Predoiu a oferit detalii la Antena 3, vineri, 11 octombrie, despre situația actuală și perspectivele țării noastre.

În cadrul interviului, ministrul a subliniat determinarea autorităților române: „Ne luptăm cu ghearele şi cu dinţii, toţi cei care lucrăm în această direcţie, de la Ministerul Interne, Externe, celelalte instituţii, Preşedinţie, Guvern, fiecare face pe zona lui de competenţă”.

Obstacolele în calea aderării

Predoiu a spus că tratatul Schengen nu garantează aderarea automată după îndeplinirea criteriilor tehnice.

„Tratatul Schengen spune că, după ce îndeplineşti criteriile tehnice, va exista o decizie politică”, a explicat ministrul Cătălin Predoiu.

Această precizare vine în contextul discuțiilor despre poziția Austriei față de aderarea României. Ministrul a subliniat că nu a observat nemulțumiri recente din partea Austriei privind modul în care România își protejează frontierele.

Statul român face eforturi continue pentru aderare

Autoritățile române continuă să depună eforturi pentru a elimina orice motiv care ar putea fi invocat împotriva aderării.

„Cele două ministere, în primul rând Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe, care este umăr la umăr la sprijin în acest dosar pe linie diplomatică, au avut datoria şi au datoria în continuare să scoată de pe masa discuţiilor orice motiv care ar putea fi invocat drept o cauză, de ce nu un pretext, în decizia politică”, a mai explicat Predoiu.

România mai are o șansă până la finele anului

Deși nu există garanții, ministrul a exprimat determinarea de a obține o decizie favorabilă până la sfârșitul anului.

Ministrul a reamintit că anul trecut, decizia privind aderarea parțială a fost luată pe 30 decembrie, subliniind natura imprevizibilă a procesului.

Predoiu a menționat și importanța relațiilor economice cu Austria, precum și prezența comunității românești în această țară, ca factori care ar putea influența pozitiv decizia.

Situația aderării României la spațiul Schengen rămâne complexă, implicând atât aspecte tehnice, cât și decizii politice. Autoritățile române continuă să lucreze pentru îndeplinirea tuturor criteriilor și pentru eliminarea oricăror potențiale obstacole în calea aderării complete.

Ultimul Consiliu JAI din acest an va avea loc la Bruxelles, în luna decembrie, dar nu s-a stabilit nimic în privința punerii pe ordinea de zi a aderării complete a României în Schengen.

România a scăpat de granițele aeriene și maritime doar după acceptul târziu al Austriei

Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.

Abia din 31 martie 2024 România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie 2024, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.

Surse guvernamentale au spus încă din decembrie 2023, pentru Libertatea, că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.

 
 

Urmărește-ne pe Google News