Grupul de Comunicare a anunțat, în bilanțul din 28 mai, 43 de decese COVID-19. „10 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat (ultimele 24 de ore – n.r.) și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate”, precizează Grupul de Comunicare Strategică, care până acum a luat datele privind decesele COVID din platforma Corona Forms.
GCS a confirmat, ulterior, pentru Libertatea, că cele 10 decese anunțate astăzi la cererea Ministerului Sănătății sunt dintre cele raportate de spitale, dar nu și anunțate către populație.
Decesele neraportate care au fost introduse în bilanțul din 28 mai s-au produs: unul în luna noiembrie a anului 2020, 1 în luna ianuarie 2021, 2 în luna martie 2021 și 6 în luna aprilie a acestui an.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la solicitarea Libertatea, că alte decese neraportate la timp vor apărea în următoarele comunicări, pe măsură ce sunt descoperite și introduse în sistem de către DSP-uri.
„Ministerul Sănătății a cerut recalcularea deceselor, un fel de revizuire a evidențelor pe care le aveau până acum la spitale și la DSP după ce a existat acel raport prezentat de doamna ministru cu comisia care a numărat deceselor”, a declarat, pentru Libertatea, Mioara Costin, reprezentant al Grupului de Comunicare Strategică.
Ioana Mihăilă: „Am solicitat DSP-urilor și spitalelor să revadă toate decesele”
De altfel, ministrul sănătății a anunțat vineri, într-un interviu pentru Hotnews, că a solicitat DSP-urilor și spitalelor să revadă toate decesele de la debutul pandemiei și să le introducă în CoronaForms.
„Am solicitat DSP-urilor și spitalelor să revadă toate decesele care s-au petrecut de la debutul pandemiei, ne-au retrimis o formă actualizată a numărului și noi le-am făcut solicitarea de a completa inclusiv în CoronaForms această sursă oficială de raportare și de a duce CoronaForms la un nivel cât mai apropiat de ce aveau la nivelul spitalului”, a arătat ministrul.
În același interviu, ministrul a afirmat că „va fi întotdeauna dificil de făcut o estimare exactă” a numărului deceselor COVID.
„Nu are legătură doar cu modalitatea imperfectă de raportate, ci pornește și de la faptul că nimeni în lume nu a reușit să diagnosticheze pe toată lumea care a decedat de COVID. Este dificil la o persoană cu comorbidități sau afecțiuni severe să spui dacă decesul a fost datorat COVID sau a fost datorat bolii de bază”, a mai declarat Ioana Mihăilă pentru Hotnews.
În urmă cu două săptămâni, Ioana Mihăilă a prezentat raportul privind diferențele în ceea ce privește numărul deceselor COVID dintre cele două platforme folosite de autorități. Din document rezultă că nu s-au comunicat publicului între 5.000 și 10.000 de morți, deși au fost considerate decese COVID de către medici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro