Petre A., Bucuresti – „Poate fi schimbat numele de familie, fara ca acest fapt sa fie determinat de vreo modificare a starii civile?”
Decretul nr. 975/1968 cu privire la nume recunoaste oricarei persoane fizice dreptul de a cere schimbarea numelui pe cale administrativa. Procedura schimbarii numelui de familie in acest mod se declanseaza printr-o cerere care se depune la primaria de domiciliu. Cererea trebuie sa fie motivata si insotita de urmatoarele acte: copii legalizate de pe certificatele de stare civila; actul ce contine consimtamantul celuilalt sot (daca este cazul); orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare si utile solutionarii cererii sale.
Cererea se va publica, in extras, prin grija si pe cheltuiala solicitantului, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a.
Competenta solutionarii cererii apartine Inspectoratului General al Politiei din Ministerul de Interne, care va da o decizie de admitere sau de respingere a cererii in termen de 60 de zile de la primirea dosarului.
Decizia de admitere a schimbarii numelui se inscrie, prin mentiune, pe marginea actului de nastere. Efectele schimbarii numelui se produc de la data inscrierii prin mentiune: de la aceeasi data solicitantul va purta numele de familie obtinut prin decizie. Decizia de respingere a cererii poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicarea ei solicitantului.