Cuprins:
Scheletul rar al unei balene albastre, numit Regele Oceanului Albastru sau KOBO, este expus la muzeu din anul 2000. Acesta încă mai eliberează ulei deoarece măduva osoasă a balenei albastre este plină cu substanța respectivă.
„Uleiul este o sursă de energie pentru mamiferul marin. Balenele cu fanoane au o perioadă a anului în care nu se hrănesc și folosesc exclusiv de rezerva de energie stocată în ulei și în oase”, a declarat Robert Rocha de la Muzeul „New Bedford Whaling”.
Cum a ajuns scheletul de balenă la muzeul din Massachusetts
În 1998, balena KOBO, de cinci ani și 36.000 kg, a fost lovită mortal de un cargobot de 148 metri care călătorea din Belgia spre Rhode Island, a declarat Rocha.
Scheletul de balenă a fost găsit pe prova unui vas, arătând vulnerabilitatea balenelor albastre la coliziunile cu navele mari. Ulterior, carcasa balenei a fost remorcată la mal și disecată de cercetători. Însă echipa de recuperare nu a lucrat la extragerea uleiului din oase, lăsându-le la soare pentru tratament.
În 2010, muzeuul a instalat un recipient pentru a colecta ulei de la o balenă. Dispozitivul, situat lângă rostrul balenei, colectează zilnic ulei, iar muzeul a acumulat deja 1.200 mililitri.
Uleiul de balenă, un produs larg folosit în trecut
Uleiul de balenă a fost folosit pentru iluminarea lămpilor în secolul al XIX-lea. Iar odată cu apariția instalațiilor de vânătoare de pe țărm și a navelor fabrică, uleiul a devenit și mai util, mai ales pentru soldații din Primul Război Mondial.
Uleiul de balenă a fost utilizat și în explozii, deoarece unul dintre produsele secundare ale săpunului din ulei de balenă este glicerolul. Când acesta este amestecat cu acid azotic și acid sulfuric, rezultatul este nitroglicerină. Aceasta a fost folosită ca propulsor pentru gloanțe și rachete în Primul Război Mondial și în Al Doilea Război Mondial.