Cuprins:
În aceste condiții, laptopul/calculatorul a devenit un instrument esențial pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu ori pentru organizarea unor întâlniri de afaceri pe diverse platforme online de profil.
De aceea, ca să ne putem desfășura activitatea în cele mai bune condiții și să terminăm în timp util anumite task-uri este obligatoriu ca laptopul să funcționeze ireproșabil.
Dacă la un moment dat observi că acesta începe să „scârțâie”, adică să ruleze din ce în ce mai lent atât în „multitasking” (n.n. – executarea simultană a mai multor sarcini sau procese), cât și în diverse jocuri, este clar că ceva nu este în regulă și va trebui să faci ceva pentru a-i îmbunătăți performanțele.
Una dintre soluțiile pentru rezolvarea acestei situații o reprezintă înlocuirea unității de stocare HDD cu una SSD. Cum poți face această operațiune îți spunem în cele ce urmează.
Ce este o memorie HDD?
Hard disk-ul sau discul dur, cum mai este acesta cunoscut, este un dispozitiv magnetic folosit pentru stocarea datelor pe un laptop sau pe un calculator (PC).
Orice programe sau fișiere (muzică, filme etc.) instalezi sau copiezi în calculatorul personal vor fi stocate pe hard disk.
Capacitatea de stocare a acestuia poate varia de la gigabytes (GB), la terabytes (TB). Pentru a mări capacitatea de stocare a unui computer se pot adăuga mai multe hard disk-uri.
Viteza unui hard-disk se măsoară în număr de rotații pe minut (rpm), iar o viteză mai mare înseamnă că „hard”-ul poate prelua datele mai rapid. Viteza de rotație a unui hard disk poate varia de la 5.400 până la 15.000 rpm.
Ce este o memorie SSD?
SSD este acronimul pentru „solid-state drive” și reprezintă o nouă generație de dispozitive de stocare a datelor, care sunt înrudite îndeaproape cu HDD-urile.
Spre deosebire de acestea din urmă, care folosesc un disc de stocare în mișcare amplasat central, pentru a stoca datele, SSD-urile se folosesc de microcipuri, prin memoria flash, asemenea memoriei RAM.
Tipul de memorie de care se folosește unitatea de stocare SSD poate fi DRAM, adică memorie volatilă, sau NAND, adică memorie nevolatilă.
Pentru ca aceste memorii să fie construite specialiștii au apelat la studiile de fizica stării solide, de unde și denumirea de solid-state drive.
Care sunt diferențele între HDD și SSD?
Pentru a înțelege diferențele dintre un HDD și un SSD și modul în care acestea afectează costul și performanța spațiului de stocare pe PC va trebui să știi o serie de informații, și anume:
- Unitățile SSD sunt în prezent cele mai comune unități de stocare
- SSD-urile sunt mai mici și mai rapide comparativ cu HDD-urile
- SSD-urile nu sunt zgomotoase și permit calculatoarelor să fie și mai ușoare
- Unitățile HDD sunt utilizate de obicei pe calculatoarele mai vechi
- Dacă folosești laptopul/PC-ul pentru navigare pe internet și pentru muncă ușoară vei avea nevoie de un spațiu de stocare mai mic.
- Dacă lucrezi cu programe mai mari vei avea nevoie de mai mult spațiu de stocare.
- În cazul în care utilizezi un serviciu de stocare în cloud nu vei avea nevoie de mult spațiu de stocare pe dispozitiv.
Cum se schimbă memoria HDD cu una SSD?
Operațiunea de înlocuire a unui HDD cu un SSD pe un laptop sau pe un PC nu este o operațiune dificilă și poate dura în jur de 1-2 ore.
De regulă, orice laptop folosește o unitate SATA de 2,5 inchi. Va trebui ca înainte de upgrade să verifici specificațiile calculatorului pentru a putea cumpăra un SSD compatibil.
Cele mai multe modele acceptă unități de 2,5 inchi, însă unele laptopuri pot avea un disc de 1,8 inchi. În plus, unitățile de 2,5 inchi pot avea grosimi diferite: de 7 mm sau de 9,5 mm.
Pentru upgrade un SSD de 250 GB ar trebui să fie suficient, însă cele cu o capacitate de stocare de 500 GB oferă mai multă flexibilitate. Diferența de preț între cele două nu este mare.
În același timp, pentru a conecta SSD-ul la laptop, vei avea nevoie de un adaptor extern, care te va ajuta în procesul de clonare a datelor de pe HDD pe SSD. În plus, va trebui să ai și o șurubelniță pentru a înlocui cele două componente PC.
Procesul de înlocuire a unui HDD cu un SSD constă în două etape: cea de instalare fizică și cea de clonare a datelor.
Prima fază presupune conectarea concomitentă a celor două dispozitive la computer. Apoi se poate trece la clonarea datelor, care presupune copierea datelor de pe HDD-ul vechi pe noul SSD.
Înainte de a continua cu clonarea discului ar trebui să optimizezi spațiul disponibil pentru a reduce timpul de copiere și să salvezi doar ceea ce este necesar pentru a avea mai mult spațiu de stocare la dispoziție pentru diverse programe, jocuri sau documente.
După etapa de clonare a datelor vei putea deconecta HDD-ul vechi de la computer și vei putea folosi efectiv noua unitate de stocare SSD.
Foto:123rf.com