„Să rămânem oameni!”
Ilia Yașin, politician de opoziție, a fost recent condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru un clip în care condamna masacrul comis de ruși în orașul ucrainean Bucha.
„Am văzut multă suferință în ultimul an și este greu să ne scuturăm de ea chiar și într-un moment festiv. Dar în același timp, mi se pare că am ajuns să prețuim mai mult viața și, în mod ciudat, să fim mai buni. Îmi doresc să nu ne lăsăm sufletele să se amărască și să rămânem oameni. Să fim liberi și să trăim în pace”.
Priviți cu atenție: în mijlocul întunericului există umanitate. Și asta ne dă speranță”.
Ilia Yashin, politician:
„Niciodată bunătatea nu este inutilă!”
Avocatul pentru drepturile omului Dmitri Talantov se află în închisoare de la sfârșitul lunii iunie, fiind cercetat penal pentru o fotografie postată pe Facebook. Imaginea conținea mesajul: „Ucraina – pace; Rusia – pocăință; Putin – la naiba cu el”.
„A fost anul unei tragedii. Un an negru, fără sens, teribil. Este oribil să vezi cum războiul macină sufletele oamenilor. Oamenii merg, vorbesc, mănâncă, dar sunt deja morți, chiar dacă n-au fost loviți de niciun glonț.
Anul acesta, iubirea unei persoane dragi a fost de mare ajutor. Cuvintele și faptele celor care nu și-au pierdut conștiința. Sentimentul că nu ești lipsit de valoare. Momentele în care lumina și-a făcut loc. Ești întins pe un pat, într-o celulă împuțită și aglomerată. O oră, o zi, o săptămână. Și, deodată, citești pentru a mia oară o strofă cunoscută din «The Thames at Chelsea», a lui Josif Brodski (poet rus, n.r.), și ești inundat de frumusețe. Cred că asta este Dumnezeu”.
Lumina nu are nevoie de un motiv, ea pur și simplu strălucește. Răul nu are nicio șansă, este gol și neputincios. Da, vântul a stins lumânarea, dar o vom aprinde din nou!”
Dmitri Talantov, avocat pentru drepturile omului:
„Ce-mi doresc pentru noul an? Să nu credeți că există «puțină» bunătate, inutilă în «micimea» ei. Întotdeauna binele este imens. Ai spus o vorbă bună, ai făcut un pic mai mult decât se aștepta de la tine… E suficient pentru a crea o lume mai bună”.
„Astăzi, este foarte întuneric în țara noastră”
În aprilie, politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza a fost reținut în fața casei sale din Moscova, la doar câteva ore după ce CNN a difuzat un interviu în care critica războiul Rusiei în Ucraina. În octombrie, Consiliul Europei i-a acordat premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului.
„Îmi place foarte mult expresia «noaptea este mai întunecată înainte de răsărit». Probabil că în 1983 această frază ar fi stârnit doar un râs amar. Era război în Afganistan, Andrei Saharov se afla în exil la Gorki, un nou val de arestări politice cuprindea Moscova, armata sovietică dobora un avion de pasageri, iar confruntarea cu Occidentul se afla în pragul războiului nuclear. Părea cea mai întunecată perioadă, dar zorii erau chiar după colț.
Astăzi, este foarte întuneric în țara noastră. Anul 2022 a fost unul dintre cei mai întunecați din istorie. Dar există un răsărit care să înlocuiască chiar și cele mai întunecate nopți – și cu siguranță va veni”.
„Să nu disperăm”
În iulie, deputatul Alexei Gorinov a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a pronunțat cuvântul „război” și a menționat moartea copiilor ucraineni.
„Acesta a fost unul dintre cei mai extraordinari ani din viața mea. Am fost arestat imediat ce a căzut ultima ninsoare. Nu am mai văzut primăvara, vara și toamna, iar aici, în colonia penală Pokrov, este din nou iarnă și zăpadă.
Am fost și încă sunt un optimist, cu credință în oameni. Nu poți trăi altfel în Rusia. Schimbarea în bine este inevitabilă. Nu este posibilă nicio altă cale. Să nu disperăm și să nu cădem în deznădejde”.