Forțele americane din Afganistan s-au confruntat în perioada 2016-2019 cu mai multe atacuri teroriste soldate cu victime. Aceste atacuri s-au încheiat abia după ce Donald Trump a încheiat un acord cu talibanii care prevedea retragerea trupelor americane începând din 2020. Lăudându-se frecvent cu o discuție cu un oarecare „Abdul”, prezentat drept „șeful” talibanilor, Trump susține că a negociat un acord bun în Afganistan și l-a acuzat pe Biden de haosul care a însoțit retragerea din țara asiatică. Trump a omis însă un detaliu important în povestea legată de „Abdul”, și anume că serviciile secrete americane și afgane știau că atacurile teroriste erau finanțate de Rusia, notează The Insider.

În 2020, presa internațională a divulgat un raport al agențiilor americane de informații cu privire la modul în care autoritățile ruse îi plăteau pe talibani pentru a ucide soldații coaliției occidentale în timp ce negocierile de pace erau în desfășurare. Conducerea talibană a negat informațiile din acest raport și a susținut că atacurile asupra trupelor americane au fost spontane, autofinanțate și au avut loc înainte de negocierea acordului cu administrația Trump.

GRU, interesată de uciderea soldaților occidentali

Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an
Recomandări
Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an

The Insider precizează că a găsit dovezi care care confirmă raportul divulgat în 2020, dar și informații noi, și anume că Direcția Națională de Securitate (NDS) din Afganistan a furnizat autorităților americane informații despre program și a arestat mai mulți membri-cheie ai schemei rusești de finanțare a atacurilor teroriste. Conform sursei citate, responsabilă de programul afgan a fost infama Unitate 29155, cunoscută pentru otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și acte de sabotaj în Europa.

The Insider a discutat cu patru foști oficiali guvernamentali afgani, dintre care trei au ocupat funcții de conducere în NDS înainte ca talibanii să preia puterea, în august 2021. Cu toții au spus în mod separat că Rusia a finanțat atacuri teroriste împotriva SUA, unele dintre ele relatate în presa internațională.

Potrivit acestor surse, Rusia a încercat să se amestece în Afganistan imediat după crearea Administrației Interimare Afgane în decembrie 2001. Kremlinul a apelat la vechile sale rețele locale din serviciile de informații și din armată pentru a sabota intervenția condusă de SUA în țara asiatică. Cu toate acestea, aceste rețele, înființate pe vremea ocupației sovietice, și-au pierdut o mare parte din utilitate în urma reformelor conduse de SUA și a lustrației Forțelor Naționale de Apărare și Securitate Afgane (ANSF). Apoi, potrivit foștilor oficiali citați de The Insider, Iranul a oferit servicii de mediere în relațiile cu comandanții talibani pentru a le furniza arme și bani provenind din Rusia. Ulterior, GRU a stabilit contacte directe cu talibanii, inițial prin recrutări individuale, apoi prin furnizări de arme și muniție via Tadjikistan și, în final, prin finanțări de atacuri teroriste.

Arhiepiscopul Teodosie pretinde că a fost „înregistrat din răzbunare” în timp ce cumpăra influența unui afacerist. Prelatul, filmat când negocia un comision de 160.000 de lei
Recomandări
Arhiepiscopul Teodosie pretinde că a fost „înregistrat din răzbunare” în timp ce cumpăra influența unui afacerist. Prelatul, filmat când negocia un comision de 160.000 de lei

Foștii oficiali afgani spun că toată lumea știa că rușii îi sprijineau pe talibani, dar puțini își imaginau că aveau să ofere direct recompense pentru uciderea forțelor coaliției.

Potrivit lui Douglas London, responsabilul CIA de combaterea terorismului în Asia de Sud și Sud-Vest în perioada 2016 – 2018, „Kremlinul își dorea ca talibanii să investească mai mult timp în uciderea americanilor decât a afganilor”. „Au oferit recompense financiare pentru a-i încuraja pe militanți să-și asume riscuri mai mari și să atace ținte americane în Afganistan”, a declarat el.

Curierii afgani

NDS a aflat despre această practică la mijlocul anului 2019 în timp ce îi interoga pe unii teroriști talibani reținuți. În urma acestor interogări, NDS a arestat peste zece persoane din provinciile Kabul, Kunduz și Logar care lucrau pentru GRU ca și „curieri” și transportau bani sub conducerea unui fost contrabandist din Kunduz, pe nume Rahmatullah Azizi.

