Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță care modifică celebra Ordonanță 114, care a impus la finele anului trecut celebra ”taxă pe lăcomie”.

Instituția condusă de către Eugen Teodorovici modifică însă și altceva: aceasta va schimba prevederile OUG 50/2010 privind creditele ipotecare și de consum.

Prin OUG 50/2010 Guvernul instituia obligația de calculare a dobânzilor la creditele în lei după următoarea formulă: indicele ROBOR la 3 sau 6 luni plus marja de profit a băncii.

Ideea lui Vâlcov

Însă Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat recent că în luna ianuarie băncile nu au efectuat tranzacții între ele și acuza că singurul motiv pentru care ROBOR a crescut este pentru creșterea ratelor românilor. Acesta a cerut eliminarea ROBOR sau modificarea modului său de calcul.

Acum, indicele ROBOR este scos din contractele de credit și înlocuit cu un indicator calculat de către BNR trimestrial, pe baza tranzacțiilor efective dintre bănci.

Ce scrie în proiect

„a1)) pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară.

Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor”, se arată în proiectul Finanțelor.

Avertismentul lui Isărescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat însă în Parlament că în februarie media dobânzilor din tranzacțiile efective ale băncilor a fost mai mare decât nivelul indicelui ROBOR.

Acest lucru înseamnă că dobânzile ar putea crește pentru românii cu credite în lei.

Potrivit datelor Centralei Riscurilor de Credit din cadrul BNR, un număr de 1,19 milioane de români au credite. Unele persoane au mai multe credite, astfel că numărul total de credite acordate este de 2 milioane.

Împrumuturile în lei ocupă cea mai mare pondere, cu un total de 98,5 miliarde de lei, în vreme ce creditele în euro sunt echivalentul a 48,6 miliarde de lei. Alte 5 miliarde de lei sunt creditele acordate în alte monede, cele mai multe în franci elvețieni, în vreme ce în dolari americani există împrumuturi în valoare de 232 milioane lei.

Ce se mai modifică

Pe lângă scoaterea ROBOR din contractele pentru împrumuturile în lei, noul proiect de ordonanță modifică și ”taxa pe lăcomie” și amână o vreme majorarea de capital a fondurilor de pensii de la Pilonul II.

 
 

Urmărește-ne pe Google News