La discuțiile din Biroul Oval, Biden i-a mulțumit cancelarului german pentru sprijinul „profund” oferit Ucrainei, iar Scholz a spus că este important să transmitem mesajul că sprijinul va continua „atât timp cât va fi nevoie și atât timp cât este necesar”.

„Ați intensificat și ați oferit sprijin militar critic și știți, aș susține că dincolo de sprijinul vostru militar, sprijinul moral pe care l-ați acordat ucrainenilor a fost profund. Și ați generat schimbări istorice acasă – creșterea cheltuielilor pentru apărare și diversificarea surselor de energie dincolo de cele rusești. Știu că nu a fost ușor, ci a fost foarte dificil pentru dumneavoastră”, i-a transmis Biden lui Scholz, relatează CNN.

Biden a adăugat că cele două state ca „aliați NATO fac alianța mai puternică și mai capabilă”.

La schimb, Scholz i-a transmis lui Biden că este important ca SUA și Germania să-și coordoneze pașii ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Acesta este un an foarte, foarte important din cauza amenințării foarte periculoase la adresa păcii care pornește de la invadarea Ucrainei de către Rusia și este foarte important să acționăm împreună, să ne organizam pașii și să facem posibil ca să putem oferi sprijinul necesar Ucrainei în tot acest timp”, a spus cancelarul german.

Întâlnirea la nivel înalt vine după ce cele două state au reușit să iasă dintr-un impas, după ce oficialii germani au indicat că nu vor furniza Ucrainei tancuri Leopard decât dacă SUA acceptă să furnizeze și tancurile sale M1 Abrams țării devastate de război.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că întâlnirea a fost o șansă pentru cei doi lideri de a discuta despre cum se coordonează privind Ucraina.

Vizita lui Scholz a venit la câteva zile după ce consilierul de securitate al lui Biden, Jake Sullivan, a spus că Biden a trimis tancuri Abrams în Ucraina doar pentru că Scholz a făcut din aceasta o condiție prealabilă pentru trimiterea de tancuri Leopard.

Decizia lui Biden a venit împotriva sfaturilor armatei sale, a declarat Sullivan pentru ABC News. Berlinul a insistat că Biden a venit să vadă că este necesar și deci decizia a fost consensuală.

Vizita lui Scholz vine și în contextul în care Statele Unite caută aliați apropiați cu privire la posibilitatea de a impune sancțiuni Chinei, dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei. Nici Washingtonul, nici Berlinul nu spun că au văzut dovezi că Beijingul a furnizat arme Moscovei, dar oficialii americani afirmă că monitorizează situația îndeaproape.

Urmărește-ne pe Google News