”În lumea normală, școlile au psihologi: dacă școlile au psihologi, se pot da teste care pot scoate în evidență anumite deviații comportamentale; noi nu avem așa ceva și iată că se întâmplă nenorociri. Avem în învățământ și astfel de colegi. Practic, școala nu are pârghia necesară pentru a-i îndepărta”, a declarat Simion Hancescu, președinte Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Recent, un fost profesor de istorie a fost reținut pentru pornografie infantilă. Nimeni nu știa despre deviațiile acestuia. Sunt și cazuri de profesori care suferă de schizofrenie și totuși predau, după cum punctează președintele FSLI.
”Se mai întâmplă un lucru ciudat. Sunt depistați colegi cu devieri de comportament, și anume cazuri de schizofrenie, cu recomandarea de a preda! Pot preda mai departe sub tratament! Ceea ce nu este drept. Știți foarte bine ce se poate întâmpla. Se poate să sufere un blocaj și să omoare un elev”, a mai declarat șeful sindicaliștilor.
Nu sunt bani pentru a-i depista pe cei cu probleme psihice
Pericolele la care sunt expuși elevii ar putea fi înlăturate, dacă sistemul educațional ar avea destui psihologi pregătiți pentru a-i testa pe profesori, dar nu există banii necesari.
”În învățământ nu se aplică teste psihologice cadrelor didactice. Examenul psihologic nu este ceea ce s-ar dori pentru cadrele didactice, fiindcă acest lucru ar însemna să se aloce o sumă foarte mare pentru achiziționarea unor teste standardizate pentru evaluarea profesorilor și să avem psihologi clinicieni care să aibă dreptul să aplice aceste teste standardizate, în condițiile în care noi nu avem psihologi pentru elevi în unitățile de învățământ. Avem doar consilieri și aceștia sunt insuficienți”, a afirmat Cornelia Popa-Savri, secretar general FSLI.
Sărăcia din sistem, boală incurabilă
Lipsa banilor din educație se vede foarte bine în școlile din mediul rural, unde condițiile sunt deplorabile, mai ales în satele mici, care aparțin de comune, subliniază Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
”Sunt localități unde într-o școală, pentru că sunt foarte puțini copii, se comasează clasele. Nu este admisibil ca 15 copiii, adunați din clasele I-IV, să învețe toți același lucru”, a declarat George Purcaru, vicepreședinte FSLI.
Potrivit sindicaliștilor, sunt cazuri în care copiii mici trebuie să meargă iarna și câte 10 kilometri pentru a ajunge la școală. Toate acestea, în condițiile în care autobuzele pentru școală cu care au fost dotate o bună parte din instituțiile de învățământ din țară au fost puse pe butuci.