Marţi, 29 martie 2011. Într-o garsonieră mică din blocul aflat lângă Tribunalul Braşov, Victor Teodorescu stă la birou şi scrie grăbit. Din când în când, îi arată hârtia tânărului de 21 de ani pe care mai devreme îl găsise jucându-se pe calculator. Acesta dă din cap, confirmând că a înţeles ce a citit.
Programarea crimei, după starea vremii
Sistemul de comunicare e unul obişnuit în acel birou, unde mama tânărului, Jolan Pulcă, are o firmă de traduceri. Înainte, aici fusese cabinetul Elodiei Ghinescu, avocata dispărută din Braşov, şi cum ancheta nu e încă finalizată, Pulcă se teme să nu fi fost pusă tehnică de interceptare în garsonieră.
Aşa că Teodorescu scrie de zor şi-i spune tânărului ce trebuie să facă pentru a-i ucide soţia. Îi arată sigla de pe o factură la curentul electric şi-l întreabă „poţi să faci cu (săgeată spre siglă – n.r.) o legitimaţie cu poza ta?”.
Îi dă şi alte indicaţii, apoi îi spune că trebuie să acţioneze rapid: „Azi e vreme proastă, lumea merge cu capul în pământ, de mâine până duminică e soare”.
Tânărul este Erwin Preşmereanu. Consumator de „legale”, are 21 de ani şi o condamnare cu suspendare pentru trafic de droguri. Nu pricepe ce-i spune fostul procuror despre reducerea riscului de a fi identificat de martori, aşa că Teodorescu adaugă: „fiind frig, e şi tendinţa de a se grăbi să reintre în casă, mai repede decât atunci când e cald”.
Erwin dă din cap că a înţeles, apoi Teodorescu îi desenează schiţa de la parterul casei lui şi pe cea a zonei. Şi continuă să-i dea alte indicații în scris. La finalul dialogului mut, foile sunt arse, aşa cum se procedează de obicei. Două dintre ele sunt însă ascunse şi puse deoparte, iar mai târziu, ele vor deveni probe în dosarul crimei.
Mobilul uciderii soției: 150.000 de euro
Victor Teodorescu a fost un student eminent al Facultăţii de Drept „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire, a fost numit procuror şi a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, în perioada octombrie 1993 – martie 1996. Apoi, a devenit consultant juridic şi a intrat în afacerile imobiliare. Aşa a cunoscut-o pe Jolan Pulcă, în 2001.
În 2008, Teodorescu a intrat în avocatură, dar după numai doi ani, a fost declarat incompatibil, pentru că nu-şi plătise taxele.
Cu soţia lui, Violeta Teodorescu, era împreună de 25 de ani. Aveau o fată, studentă la Bucureşti. În ultima vreme, relaţia lor era tensionată, pentru că Teodorescu adunase datorii mari, din cauza afacerilor imobiliare, iar unul dintre creditori ceruse în instanţă executarea lui silită, punându-i sub sechestru casa, două apartamente şi un teren.
Fostul procuror de 43 de ani a plănuit uciderea soţiei sale, pentru a putea încasa banii dintr-un cont bancar la care numai ea avea acces, dar şi asigurările de viaţă. Cu totul, erau 150.000 de euro, care i-ar fi rezolvat parţial problemele financiare.
Crima trebuia mascată într-un accident de circulaţie
Teodorescu i-a mărturisit planul lui de a scăpa de datorii lui Jolan Pulcă, iar ea a fost de acord să-l ajute şi să-i facă rost de nişte ucigaşi plătiţi. A mers la Piatra-Neamţ şi s-a întâlnit cu Dragoş M. şi Daniel P. Ultimul era mâna dreaptă a interlopului Mironescu și a fost implicat, în ianuarie 2013, într-un atentat cu bombă.
Jolan a discutat cu cei doi în barul unui hotel. I-a întrebat, scriindu-le pe nişte bileţele, dacă pot găsi „pe cineva care să o facă să dispară pe soţia unui prieten, avocat. Am înțeles că Jolan ar fi iubita avocatului”, au declarat cei doi, audiaţi ca martori în dosarul de omor. Ei mai spun că, după ce terminau de citit bilețelele, femeia, care era fumătoare, le ardea în scrumieră.
Pe 15 septembrie 2011, cu două săptămâni înainte de crimă, cei doi au venit în Braşov şi s-au întâlnit cu Teodorescu. Fostul procuror l-a luat deoparte pe Dragoş M. şi l-a întrebat „dacă pot găsi pe cineva, din Ucraina sau Republica Moldova, ca s-o omoare pe soţia lui. Mi-a zis că ea mergea des cu maşina în Bucureşti şi Târgu Mureş şi că dorește ca omorul să pară un accident de circulaţie”, a declarat martorul, în anchetă.
El a mai spus că ar fi vrut să-i ia banii lui Teodorescu, fără să facă nimic la schimb, aşa că i-a cerut 20.000 de euro: jumătate înainte, restul – după omor. „Mi-a zis că n-are decât 4.000 de euro, care i-ar ajunge pentru a plăti un bulgar”, spune martorul. El i-a transmis lui Teodorescu să-l caute doar după ce face rost de 10.000 de euro.
Criminalul amator şi probele incriminatoare
Teodorescu n-avea de unde să mai ia acei bani, aşa că a apelat la altă soluţie: Erwin Preşmereanu, fiul lui Jolan Pulcă. I-a promis tânărului că, după comiterea crimei, îi va şterge mamei lui o datorie de 50.000 de euro, iar lui îi va da 20.000 de euro.
Pe 29 martie 2011, în biroul lui Pulcă, fostul procuror i-a dat lui Erwin indicaţiile scrise pe bilete şi 100 de lei, ca să-și facă niște fotografii. Cu pozele, tânărul şi-a confecţionat o legitimaţie falsă de angajat la o firmă de distribuţie energie, iar după ce a luat un registru din biroul mamei sale, l-a rugat pe fratele lui să-l ducă până în cartierul unde locuia victima.
Ajuns la adresă, a sunat la poartă şi i-a spus soţiei lui Victor Teodorescu că vrea să verifice contorul electric. După ce a intrat în casă, a scos un levier ascuns în pantaloni şi a început să o lovească pe femeie. Ea s-a apărat, şi atunci Preșmereanu a luat un cuţit din bucătărie cu care a înjunghiat-o mortal. Apoi a aruncat cuţitul în chiuvetă și a fugit.
A fost arestat trei zile mai târziu, după ce la locul crimei a fost găsită o amprentă, iar pe mânerul cuţitului – urme biologice cu ADN-ul lui. În anchetă, Erwin a mărturisit că Teodorescu l-a pus să comită crima. Fostul procuror a negat totul, dar probele împotriva lui erau zdrobitoare: declaraţiile lui Dragoş M. şi foile pe care scrisese planul crimei. Expertiza grafologică a stabilit că este scrisul lui Teodorescu.
Fostul procuror a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru instigare la omor calificat. Erwin Preșmereanu, acuzat de omor calificat, şi-a recunoscut fapta şi a primit 16 ani și 8 luni de închisoare. La pedeapsă i s-au adăugat 2 ani din condamnarea mai veche, pentru trafic de droguri.
Anchetă redeschisă ce o viza pe mama criminalului
Timp de patru ani, Jolan Pulcă a crezut că scapă, fără să fie pusă sub acuzare în acest dosar. Numai că, în 2015, Parchetul General a reluat cercetările, pentru că unele lucruri rămăseseră nelămurite. Ca de pildă, unde era Jolan Pulcă atunci când Teodorescu îi indica fiului ei cum să-i ucidă soţia?
Ea susţine că nu se afla în birou, că ar fi coborât până la magazinul de la parterul blocului, ca să ia cafea şi ţigări. Fiul ei confirmă şi spune că, atunci când i-a auzit tocurile pe scări, a luat două dintre foile scrise de Teodorescu (două le-a ascuns) şi a mers la baie, unde le-a dat foc cu bricheta, în chiuvetă.
„Când m-am întors la birou”, spune Jolan Pulcă, „am văzut că geamul era larg deschis, era fum şi am crezut că Erwin fumase toate ţigările lui Teodorescu”.
Însă Teodorescu o contrazice. El spune că ea a fost tot timpul în acel birou, că ei îi scria, de fapt, acele bilete, iar Erwin „stătea lângă mine și citea peste umărul meu explicațiile”.
Reconstituirea drumului după cafea şi ţigări
Ca să afle cine minte şi cine spune adevărul, în august 2020, după aproape un deceniu de la crimă, anchetatorii au făcut o reconstituire a acelei zile.
Au măsurat timpul, din momentul în care în acel birou se puteau auzi tocurile cuiva care urca scările şi până la intrarea acelei persoane pe ușa garsonierei. Chiar și cel mai lung interval de timp, 24 de secunde, s-a dovedit a fi insuficient pentru scenariul susţinut de Pulcă şi de fiul ei: adunarea colilor scrise, ascunderea a două dintre ele, fără ca Teodorescu să vadă asta, drumul spre baie, aprinderea colilor în chiuvetă, arderea lor şi curăţarea chiuvetei.
Iar asta demonstrează, acuză procurorii, că în acea zi, Jolan Pulcă a participat la pregătirea ce i s-a făcut lui Erwin Preşmereanu, în vederea comiterii crimei. Ea a fost trimisă în judecată, pentru complicitate la omor calificat.
Pe fond – achitare, în apel – 15 ani de închisoare
Anul trecut, Tribunalul Brașov a dispus achitarea lui Jolan Pulcă, pentru că „fapta nu există”. „Contribuția inculpatei nu are relevanță penală, fiind dovedite, dincolo de orice dubiu rezonabil, doar împrejurările că inculpata a cunoscut despre intenția lui Teodorescu Victor de a-și ucide soția” şi că „a făcut un singur demers de identificare a unui posibil asasin plătit”, şi-a motivat judecătorul sentinţa.
Procurorii au atacat-o, iar în ianuarie anul acesta, Curtea de Apel Braşov a decis că Pulcă e vinovată şi trebuie să execute 15 ani de închisoare.
„Instanţa de apel constată că din mijloacele de probă prezentate rezultă, fără dubiu, că în biroul inculpatei au fost prezenţi şi în acelaşi timp, în dimineaţa zilei de 29 martie 2011, cei trei: inculpata Pulcă Jolan, Teodorescu Victor şi fiul inculpatei, Preşmereanu Erwin”, iar „acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice bănuială rezonabilă”, se arată în motivarea deciziei de condamnare.
Biletele, ascunse în spatele unui tablou
În plus, spun judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, modul în care biletele scrise de Teodorescu au ajuns la anchetatori arată că exista, „în mod evident, o înţelegere între inculpata Pulcă Jolan şi fiul său, Preşmereanu Erwin, autor al omorului, în a ascunde mijloace de probă folositoare anchetei”.
În procesul în care era judecată mama lui, Erwin a declarat că a ascuns acele bilete acasă, într-un tablou, iar după ce a fost arestat, a rugat-o pe mama lui să le ia de acolo. Asta, deşi el ar fi putut să le „indice direct organelor de urmărire penală unde se aflau respectivele documente”, subliniază judecătorii.
Dar acele bilete au fost tot timpul la Pulcă, susține Teodorescu. El a declarat la proces că în ziua crimei, la finalul întâlnirii din biroul ei, Pulcă „a luat foile și le-a dus în bucătărie, spunându-mi că le arde. Am simțit mirosul de hârtie arsă, dar probabil că atunci a păstrat foaia cu explicații.”
Teodorescu mai susţine că după arestarea lui Erwin, el şi cu Pulcă au mers la Parchet, iar acolo, când au rămas singuri, ea i-ar fi cerut bani, dezvăluindu-i că a păstrat foile scrise de el.
În sala de judecată, Pulcă a mers pe varianta fiului ei și a declarat că el i-a spus că „în spatele unui tablou galben e lipit ceva ce trebuie dus procurorului”, iar după ce a găsit foile, ea a făcut copii, apoi le-a dat unei prietene de încredere.
„Era o chestie mototolită, legată cu o bandă scotch, pe care mi-a zis să o păstrez, până când îmi va spune ea”, a declarat prietena. Ea a predat biletul poliţiei.
Dovezile care au cântărit greu în condamnarea celor trei inculpaţi din dosarul crimei de la Brașov au ajuns în posesia anchetatorilor, doar „urmare a împrejurării că inculpata Pulcă Jolan le-a dat martorei, pentru a le păstra”, notează judecătorii de la Curtea de Apel Brașov.
Fiul a ieșit din închisoare, mama intră a doua oară
În mai anul trecut, după 12 ani de închisoare Erwin Preșmereanu a fost liberat condiţionat. Victor Teodorescu e în continuare în spatele gratiilor.
Jolan Pulcă s-a întors în Penitenciarul Târgșor, de unde fusese liberată condiționat în 2019.
Într-un alt caz, un dosar cu credite luate de la bănci cu acte false, ea fusese condamnată la 10 ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri.