roma, a urmărit la postul de televiziune al Vaticanului transmisia ceremoniilor de la care a lipsit.