Astfel, un debutant va face un an de stagiatură, cu jumătate de normă, în care va primi sprijinul unui mentor, care va fi un profesor cu experiență, care va fi degrevar parțial de norma didactică pentru aceste activități. În plus, profesorii mentori vor fi plătiți pentru orele suplimentare pe care le fac peste norma redusă stabilită, a mai spus ministrul.
„Profesorul este factorul determinant în școli. Avem un sistem în care am regândit cariera didactică”, a motivat Sorin Cîmpeanu.
La finalul stagiaturii, debutanții vor trebui să dea un examen de licențiere în profesie pentru a devenit profesori.
„Sunt lucruri care, repet, conceptual sunt puse la punct și am mizat pe încrederea dumneavoastră în momentul în care voi face publice proiectele de lege așa cum le-am gândit și asta se va întâmpla într-o perioadă de peste câteva zile, cu siguranță, veți vedea traducerea juridică a concluziilor proiectului România educată. Dar finanțarea va rămâne un factor esențial”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Noile prevederi vor intra în vigoarea odată cu noua lege a educației care urmează să introducă mai multe modificări importante în învățământ. Noul an școlar 2022-2023 va arăta complet diferit față de cel în curs, iar principalele schimbări sunt renunțarea la semestre și la mediile semestriale și eliminarea tezelor obligatorii, potrivit acestor modificări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro