În primăvara anului trecut, Adrian Manolache, un tânăr de 33 de ani din București, avea nevoie de cazierul auto pentru a deveni șofer la o companie de ridesharing. S-a îndreptat către poliția din Tecuci, unde are reședința, care i-a spus să-i trimită o poză cu cartea de identitate pe adresa lor de e-mail.

În mai anul acesta l-a contactat pe Facebook o persoană pe care nu o cunoștea. Nu a deschis mesajul, dar după alte două zile, un prieten i-a spus că a insistat și la el. „Mi-a zis că i-a scris cineva că eu i-am dat țeapă cu un laptop și că trebuie să-i trimit banii. M-a pus în contact cu el și mi-a povestit totul”, își amintește Adrian.

Care este tipul de operare

Schema era următoarea: hoțul contacta vânzătorii care își postaseră produsele la vânzare pe rețeaua OLX. Nu le trimiteau mesaje în platformă, ci direct pe telefon. Se înțelegeau să facă tranzacția și el, ca să îi asigure că e de bună credință, le trimitea poza cu buletinul lui Adrian Manolache, o poză cu un card bancar Raiffeisen cu numele „Manolache Adrian” și o altă poză care arăta tranzacția în ING, cel mai probabil modificată într-un program de editare.

„Eu nu am card la Raiffeisen și pe cardurile mele numele este Adrian Manolache, nu invers. Probabil e al altcuiva. Acel prim băiat care mi-a scris era, de fapt, un student la medicină din Iran. După ce i-a trimis pozele, i-a trimis și un taxi să ridice produsul. Tuturor le-a făcut la fel, întâi trimite falsa dovadă a tranzacției, copia mea după buletin și apoi le trimite taxiul acasă să ridice bunul”, explică Adrian.

Adrian a fost surprins să vadă și că poza cu buletinul pe care o folosește hoțul este aceeași cu cea trimisă Poliției din Tecuci pentru cazier. „Breach-ul (breșa de securitate, n.r.) nu știu unde s-a produs. Nu m-a anunțat Google să fi avut probleme de securitate”, spune Adrian. Acesta nu a exclus categoric să fi trimis fotografia cu poza de buletin și în altă parte.

Libertatea a întrebat Inspectoratul Județean de Poliție Galați dacă a avut la rândul său cumva o breșă de securitate astfel încât imaginea cu buletinul tânărului să se fi scurs din e-mailul poliției. IPJ nu a răspuns la întrebare. „Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, a subliniat IPJ Galați.

În același trimp, ziarul a întrebat și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – instituția care supraveghează și răspunde atacurilor informatice – dacă a primit vreo sesizare de la Poliția Tecuci pe tema vreunei breșe la care a fost supusă instituția. Răspunsul DNSC a fost negativ.

Produse de mii de euro trimise în orb, cu taxiul

Băiatului din Iran trebuia să-i transfere 850 de euro pentru laptop și acesta a făcut plângere la Secția 20 de Poliție din Capitală. Dar după el, au început să curgă și alte mesaje către Adrian Manolache: „Ai cumpărat joi de la mine un steam deck (dispozitiv pentru jocuri pe calculator, n.r.)? Nu am primit încă banii pe el”. Apoi a fost cineva care vindea niște adidași de firmă de 1.000 de euro, un monitor Alienware pentru gaming tot cam la această sumă, un iPhone 13 Pro scos la vânzare cu 1.200 de euro.

„Spre sfârșitul lui august am fost chemat ca martor de poliția din Domnești și m-am gândit că poate l-au prins. În realitate, polițiștul mi-a zis că și-a dat seama că e țeapă și nu putea să mă cheme ca acuzat și atunci m-a chemat ca martor. Acel caz a fost pentru un iPhone 13 Pro vândut de o femeie”.

„Taxiul, de la doi dintre ei știu, a ajuns undeva în cartierul Titan”, spune Adrian, care a dat toate detaliile și poliției. El oricum făcuse plângere pentru furtul de identitate la Poliția Capitalei în iunie. După o lună, a fost anunțat că a trimis cazul, pentru soluționare, către Galați.

„Eu între timp mi-am schimbat buletinul, am făcut plângere la Tecuci că cineva se folosește de buletin, băiatul din Iran a făcut plângere la Secția 20 din Crângași. Acea femeie la Domnești, Ilfov. Până acum nu am fost anunțat să se fi soluționat ceva”, mai spune tânărul.

La solicitarea Libertatea, Poliția Galați a confirmat că „la nivelul Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Tecuci se află în lucru dosarul penal” care „are ca obiect comiterea, de către persoane necunoscute, a infracțiunii de fals privind identitatea”. A menționat și că nu poate oferi alte detalii din anchetă. 

Pentru ei, modul de operare este unul nou. „Până în prezent nu au mai fost înregistrate alte cauze cu mod de operare similar”, au mai spus aceștia.

Poliția Capitalei și cea din Ilfov nu au răspuns până în acest moment solicitării Libertatea cu privire la stadiul anchetei.

„Vând produse de mii de euro și nu se duc să-și ia banii în mână”

Adrian își dorește însă ca până este prins acel individ, lumea să știe că există acest hoț de identitate care, în numele său, cumpără lucruri scumpe de pe OLX: „Mă interesează ca lumea să nu mai fie păcălită și să mă contacteze pe mine. Ultimul care m-a contactat a fost acum cinci zile și el a trimis un produs de vreo 1.200 de euro, cred că un pick-up de muzică.”

Pentru mine a fost atât de surprinzător să văd că oameni care vând produse de mii de euro nu se duc să-și ia banii în mână. Ce poți face cu o poză de buletin a unui necunoscut?

Adrian Manolache:

Nu toți păgubiții care l-au contactat au făcut plângere la poliție sau la OLX.

Situația nu e neobișnuită. 10% dintre acest tip de fraude rămân neraportate, 60% sunt raportate către bănci și restul de 30% sunt raportate către platforma online, potrivit unei analize OLX.

Cum recunoști că e ceva dubios

Potrivit sursei citate, cad pradă acestor fraude în special persoanele care tranzacționează articole de modă, electronice și din categoria „casă și grădină”. 80% dintre aceste fraude sunt din mediul urban, un sfert din București.

Sfatul este ca toți consumatorii să fie atenți la numărul de telefon de pe care sunt contactați, mai ales dacă nu are prefix de România, la modul cum se exprimă acea persoană și să nu acceseze linkuri de plată sau încasare de bani, chiar dacă par linkuri din platformă. 

Cel mai important, să nu dea niciodată datele cardului pentru a încasa bani și cu atât mai mult să nu furnizeze codul CVV (codul din trei cifre de pe verso).

„Un fraudator poate scrie cu multe greșeli gramaticale, poate folosi exprimări ciudate sau un ton foarte alert. E posibil ca acesta să facă presiuni asupra ta pentru a grăbi tranzacția. În acest caz, pune capăt conversației și raportează utilizatorul”, este sfatul transmis de OLX către utilizatori, la solicitarea Libertatea.

Oamenii sunt invitați să facă plângere online la Poliție și să trimită linkul paginii false pe contact@olx.ro.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News