În mod oficial, Azizi a condus timp de câțiva ani o companie ce comercializa pietre prețioase în Afganistan. NDS bănuia în 2019 că cel puțin o parte din recompensele pentru atacuri teroriste a fost transferată în Afganistan prin contrabandă cu pietre prețioase. NDS a reușit să stabilească legături între grupul lui Azizi și unele atacuri asupra forțelor americane și ale coaliției internaționale.

România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV
Recomandări
România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV

Recompensele erau în medie de 200.000 de dolari americani pentru fiecare soldat american sau din coaliție ucis. În total, după cum a calculat un fost angajat al NDS, Rusia le-a plătit talibanilor cel puțin 30 de milioane de dolari. De asemenea, potrivit acestuia, Rusia a virat sume mari altor grupări care erau în conflict cu autoritățile de la Kabul, cum ar fi plăți de 15 milioane de dolari direcționate către Alianța Nordului în 2017 și 2018.

The Insider subliniază că a găsit dovezi care confirmă declarațiile foștilor angajați NDS și identifică anumiți ofițeri GRU și FSB implicați în această operațiune.

După cum a aflat sursa citată, familia Azizi a fost recrutată de Unitatea 29155 GRU cel târziu în 2015. Membrul cheie al familiei Azizi și suspectul NDS în organizarea schemei de transfer de recompense este Rahmatullah Azizi (născut în 1978). Spre deosebire de alți membri ai familiei sale, el a scăpat de arest fugind în Rusia înainte de descoperirea operațiunii, în 2019. Potrivit The Insider, Rahmatullah Azizi încă locuiește la Moscova, el ajungând în Rusia cu ajutorul unui pașaport din seria GRU.

Folosindu-se de identitatea rusească sa falsă, Azizi a înregistrat în septembrie 2017 o companie numită ARIGS Ltd, cu activitate în comerțul cu diamante și alte pietre prețioase. Această companie a fost înregistrată pe strada Narodnogo Opolcenia nr. 34, în apropiere de sediul GRU. Mulți spioni ruși au primit apartamente de la stat pe această stradă. Este de remarcat faptul că, potrivit foștilor ofițeri NDS, cam în aceeași perioadă, tatăl lui Azizi a înregistrat la Kabul o companie cu un domeniu de activitate similar. Ofițerii intervievați de NDS spun că cele două companii au fost folosite în transferuri de bani dinspre GRU către talibani. Potrivit datelor din registrul comerțului, ARIGS și-a încetat activitatea în 2020 și a fost desființată în 2022.

La rândul său, Azizi a efectuat cel puțin 13 călătorii între Rusia și Afganistan în perioada 2017-2019, fiecare deplasare a sa în țara natală coincizând cu un atac asupra forțelor americane. NDS a încercat să-l aresteze, dar acesta fugise deja în Rusia înainte de efectuarea unei percheziții la casa sa din Afganistan, de unde au fost confiscate 650.000 de dolari.

Potrivit DNS, principalul contact taliban al lui Azizi a fost Haji Mohammed Ayoub, un traficant de droguri din provincia Helmand care a fost arestat în ianuarie 2020: „Ayoub a fost principalul contact al lui Azizi în consiliul de conducere al acestei organizații teroriste”, a declarat un fost ofițer NDS.

Familia Azizi nu a fost singura celulă recrutată și controlată de GRU pentru a-i finanța pe talibani. O altă celulă era condusă de Par Khan Gul Zafar, născut în 1982 și căsătorit în Rusia. Zafar a lucrat sub supravegherea directă a lui Aleksei Arhipov, un membru important al Unității 29155. La fel ca Azizi, Zafar a primit un pașaport din seria GRU. De la Moscova, Zafar coordona un grup de afgani care lucrau ca și „curieri” în Afganistan și în țările vecine. El însuși a călătorit la Kabul cel puțin o dată împreună cu Rahmatullah Azizi, în septembrie 2017.

Unii dintre afgani, ale căror pașapoarte și alte date personale au fost găsite în corespondența electronică a lui Arhipov, au emigrat în Europa de Vest sub acoperirea de refugiați. Ziarul german Der Spiegel a descoperit că cel puțin doi dintre ei au cerut azil în Germania la scurt timp după ce au vizitat Rusia. Unul dintre ei este un afgan de 27 de ani care a venit în Germania din Rusia în primăvara anului trecut și s-a stabilit în Brandenburg, în timp ce cel de-al doilea locuiește din vara anului 2023 în Saxonia Inferioară. Ambii au cerut azil politic, dar nu l-au obținut. Cu toate acestea, încă nu a fost deportați. Un al treilea afgan a încercat să intre în Germania după o călătorie în Rusia, dar autoritățile de la Berlin i-au refuzat accesul în țară.

Unul dintre frații mai mici ai lui Azizi, Khasibullah, locuiește în prezent Moscova sub identitatea Hasib Ahmadov. Facturile telefonice arată că Khasibullah lucrează activ cu Unitatea 29155 și există indicii că are conexiuni la Kremlin.

Responsabilii GRU

Șeful programului de finanțare a atacurilor teroriste împotriva forțelor americane a fost generalul- locotenent Ivan Kasianenko, comandantul adjunct al Unității 29155. Kasianenko a servit ca atașat militar la Teheran și a fost transferat la Kabul cel târziu în 2015. Această rotație este în concordanță cu afirmațiile NDS precum că Rusia a acționat mai întâi prin Iran, după care i-a finanțat direct pe talibani. Datele de trecere a frontierei analizate de The Insider arată că Ivan Kasianenko a călătorit frecvent între Moscova și Kabul în perioada 2014 și 2020.

Principalul om de legătură între GRU și talibani este identificat drept colonelul Aleksei Arhipov, posesor al unui pașaport pe numele Aleksei Titov. Metadatele apelurilor și corespondența electronică obținute de The Insider indică faptul că Arhipov a jucat un rol major în organizarea primelor vizite ale delegației talibane la Moscova în noiembrie 2018, februarie 2019 și mai 2019.

The Insider a aflat de Arhipov din întâmplare – datorită documentarului Hollywoodgate din 2023 despre retragerea trupelor americane din Afganistan și confiscarea de către talibani a complexului Hollywood Gate, o fostă bază CIA din Kabul. Arhipov apare la parada militară din 2022 care marchează prima aniversare a revenirii talibanilor la putere. Un alt personaj care poate fi văzut la paradă este atașatul militar actual al Rusiei în Iran, Aleksei Grebnev, despre care foști oficiali NDS spun că a fost un om esențial în crearea programului de finanțare a terorismului.

Scopul atacurilor teroriste sponsorizate de GRU a fost de a pune presiuni asupra SUA și a coaliției internaționale pentru a se retrage din Afganistan. Decizia fusese luată încă de pe vremea lui Barack Obama, dar rușii ar fi vrut să grăbească procesul. În cele din urmă, Trump a ajuns la un acord cu talibanii pentru o retragere treptată care s-a oficializat în primele luni ale mandatului lui Joe Biden.

Un fost angajat afgan al NDS a declarat pentru The Insider că unii oficiali de la Kabul au împiedicat ancheta din motive necunoscute, „poate din cauza corupției, poate din cauza unor interese legate de Rusia”.

„Implicarea Rusiei în finanțarea terorismului a fost confirmată de mai multe agenții în baza diferitelor surse de informații, așa că dovezile legate de acest program sunt clare. Lipseau doar nume specifice”, a declarat pentru The Insider un oficial dintr-o agenție secretă americană.

Potrivit acestui oficial, reținerea administrației de la Washington de a condamna vocal regimul de la Moscova pentru faptul că mituiește teroriști pentru a ucide trupele americane „nu a fost cauzată de lipsa de informații”, ci de „lipsa de prioritate”.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".
Viva.ro
S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".
Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă
Libertateapentrufemei.ro
Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și va costa 5,5 miliarde de lei
FANATIK.RO
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și va costa 5,5 miliarde de lei
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Cum a învăţat Iancu Guda, la vârsta de 6 ani, ce înseamnă datorii proaste: Greşelile se plătesc scump în viaţă
Observatornews.ro
Cum a învăţat Iancu Guda, la vârsta de 6 ani, ce înseamnă datorii proaste: Greşelile se plătesc scump în viaţă
Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor
HOROSCOP
Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI