După izbucnirea războiului, în Ucraina a apărut o schemă infracțională pentru obținerea ilegală de plăți sociale din partea statului.
Este vorba despre refugiați care pretind că se stabilesc în zona de excludere de la Cernobîl și, prin intermediul instanțelor, obțin dreptul la ajutoare lunare din partea statului.
În 2 ani de război, numărul refugiaților din zona Cernobîl a crescut cu 125.000
Viceministrul politicii sociale, Darina Marciak, a spus într-un interviu pentru Forbes, că după accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, în Ucraina s-au stabilit suplimente la pensie pentru cei care locuiau în zona de excludere la momentul accidentului și la șapte ani după.
Până la începutul invaziei pe scară largă, în Ucraina erau aproximativ 10.000 de persoane care beneficiau de astfel de suplimente. În total, statul cheltuia pentru acestea aproape 1,2 milioane euro pe lună.
Dar în 2022, au început să apară brusc persoane care, înainte de război, nu aveau statut de „locuitor al zonei Cernobîl”, dar care, după începutul războiului, pretindeau că s-au mutat în zona de contaminare radioactivă.
În același timp, instanțele au început să acorde în masă acestor „refugiați” plăți sociale corespunzătoare.
Ministru: Plățile din partea statului au ajuns la 345 milioane de euro pe an
Astfel, în mai bine de doi ani de război ruso-ucrainean, în urma hotărârilor judecătorești, numărul așa-zișilor locuitori din zona Cernobîl a crescut la 135.400 de persoane.
„Plățile suplimentare din partea statului au ajuns deja la aproximativ 35 milioane euro pe lună sau aproximativ 345 milioane de euro pe an. Și progresia este geometrică”, a remarcat Marciak.
După identificarea acestei probleme, în proiectul de buget pentru 2025 a fost adăugată o prevedere care limitează numărul persoanelor eligibile pentru plăți legate de locuirea în zona de contaminare radioactivă.
Schimbări pentru „refugiații” de la Cerbobîl, din 2025
Începând cu 2025, vor beneficia de ajutorul de stat pentru locuirea în zona Cernobîl doar cei care au locuit acolo în perioada 1986-1993.
Darina Marciak a subliniat că „noii locuitori ai zonei Cernobîl” au devenit o problemă uriașă, atrăgând astfel atenția autorităților în ce privește aplicarea legii.
În timpul anchetelor, s-a constatat că oamenii își înregistrează în mod deliberat domiciliul în localități din zona de contaminare radioactivă, în clădiri improprii pentru locuit.
Adesea, într-un singur apartament din aceste clădiri sunt înregistrate zeci de persoane care, de fapt, locuiesc în alte regiuni.